Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

Kisgyermekkorban előforduló égéssel kapcsolatos balesetek

Ezek a balesetek leggyakrabban csecsemő, és kisdedkorban fordulnak elő. Miért éppen ilyenkor? Azért, mert az életkori sajátosságoknak megfelelően a kicsik utánozzák a szüleiket, kíváncsiak, mindent fel akarnak fedezni, mindent egyedül akarnak csinálni, de még ügyetlenek, a mozgáskoordinációjuk kevésbé fejlett, és a veszélyérzetük sem az igazi.

tovább a cikkre

A legtöbb gyermekkori baleset otthon történik

A gyermekkori balesetek kockázata akkor a legnagyobb, amikor a gyerek az egyik fejlődési fokról a másikra lép. Ezért amennyire csak lehet, biztonságossá kell tenni a gyermek környezetét! A legjobb, ha úgy fedezi föl a körülötte lévő világot, hogy nem ütközik folyamatosan akadályokba.

tovább a cikkre

A hányástól és a hasmenéstől is kiszáradhat a gyerek

Minden családban előfordulhat, hogy egy, a szervezetben előforduló vírus, baktérium, vagy esetleg parazita hányást-hasmenést okoz. Amire számítanunk kell ilyenkor, az az, hogy a gyomor- és bélrendszer fertőzése miatt kialakuló tünetek szövődményeként kiszáradás jöhet létre.

tovább a cikkre

Nyaralás közben is beüthet a krach

Nyáron, nyaralás közben is előfordulhatnak a gyerekkel kisebb-nagyobb balesetek. Ilyenkor fontos, hogy a szülők felismerjék a veszélyes helyzeteket, és tudják, mikor van szükség orvosra, vagy mi az, amit maguktól is meg tudnak oldani például egy leégés, egy sebkezelés, vagy egy törött csont ellátása során. Természetesen ezekkel kapcsolatban is vannak tévhitek.

tovább a cikkre

A növekedés kamaszkorban megterheli a vázizomzatot

A felnőttkor küszöbén tombolnak a hormonok, a forradalmi változások miatt a gyermek teste sebesen változik. A növekedési hormonok hatására előbb a végtagok nőnek hatalmasat, majd a növekedés utolsó fázisában a törzs éri el végleges formáját.

tovább a cikkre