A melegítés megoldás a gyermekkori arc- és középfülgyulladásra?


A kisgyermekkor leggyakoribb betegségei közé tartoznak a felső légúti megbetegedések, amelyek az előttünk álló őszi és téli időszakban halmozottan fordulnak elő. Milyen tévhiteket hallunk a leggyakrabban ezeknek a betegségeknek a szövődményeivel kapcsolatban?

#1

TÉVHIT: Középfülgyulladás esetén a fülmelegítés segít.


TÉNY

Már kialakult gyulladásnál a fülmelegítés csak ront a helyzeten.

MAGYARÁZAT

A fülmelegítés következtében a fül kifakadhat, melynek a dobhártya részleges pusztulása az oka. Éppen ezért – a dobhártya spontán perforációjának elkerülése érdekében – nem szabad melegíteni a fület.

#2

TÉVHIT: A hallójárat kitisztításával megelőzhető a középfülgyulladás.


TÉNY

A hallójárat tisztítása nem véd a középfülgyulladás ellen.

MAGYARÁZAT

A középfül-gyulladás az orrgarat üregből a fülkürtön keresztül bekerülő kórokozóktól, idegen anyagtól alakul ki. Mivel a fülzsír védi a külső hallójáratot a különböző idegen anyagok dobüregbe hatolásától, ezért a szülőknek célszerű csak a hallójáratból már kikerült fülzsírt eltávolítani. 

#3

TÉVHIT: Az arcüreggyulladásnál lámpázni kell az arcot.

TÉNY

Az arcüreggyulladás lassan alakul ki, de szövődményes formában. Akut bakteriális fertőzés miatt súlyos, néha életet is veszélyeztető szövődmény is lehet a dologból, ezért az arcüreggyulladásos betegnél csak szövődménymentes esetben melegíthetjük az arcot.

MAGYARÁZAT

A gyulladás a nyálkahártya megvastagodását okozza, a kíméletes melegítéssel enyhén fokozzuk a keringést, melynek következtében mérséklődik a nyálkahártya duzzanata. Az arcüreggyulladás lassan alakul ki, de szövődményes formában, akut bakteriális fertőzés miatt súlyos, néha életet is veszélyeztető szövődmények alakulhatnak ki.

#4

TÉVHIT: Lázzal és fülfájással járó fülgyulladás esetén biztosan felszúrják a fület.

TÉNY

Ilyen tünetek esetén az orvos kezdetben csak láz- és fájdalomcsillapítást javasol.

MAGYARÁZAT

Gondos láz- és fájdalomcsillapítás, valamint bőséges folyadékpótlás mellett, rosszabbodó tünetek esetén az orvos nem felszúrja a fület, hanem egy bemetszést ejt a dobhártyán, ami lehetővé teszi a gyulladásos váladék távozását, és a fájdalmat is csökkenti. A kezelést orrcseppel és antibiotikummal kiegészítve a gyerek rövid időn belül meggyógyul.

Forrás: Innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?