Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A kamaszkori herecsavarodás végzetes lehet

Bár a gyermekkori herefájdalom hátterében több kórkép is állhat, a herecsavarodás a legsúlyosabb közülük.

tovább a cikkre

A herevisszerességet hasfali tumor is okozhatja

A herevisszereség a fiatal férfiak betegsége. A leggyakrabban kamaszkortól jelentkezik, de természetesen idősebbeknél is kialakulhat.

tovább a cikkre

Mit kell tudni a gyermekkori fitymaszűkületről?

Érzékeny, de sok családot érintő téma a gyermekkori fitymaszűkület. Meddig normális? Mikor kell orvoshoz fordulni vele? Hogyan kerülhető el a műtét? A gyermeksebész válaszol.

tovább a cikkre

A gyermekkori köldöksérv nem megelőzhető

A köldöksérv kifejezést hallva a legtöbben a felnőttkorban, túlterhelés miatt kialakuló rendellenességre gondolnak, és kevesen tudják, hogy a csecsemő- és gyermekkori köldöksérv alapvetően más okra vezethető vissza. Hogyan alakul ki, mikor van szükség műtétre?

tovább a cikkre

A lányoknak is lehet lágyéksérvük

Ha a gyereknél lágyéktájon gyakorlatilag egyik napról a másikra egy nagyobb pukli, duzzanat keletkezik, akkor nagy valószínűséggel lágyéksérv áll a háttérben. Ez az egyik leggyakoribb sebészeti beavatkozást igénylő gyermekkori betegség.

tovább a cikkre

A vakbélgyulladás nehezen diagnosztizálható

Elképzelhető, hogy először csak egy kis torokfájásra és orrfolyásra panaszkodik a gyerek. Aztán pár nappal később a hasát fájlalja, de mivel a hasfájás jön és megy, ezért a szülők ettől általában nem esnek kétségbe. Amikor azonban már reggel óta hány úgy, hogy nem is nagyon evett semmit, és közben bizonytalan hasfájásra panaszkodik, jusson eszünkbe a vakbélgyulladás, és irány az orvos!

tovább a cikkre

Hol rejtőzik a rejtett here?

Sok fiús szülő találkozott már a rejtett here rejtélyével. Akinek lánya van, és fogalma sincs róla, miről van szó, annak elmondjuk, hogy a rejtett here egy hereleszállási zavar. Ebben az esetben a gyermek heréje még nem került a végleges helyére, hanem a herezacskón kívül helyezkedik el.

tovább a cikkre

A benőtt köröm hajlamos a kiújulásra

Nem is gondolnánk, milyen sokan küzdenek a benőtt körömmel. Folyamatosan fáj, a környéke állandóan be van gyulladva, ráadásul hetekig-hónapokig megmarad, és sebészi beavatkozás nélkül csak egyre rosszabb lesz a helyzet.

tovább a cikkre