A VÉGBÉLREPEDÉST KOMOLYAN KELL VENNI

A végbélrepedést gyakran összekeverik a végbél bőrének berepedezésével, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A végbélrepedés a végbélcsatornán áthaladó széklet által okozott vérző, nagy fájdalommal járó, kisebb sérülés. A végbélrepedést általában a keményebb, nehezebben formálódó széklet, a végbél záróizmának görcse, ellazulási nehezítettsége okozza.

A STRESSZ IS LEHET KIVÁLTÓ OK

A záróizom görcsét sokszor valamilyen mögöttes betegség okozza. Bár nem ez lenne az első tippünk, mégis: a leggyakrabban a szorongás és stressz miatt alakul ki ez a fizikai tünetet. Ha nem lelki eredetű ok áll a háttérben, akkor gyakran a végbél gyulladása miatt kialakuló fájdalom okozza a védekezőreflex-szerű görcsöt. A görcs következményeként kialakuló repedés leggyakoribb tünete a székeléskor megjelenő igen intenzív, görcsös, hasító fájdalom, amihez gyakran egy kevés vérzés is társul.

A GYULLADÁSRA ODA KELL FIGYELNI

Ha a kirepedést valamilyen gyulladás okozza (vagy a rendszeres kisebesedéstől a végbélrepedés begyullad) azzal az a probléma, hogy a gyulladás nem áll meg a végbélnél. A gyulladt sejtek a mélyebb szövetek közé kerülve tályogot, vagy, ha nem veszik észre időben, végbélsipolyt is okozhatnak. Míg a repedés magától is rendbe jöhet, a belőle kialakult sipoly szinte minden esetben csak sebészi úton gyógyul.

HA FÁJ, MENJÜNK ORVOSHOZ

Szerencsére a végbélrepedés fáj, ennek a fájdalomnak köszönhető ugyanis, hogy a betegek egy idő után mindenképpen elmennek orvoshoz. A sipoly viszont sok esetben szinte teljesen panaszmentes, csak minimális váladékozás és irritáció kíséri. A menetközben kialakuló, vissza- visszatérő fájdalmas duzzanat azonban idővel kifakad, és innentől kezdve borítékolható a proktológus felkeresése.

CSAK VÉGSŐ ESETBEN KELL A SEBÉSZKÉS

A végbélrepedés kezelése legtöbbször nem sebészi, hanem a kiváltó okokra irányul. Általában záróizomlazító hatású gyógyszerek meggyógyítják a problémát. A helyes székelési szokások elsajátítása is nagyban segíti a végbélrepedés gyógyulását. Amennyiben sebészi beavatkozást igénylő megbetegedés áll a végbélrepedés hátterében, akkor műtétre is sor kerülhet.

A sipoly kiterjedésétől függően a műtét sokszor több lépcsőben zajlik, a fázisok között több hónap is eltelhet. Az első alkalommal általában egy hajszálvékony fonal kerül a sipolyba. Ez teszi lehetővé, hogy a második műtét könnyebb legyen és jó eredménnyel záruljon.

A végbélrepedés okának kiderítése, a helyes kezelés megtalálása és a sipoly műtéti ellátása mind nagy szakértelmet kíván. Főleg azért, mert a folyamat romlásával együtt járó esetleges záróizomsérülés az életminőséget akár véglegesen is elronthatja. Nem érdemes hát várni, már az első tünetek megjelenésével érdemes felkeresni a proktológust.


A cikk Dr. Bánfalvi Péter proktológus szakorvosnak az együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: