Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

Az SMR technika nagyon jól lazítja a kötőszövetet

A rendszeresen sportolók számára nem ismeretlenek az úgynevezett SMR (self-myofascial release) eszközök, amelyek az izom-, fascia- vagy kötőszövetlazításban nyújtanak segítséget.

tovább a cikkre

A flossing terápia már néhány alkalom után is eredményes

A mozgásszervi rehabilitációban és prevencióban nagyon népszerű és kiemelten fontos fizioterápiás eljárás a floss szalaggal végzett kompresszió, és vele egy időben kivitelezett mozgásterápia. A flossing terápia az ezzel végzett mozgásokra épül.

tovább a cikkre

Kineziotape a sportrehabilitációban

A sportrehabilitáció során a trénernek az edzés mellett alkalmanként különböző kiegészítő technikákra is szüksége van ahhoz, hogy páciense már gyógyultan tudjon visszatérni korábbi, választott mozgásformájához. Az egyik ilyen, edzés mellett használatos lágyszövetterápiás eszköz a kineziotape.

tovább a cikkre

A gerinctréning mindig preventív

Legyen szó gerinctréningről, preventiv gerinctréningről vagy gerinctornáról, egy dolog közös bennük: mindegyik a gerinc körüli szövetek regenerálásával foglalkozik, és mindegyik kiválóan alkalmas a civilizált ülő életmódból adódó gerincpanaszok megszüntetésére.

tovább a cikkre

A fasciatréning nem 21. századi találmány

A fascia egy rendkívül dinamikus szövet, ami az őt érő erőhatásoknak megfelelően akár drasztikusan is képes megváltoztatni mechanikai tulajdonságait. Gyengédebb érintésre lágy, rugalmas elmozdulással, nagy erejű ingerekre pedig rigiditással válaszol.

tovább a cikkre

A fasciarendszer az emberi test különböző részeit köti össze

A fascia a kötőszövet része: egy teljes testen áthúzódó, összefüggő, kifeszített háló, amely mindent beburkol: az egyes szerveket, izmokat, ereket, idegeket éppúgy, mint az egész testet.

tovább a cikkre

A sportsérülések kezelési protokollja nemzetközi iránymutatásokat követ

A sportrehabilitációs sérüléseknél a gyógyulás egyes szakaszaiban más és más rehabilitációs feladatokra van szükség. Más szabályok vonatkoznak az akut sérülések kezelésére és mások a krónikus sérülések ellátására.

tovább a cikkre

Amikor az edzés több kárt csinál, mint hasznot

A traumás sérülésektől eltérően a túlhasználatból eredő és a fáradásos sérüléstípus valójában azonos okokra vezethető vissza.

tovább a cikkre

Mit csinál egy sportrehabilitációs tréner?

A sportrehabilitációs tréner feladata többek között az is, hogy rájöjjön, milyen testtartásbeli deficit vagy nem megfelelően kivitelezett mozdulatsor vezethetett a sérülés kialakulásához.

tovább a cikkre

A sportrehabilitáció szerves része a visszatérési folyamatnak

Sportolók és sportolni szeretők sérülései esetén egyaránt elengedhetetlen a sportrehabilitáció. A gyógytornásszal történt közös munkát követően a sérült a rehabilitációs tréner iránymutatásával készül fel az adott sportágba történő biztonságos visszatérésre.

tovább a cikkre

Sportolás közben sérülhetnek az ízületek

Aki sokat mozog, az tudja: a sportsérüléseket sajnos nehéz kivédeni. Jó hír azonban, hogy egy kis odafigyeléssel az ízületeket érintő könyök-, térd- és csuklósérülések könnyen elkerülhetők.

tovább a cikkre

AZ ÍZÜLETI KOPÁS A KORRAL JÁR

A leggyakoribb ízületi megbetegedések 50 év felett a degeneratív eltérések. Leggyakrabban a csípő, majd a térd és a váll okozza a legtöbb panaszt, de természetesen a többi nagyízületben (boka, könyök, csukló stb.), valamint kisízületekben - így a gerinc kisízületeiben - is kialakulhat kopásos eltérés. Ahogy öregszik az emberi test, úgy válik egyre biztosabbá, hogy az ízületi problémákkal egy bizonyos kor felett már számolni kell.

tovább a cikkre

A HELYTELEN MOZGÁSTECHNIKA TÉRDSÉRÜLÉST OKOZHAT

Nyáron rengeteget túrázunk, biciklizünk, futunk, sok olyan mozgásformát űzünk, amik speciális terhelést rónak a lábunkra. A túlerőltetés vagy a helytelenül végzett mozgás pedig gyakorta vezet térdfájdalomhoz. De mitől fájhat még a lábunk? Dr. Vernes Rékával, a Swiss-Prémium Egészségközpont sportorvosával a térd sérüléseiről beszélgettünk.

tovább a cikkre