A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT KEVESEBB, MINT FÉLÓRÁIG TART

Sokszor megesik, hogy az egyébként is szemüveges betegek további látásromlással keresik fel az optikust. Az első gondolatuk általában az, hogy mivel romlott a szemük, a jelenleg is használt szemüvegük valószínűleg már nem elég jó. Amikor az újjal sem látnak jól, elmennek a szemészetre, ahol a szemorvos elmondja nekik, hogy a betegségük szemüveggel sajnos nem korrigálható. A diagnózis: szürkehályog.

Hogyan ismerhető fel a szürkehályog, vagy eredeti, görög nevén katarakta, ami egyébként vízesést jelent? Ennek a fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegségnek a leggyakoribb jellemzője, hogy a szemlencse fénytörésének megváltozása miatt a betegek elkezdenek homályosabban látni. Sokszor panaszkodnak arra, hogy olyan, mintha egy vízfüggönyön keresztül látnák a világot. A szürkehályog az esetek döntő többségében mindkét szemnél jelentkezik.

SZERZETT VAGY VELESZÜLETETT?

A szürkehályog lehet szerzett és veleszületett szemészeti probléma is. A veleszületett katarakát az anya vírusfertőzése okozza, általában mindkét szemet érinti, és minden esetben az újszülött azonnali szemműtétével jár. Egyes családokban halmozottan is előfordulhat, ebben az esetben genetikai okai vannak.  

A szerzett kataraktának több oka is lehet. Kísérhet különböző szembetegségeket (szivárványhártya gyulladás, nem gyógyuló látóideghártya leválás), de okozhatja a cukorbetegség és a dohányzás is hajlamosíthat rá. Kialakulhat fizikai traumát, szemet ért sérülést követően, de megjelenésében a hormonális tényezőknek, vagy az olyan környezeti hatásoknak is szerepe lehet, mint az UV sugárzás.

A SZÜRKEHÁLYOG TÜNETEI LEHETNEK:
A szem fényérzékenysége nő.
Homályossá válik látás, a színek megfakulnak.
A lámpák, fényforrások körüli szivárványkarikákat észlelünk.
A térlátás romlik.
Kettőslátás alakul ki.

AZ IDŐSEKNÉL GYAKORIBB

A senilis katarakta napjainkban a leggyakoribb szembetegség. A betegség elsősorban a 70 év fölötti korosztályt érinti, de ennél fiatalabb korban is találkoznak vele az orvosok. Mondhatjuk, hogy részben a korral jár, ahogy azt is, hogy részben bizonyos gyógyszerek alkalmazása miatt alakul ki.

A MŰTÉT FÁJDALOMMENTES

Az évek múlásával egyre rosszabbodó szembetegségnek gyógyszeres kezelésekkel sajnos nem befolyásolható a lefolyása. Az egyetlen hatékony megoldást a szemműtét szolgáltatja, amelynek során a szemlencsét eltávolítva műlencsét ültetnek be. A műtét maga összesen 15-20 percet vesz igénybe, gyors és fájdalommentes, ráadásul egynapos sebészeti ellátásnak minősül, ezért komplikáció- és szövődménymentes esetekben a betegnek nem kell fölösleges időt a kórházban töltenie, és előfordulhat, hogy másnap már dolgozni is tud majd.

Mivel a szürkehályog műtét a fénytörési hiba korrekcióját is jelenti, ezért bizonyos típusú (például multifokális) lencsék beültetését követően a rövidlátás és túllátás is megszűnik. Ez pedig azzal jár, hogy a korábban használt szemüvegünket simán kidobhatjuk a kukába, hiszen az új szemlencsével a fenti panaszok megszűnnek, és a jövőben egyáltalán nem lesz rá szükségünk.A cikk a Dr. Meisel Judit szemész szakorvos együttműködésével készült.