HOGYAN KEZELHETŐ AZ ÉJSZAKAI BEPISILÉS?


Milyen kezelési módszereket ismerünk az éjszakai ágybavizelés megelőzésére, gyógyítására?  A gyógyszeres kezelés mellett számos, gyógyszermentes megoldás is a rendelkezésünkre áll.

Azok a gyerekek, akik ezzel a betegséggel küzdenek, a kezelés előtt részletes kivizsgáláson esnek át, melynek eredményei alapján minden esetben személyre szabott kezelést alkalmaznak.

FOLYADÉKNAPLÓ, HÓLYAGTRÉNING ÉS A TÖBBIEK


A gyógyszermentes kezelési módszerek lényege, hogy a tünetek megszüntetését gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segítik.

A kezelés alapja minden esetben az egyenletes napszaki elosztású folyadékbevitel. Lényeges, hogy a gyerekek rendszeresen menjenek pisilni és ne halogassák a vizeletürítést. Vizelet-visszatartás gyakorlása esetén a vizelési inger megjelenése és a vizelés megkezdése közötti időtartamot a gyermek naponta 2-3 perccel próbálja megnövelni, ezzel szépen lassan megváltoztatva a húgyhólyag kapacitását.
Az éjszakai ébresztéses módszer általában nem vezet sikerhez, mivel a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, az pedig, amikor félálmukban pisiltetjük meg őket, nem hatásos, mert ebben az esetben az idegződik be, hogy nem probléma, ha félálomban lazítja el a hólyagzáró izmokat. Tehát ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Nem beszélve arról, hogy az egészséges fejlődéshez minden gyermeknek szüksége van a nyugodt, zavartalan alvásra.

A egészségügyi segédeszközök piacán léteznek olyan ébresztő berendezések, úgynevezett enuresis alarmok, csepp-csengők is, amelyek szintén abban segítenek, hogy a gyerek ne pisiljen be. Hogyan?  Az alsóneműben elhelyezett érzékelő a pisilés kezdetén a folyadékot érzékelve, hangot ad ki, majd ez a hanginger indítja el azt a folyamatot, aminek eredményeként a gyermekek éjszaka is képesek lesznek a vizeletüket visszatartani, vagy felébrednek arra, hogy megtelt a húgyhólyagjuk.

AMIKOR ELKERÜLHETETLEN A GYÓGYSZERES KEZELÉS

Amennyiben gyakori kis mennyiségű vizelés (kis kapacitású húgyhólyag), vagy gyakori vizelési késztetés a tünet, a hólyagkapacitás az éjszakai időszakra gyógyszeresen antikolinerg szerekkel növelhető. Ha az éjszakai vizeletmennyiség sok és alacsony koncentrációjú, akkor úgynevezett szintetikus ADH alkalmazásával csökkentik az éjszakai vizelet mennyiségét, ezzel egyidőben pedig növelik a vizelet koncentráltságát és sűrűségét.

Természetesen nincs olyan, jolly jokerként használatos kezelési metódus, amely mindenki problémájára megoldást jelent. Előfordulhat, hogy a sikeres kezeléshez a különböző készítmények megfelelő kombinációja szükséges. A kezelést és a hosszú után követést mindig gyermek nephrológus végzi.

Amennyiben semmilyen kóros elváltozás, vagy egyéb, orvosilag indokolható ok nincs a háttérben, akkor javasolt a gyermek pszichológiai kivizsgálása.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: