AZ ÍZÜLETI GYULLADÁST AKÁR A ROSSZ SZÁJHIGIÉNIA IS OKOZHATJA

Gyakorlatilag bármilyen életkorban, bármelyik ízületünkben kialakulhat az úgynevezett arthritis, vagyis az ízületi gyulladás. Mi okozhatja, milyen tünetei lehetnek? Dr. Mangel Zsolttal, a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológusával leástunk a problémák gyökeréhez.

Az arthritis akut vagy krónikus formában is jelentkezhet, ráadásul nem feltétlenül csak egy ízületet érinthet, hanem többet is.

MI FÁJ, HOL FÁJ?

Ízületi gyulladás esetén az ízületi belhártya megvastagodik, folyadéktermelése fokozódik, és ez okozza magát az ízületi duzzanatot, amihez fokozódó mozgáskorlátozottság és ízületi merevség társulhat. A tünetek között az érintett ízület duzzanata, vörössége, melegsége éppúgy megtalálható, mint funkciójának csökkenése, vagy a hozzá társuló fájdalom is. Ha a gyulladás legalább hat hétig fennáll, akkor beszélhetünk krónikus folyamatról. Az elhúzódó ízületi gyulladás miatt az ízületet alkotó porcok és csontok is sérülnek, így keletkeznek a röntgenen is látható csontkirágások, erosiok.

MI OKOZZA?

Az ízületek gyulladásának számos oka lehet. Ilyen például a túlterhelés, a különböző sérülések, fertőzések, autóimmun betegségek, vagy a köszvény is. Mindezek mellett számos rizikótényező ismert, amik fokozhatják vagy előidézhetik az ízületek gyulladását, gondoljunk csak a dohányzásra, az alkoholfogyasztásra, a túlsúlyra, de még a rossz szájhigiénia is elősegítheti a folyamatot.

A gyulladás okát mindenképpen meg kell találni, mert sok esetben nem ízületi betegség jelentkezik ízületi gyulladás formájában. Ilyenkor általában fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat javasolt, de az ellátó orvos kérhet általános laborvizsgálatot, mellkasröntgent, hasi ultrahang vizsgálatot vagy székletvér vizsgálatot, és néhány esetben más társszakmák vizsgálatára is szükség lehet.

HOGYAN ZAJLIK A KEZELÉS?


Az első vizsgálaton általános kérdéseket tesz fel a betegnek a szakorvos.
#1 Milyen korábbi betegségei ismertek?
#2 Volt-e korábban súlyos betegsége vagy sérülése?
#3 Járt-e az elmúlt időszakban a kötelező szűrővizsgálatokon?
#4 Van-e bármilyen fertőzésre utaló tünete (például láz, hasmenés)?
Magát az ízületi gyulladást legtöbbször gyógyszeresen kell kezelni, tabletta vagy injekció formájában. Gyulladáscsökkentés után fontos a megfelelő gyógytorna, amivel sok esetben visszanyerhető az adott ízület kiesett funkciója. Egyes esetekben - például bakteriálisan fertőzött ízület esetén - akár műtéti kezelés is szóba jöhet. 

MIT TEHETÜNK?

Arhritis esetén a legfontosabb az érintett ízület kímélése, hűtése, emellett a gyulladás mérséklésére, megszüntetésére helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő kenőcsöket is használhatunk. Ha a tünetek pár napon belül nem mérséklődnek, érdemes szakemberhez fordulni. A kezelés a legtöbbször már az első vizsgálat után elkezdődik: a reumatológus felírhat gyulladáscsökkentőket, fizikoterápiát, de adhat injekciós kezelést is. 

A kezeletlen ízületi gyulladás fokozódó fájdalmat, az ízület funkciójának csökkenését, vagy akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat.A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosának, Dr. Mangel Zsoltnak az  együttműködésével jött létre.