A LEGTÖBB GYERMEKKORI BALESET OTTHON TÖRTÉNIK

A gyermekkori balesetek kockázata akkor a legnagyobb, amikor a gyerek az egyik fejlődési fokról a másikra lép. Ezért amennyire csak lehet, biztonságossá kell tenni a gyermek környezetét! A legjobb, ha úgy fedezi föl a körülötte lévő világot, hogy nem ütközik folyamatosan akadályokba.

A kisgyerekekkel leggyakrabban kétéves kor alatt, otthon, a biztonságosnak hitt házban, lakásban vagy kertben fordulnak elő kisebb-nagyobb balesetek. Az egyre többet mozogó, ülni, mászni, járni tanuló gyerkőcök nap mint nap újabb dolgokat fedeznek fel a világból. Ebben a korban azonban még nem képesek eléggé kontrollálni mozgásukat és gyakorlatilag nincs veszélyérzetük. Ráadásul kifejezetten érdeklődők, aktívak és találékonyak.


A BALESETMEGELŐZÉS KÉT KULCSA

Minden évben gyermekek ezreit éri olyan baleset, ami megelőzhető lett volna, ha a szülők tisztában vannak a veszélyforrások természetével. A leggyakoribbak az esés, leesés következtében létrejövő balesetek. Ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések. A baj elkerülése érdekében a legfontosabb, hogy a gyermek korának megfelelő biztonságos környezetet biztosítsunk. Ennek kialakítása, fejlesztése átgondoltságot és odafigyelést igényel. Emellett érdemes a mindennapi életben a gyermek fejével, eszével gondolkodni, így sok esetben megelőzhetjük a baleseteket.

POTENCIÁLIS VESZÉLYFORRÁSOK

KISÁGY, PELENKÁZÁS

Mivel a gyermek a legtöbb időt a kiságyban tölti, ezért nagyon fontos, hogy az biztonságos és jó minőségű legyen. A rácsok közötti távolság ne legyen nagyobb hat centiméternél, így elkerülhető, hogy a kicsi feje beszoruljon, és végzetes esetben megfulladjon. Az ágy alján a lécek ne legyenek egymástól két és fél centiméternél távolabb! A kiságy oldalainak magassága legyen legalább hatvan centiméter magas. Ha az oldalmagasság állítható, fontos, hogy a csecsemő, kisded ne férjen hozzá a zárószerkezethez! A gyermekpaplan, ágytakaró legyen könnyű, igazodjon a gyermek nagyságához. Párna használatára nincs szükség, mert eltömheti a gyermek orrát és száját. Inkább csak egy textilpelenkát vagy puha kendőt használjunk helyette, amely megvédi a lepedőt az esetleges tej- vagy nyálfoltoktól.
 
Még az újszülött is nagyon élénk lehet. Egy hirtelen mozdulat vagy a figyelem egy pillanatnyi hiánya is balesetet eredményezhet - a gyermek a pelenkázóasztalról leesik a földre. A pelenkázóasztal akkor biztonságos, ha legalább három oldalról kölülbelül tíz centiméter magas perem veszi körül, és akkor praktikus, ha minden, amire a gyermek tisztázásakor, fürdetésekor szükséges az édesanya keze ügyében van. Ha valami okból kifolyólag mégis ott kell hagyni a pelenkázót, ügyeljünk arra, hogy a gyerek sose maradjon őrizetlenül.

ETETÉS

Minden magas széket, így a gyerek etetőszékét is fel lehet dönteni. Ha a gyermek izeg-mozog, egy nagyobb mozdulattól is felborulhat. Ha már áll a kicsi, mindig használjunk biztonsági övet, és soha ne hagyjuk magára az etetőszékben. Ha a szék összecsukható, jó, ha az összehajtás helyén pótlólag hevederrel is megerősített. Legyen egy pánt a gyermek lába között is, hogy a lecsúszást megelőzzük.
 
A bébihordozó a csecsemő két hónapos korától már használható, de alkalmanként legfeljebb 15-20 percig. Leginkább etetések után érdemes beletenni a gyermeket. A bébiszéket legyne mindig a földön! Ha asztalra, székre, padra tesszük, a gyermek egy hirtelen mozdulatára könnyen megbillenhet, és a bébiszék gyerekestől a földre esik.


BABAKOCSI

Fontos, hogy stabil babakocsit válasszunk! A nagyobb kerék megkönnyíti a manőverezést a járdaszegélyeknél. Tegyünk fényvisszaverőket a babakocsira, így az szürkületben, sötétben is jól látható lesz a járművek számára. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a felső levehető részt jól rögzítettük-e az alsó vázhoz. Legyen a babakocsiban kengyel, vagy biztonsági öv, ami a gyereket megvédi a kicsúszástól. Óvakodjunk attól, hogy nehéz terhet akasszunk a kocsi fogantyújára, mert a kocsi felborulhat. Tegyük a csomagot a babakocsi alsó rakodójára. Ne feledjük, amikor a gyermeket szabad levegőre visszük, a gyermekülés magassága az autók által kibocsátott kipufogógáz szintjén van, ezért kerüljük el a forgalmas utakat.

GYEREKÜLÉS

Autós utazáskor soha ne legyen a gyerek a felnőtt ölében! A gyermek helye az autós gyermekülésben van, biztonsági övvel rögzítve. Ha biciklivel szállítjuk, mindig merev gyerek bicikliülést válasszunk. Olyat, ami védi a gyerek lábát, a támlája nyakmagasság fölé ér és van benne biztonsági öv is.

FÜRDETÉS

A legtöbb kisgyerek élvezi a vizet és a fürdetést. Ügyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklete ne haladja mag a 35-37°C-ot. Ezt hőmérővel, vagy a könyökünkkel ellenőrizhetjük. Ha a gyerek a vízben van, legyen az egyik karunk a feje alatt, és ezzel egyidőben fogjuk meg a gyermek ellenoldali felsőkarját. Ilyen módon a kicsi stabilan és biztonságosan fekszik a vízben.

ELEKTROMOSSÁG

Milyen elektromos készülékek, vezetékek, tárgyak vannak a gyermek számára elérhető magasságában? Mindig figyeljünk rájuk, ahogy arra, is, hogy semmiféle vezeték ne lógjon bele a gyermek játszóterébe! Különös tekintettel azokra, amelyek nehéz tárgyakban végződnek, ezeket ugyanis a gyermek magára ránthatja. A vasaló és a vízforraló ilyen szempontból különösen veszélyes. Ha az elektromos dugaszoló aljzat nem gyerekbiztos, gondoskodjunk róla, hogy a kicsi ne nyúlhasson bele!

LÉPCSŐK, POLCOK

Mivel a gyermekek nagyon szeretik a lépcsőket, tegyünk védőkorlátot a lépcső aljára és tetejére is. Nagy csábítás a gyermek számára a könyvespolc is, hiszen fel lehet rá mászni, és sok izgalmas, színes könyv van rajtuk. Előzzük meg, hogy a polc ráboruljon a gyerekre, rögzítsük a falhoz!

KÉS, OLLÓ

Valóban igaz az a mondás, hogy kés, villa, olló gyerek kezébe nem való. Tartsuk hát ezeket  olyan helyen, hogy a gyerek ne férjen hozzá. Nézzük át azokat a fiókos szekrényeket, amiket a gyermek elérhet vagy kinyithat, és vegyünk ki mindent, ami veszélyes lehet a testi épségére. Jó, ha a tiltott dolgokat tartalmazó fiókok biztonsági zárral is záródnak.

JÁTÉKOK

Játékidő előtt ellenőrizzük, hogy a játékokról nem törnek-e le bizonyos részek, amiket a gyermek a szájába vehet, lenyelhet, félrenyelhet. Különös gonddal nézzük meg a játékok szemét és orrát. A nagyobb testvérek játékait lehetőség szerint külön tároljuk, ugyanis a nagyobbaknak való játékok olyan apró részeket tartalmazhatnak, amiket a kicsi könnyen lenyelhet vagy félrenyelhet (szétszedhető játékok, lego).

VÍZ, VÍZPART

A víz remek dolog, de ne feledjük, hogy a gyerek akár tíz centiméternél sekélyebb vízbe is belefulladhat. Mindig legyünk a gyerek mellett, ha vízben pancsol! Ne hagyjuk a nagyobb testvérekre sem. Ha vízparton nyaralnunk, az úszógumi, karúszó használata mellett is folyamatosan figyeljünk a gyerekre.


A MÉRGEZÉS IS GYAKORI


A mérgezések megelőzése érdekében tartsunk minden orvosságot zárt szekrényben! Még a vitaminok is legyenek a gyerek számára elérhetetlen helyen, ugyanis akkor is mérgezés lehet a vége, ha túl sokat eszik belőlük. Sok helyen fiókban, vagy az éjjeli szekrényben tartják a gyógyszert. Gondoljunk erre, ha vendégségbe megyünk (idősebb rokonok, nagyszülők). Míg a rokonság beszélget, a gyermek kirámolhatja a fiókokat. Figyeljünk arra is, hogy a hozzánk érkező vendég táskáját se nyissa ki a gyerek, mert abban is lehet gyógyszer!

A kozmetikumok, háztartási tisztítószerek is lehetnek mérgezőek. A legtöbb mérgezés ezek használata közben, vagy közvetlenül használat után következik be, amikor már nem figyelünk annyira a gyermekre, ő viszont jól megfigyelte, hova tettük, hogyan nyitottuk ki az ilyenkor használatos dobozokat, flakonokat. A háztartás vegyszereit (tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, permetezőszerek) tartsuk jól elzárt helyen! A cigaretta, cigarettavég, pipadohány szintén mérgező, ezek egyike se kerüljön a gyerek kezébe!


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jött létre.