AZ SMR TECHNIKA NAGYON JÓL LAZÍTJA A KÖTŐSZÖVETET

A rendszeresen sportolók számára nem ismeretlenek az úgynevezett SMR (self-myofascial release) eszközök, amelyek az izom-, fascia- vagy kötőszövetlazításban nyújtanak segítséget. Az egyik leghatásosabb és nem mellesleg legelterjedtebb ilyen eszköz a henger. Hatékonyságát és a teljesítményre gyakorolt pozitív hatását számos kutatás igazolja.

Ez az a tárgy, ami kivétel nélkül minden edzőteremben és rehabilitációs központban megtalálható, és ami nem csak a versenysportolóknak, hanem a hobbysportolók nagy részének is megkönnyíti az életét.

MIÉRT JÓ?

A hengerezés során a szöveteket érő hatások – a kompresszió, a húzó- és nyíróerő, a súrlódás – pozitív változásokat hoznak létre a szövetekben. A sima henger mellett ma már találkozhatunk úgynevezett vibráló hengerekkel is. Miben más a vibrációs henger, mint a normál henger? – kérdezhetnénk jogosan. Nagy előnye például, hogy merőleges irányból is hatást gyakorol a szövetekre. Mi történik ilyenkor? A fascia ellazul, a keresztkötések pedig könnyebben oldódnak.

A HENGEREZÉS POZITÍV HATÁSAI
1. Növeli a mozgástartományt nagyjából a hengerezést követő 20 percig.
2. Csökkenti a fájdalmat.
3. Csökkenti a triggerpont okozta fájdalmat.
4. Javítja a szöveti elcsúszást.
5. Minél hosszabb ideig hengerezünk, annál hosszabb ideig tart a ROM-növekedés.
6. Javítja, gyorsítja a regenerációt.
7. A fájdalomcsökkenést a távolabbi testrészeken is el lehet érni általa.
8. Javítja a vérkeringést.
9. Csökkenti az artériák falának merevségét, javítja az erek állapotát.
10. Javítja a propriocepciót, a kinesztéziát, általuk javul a teljesítmény és a koordináció.

HOGYAN HENGEREZZÜNK?

Nagyon fontos, hogy csak lágyrészeket hengerezhetjünk, a csontos részeket tilos! Kövessük a fascialáncokat, ízülettől ízületig gurítva a hengert. Akkor jó, ha több sorozatban alkalmanként körülbelül 30-120 másodpercig hengerezzük az érintett területet. Jó tudni, hogy a hengerezés sebessége nem releváns, a sebesség nincs hatással a hatásfokra. Abban a ritmusban használjuk az eszközt, ahogyan jól esik. Minél hosszabb ideig hengerezünk, annál hosszabb ideig tart a ROM (mozgásterjedelem) növekedés. Nem baj, ha fáj, de ne fájjon nagyon! Az az ideális, ha a fájdalomküszöb valahol 5/10-nél van. 

A HENGEREZÉS HATÁSA A TELJESÍTMÉNYRE

Míg a statikus stretching esetén kimutatható teljesítményromlás, a hengerezés után (ami egyébként a statikus stretchinggel azonos szöveti lazulást és ROM-növekedést eredményez) a legtöbb tanulmány nem jelez ilyen negatív hatást. Sőt! A hengerezés lerövidíti a lágyrész-sérülések utáni regeneráció időtartamát, oldja az izom- és kötőszöveti feszességeket, csökkenti a myofasciális fájdalmat, emellett pedig hosszú távon a sportteljesítmény javulásához is hozzájárul.


KONTRAINDIKÁCIÓK, AMIKOR TILOS HENGEREZNI
1. trombózis
2. előrehaladott diabétesz
3. nyílt seb, égési seb
4. nem gyógyult törés
5. bőr vagy kötőszöveti gyulladásos betegség
6. haematoma
7. aneurysma
8. antikoaguláns terápia
9. előrehaladott csontritkulás
10. malignus folyamatok
11. páciens izomerő hiánya
12. páciens intoleranciája

A cikk Szutter Bettina sportrehabilitációs tréner együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: