A GYERMEKKORI FOGSZABÁLYOZÁS MÁR ÖT-HAT ÉVES KORBAN ELKEZDŐDHET


A gyermekkori fogszabályozás célja a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti rendellenességeinek kezelése. Hány éves kortól javasolt a fogszabályzás? Mennyi ideig tart? Milyen készülékeket használnak? Dr. Takáts Zsuzsa fogszabályozó szakorvos összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

A fogszabályozás sokszor nemcsak esztétikai problémát jelent. A kusza fogak beszédhibához, ínygyulladáshoz, fogágybetegségekhez vezethetek, ez utóbbi ráadásul felnőttkért a fogak korai elvesztését is eredményezheti. A rágás tökéletlensége miatt pedig állkapocsízületi problémák, emésztési zavarok is előfordulhatnak.

Az első fogszabályozók általában nyolc-tíz éves korban, vegyes fogazatnál kerülnek a gyerekek fogsorára, de vannak olyan esetek, amikor ezeket a kivehető készülékeket már öt-hat éves korban elkezdik használni.

KIVEHETŐ ÉS RÖGZÍTETT

Gyermekkorban jellemzően kétféle készüléket használnak: a kivehetőt és a rögzítettet. A kivehető fogszabályozót (miofunkcionális készülékek) vegyes fogazatnál alkalmazzák, amikor a tejfogak mellett már maradandó fogak is vannak a szájüregben.

A teljes fogváltást követően célszerű áttérni a rögzített készülékre. Ennek a típusnak a használatával elsősorban az elfordult, helytelen pozícióban lévő fogakat lehet a helyükre állítani, de emellett az alsó-felső fogsor összehangolásában is nagy szerepe van. Előfordulnak olyan esetek, amikor egyik készülék váltja a másikat, tehát a kivehetőt a rögzített követi. Ilyenkor a kezelés viszonylag hosszú időt vesz igénybe.

Ideális esetben egy éjszakai kivehető fogszabályzó hatóideje másfél, két év. A kezelés hosszát a rendellenesség típusa, a gyermek kooperációja és a készülék hordásának intenzitása mellett az is befolyásolja, hogy például hogyan reagál a fogszabályozásra a csont, vagy hogy mennyire rendszeresen jelenik meg a gyerek a kontrollvizsgálatokon és mennyire tartja be a kezelőorvos utasításait.

NEM CSAK A FOGAKAT RAKJA RENDBE

A miofunkcionalis kivehető készülékeket ortopédiai eszközként alkalmazva sok rossz szokás (fogcsikorgatás, ujjszopás, beszédhiba, nyelvlökéses nyelés) megszüntethető. Mindeközben a használata elősegíti a kis állcsontok aktívabb fejlődését, a nagyobb fogakhoz történő alkalmazkodást, és hozzájárul a harapási rendellenességek megszüntetéséhez is.

A készülék folyamatos használatára a csontozat is kedvezően reagál: vannak olyan állcsont rendellenességek, ahol - előkezelésként alkalmazva - a későbbi rögzített kezelések is előkészíthetőek.

DRÁGA MULATSÁG

Mennyire terheli meg a családi költségvetést a gyerek fogszabályozása, milyen árral kell számolni a különféle fogszabályozási technikák esetén? Sajnos a fogszabályozás sosem tartozott az alapellátások közé. A magánrendelők árai nagyon változatosak. A kivehető készülékek árai körülbelül hatvanezer forintnál kezdődnek, a rögzített készülékekért ennél azért jóval többet, minimum százötven-kétszázezer forintot kell fizetni fogsoronként. Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, az ár attól is függ, ki milyen fogszabályozó rendszerekkel dolgozik.

MI TÖRTÉNIK A FOGORVOSNÁL?

Az első alkalommal a fizikai vizsgálat és az előre elkészített panorámaröntgen felvételének áttekintése után a fogszabályozó szakorvos megtervezi a kezelést. Ezt követi a lenyomatvétel, ami alapján elkészítik a fogszabályozót. Ha a gyerek már megszokta a készüléket, ami mindössze néhány hetet vesz igénybe, 4-6 hetes kontrollra van szükség, tehát 4-6 hetente kell megjelenni a kezelőorvosnál azért, hogy a készüléket a fogak mozgásához tudják igazítani. Tévhit, hogy a kezelés a készülék elhagyásával, levételekor befejeződik, hiszen ilyenkor a kis páciensek egy úgynevezett sínt kapnak, amit egészen addig hordani kell, amíg a fogak mozgolódása be nem fejeződik, és a fogsor el nem nyeri végleges állapotát. Ez a gyakorlatban 4-6 havonta újabb kontrollt jelent.

A FEGYELMEZETTSÉG A LÉNYEG

A gyermekkori fogszabályozás egyik legnagyobb előnye, hogy a gyerekek viszonylag könnyen megszokják a készülékeket. A felnőttkori fogszabályozással összehasonlítva szintén előnyt jelent, hogy a fogak és a csontok ebben a korban még könnyen formálhatók, és maga a kezelés is sokkal rövidebb időt igényel. Meddig tolható ki a gyermekkori fogszabályozás? Lássuk csak! Aki pubertás korban vagy fiatal felnőttként már rögzített készülékkel esik át a fogszabályozáson, és mindent betart, amit a kezelőorvos kér tőle, annak a legtöbb esetben már nem lesz szüksége felnőttkori fogszabályozásra. Ez alól az egyetlen kivételt a bölcsességfogak által okozott deformitások jelenthetik. Ha nem akarjuk, hogy a kezelés sikertelen legyen, akkor hordjuk lelkiismeretesen a fogszabályozónkat! Emellett, ha nem akarunk szuvas fogakat és ínygyulladást, akkor tartsuk be a fogorvos szájápolással kapcsolatos utasításait is!A cikk Dr. Takáts Zsuzsanna gyermekfogorvos együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: