Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

Az orrsövényferdülés csak műtéttel szüntethető meg

Sokan gondolják azt, hogy a horkolást csak és kizárólag orrsövényferdülés okozhatja, pedig ez nem igaz. Az éjszakai hangzavarnak jóval több oka lehet, és ezek közül csak egy az orrsövényferdülés. De mi ez tulajdonképpen? Hogyan orvosolhatjuk?

tovább a cikkre

Gyermekkori orrvérzés: Mikor kell orvoshoz fordulni a problémával?

Gyermekkorban gyakran előfordulhat, hogy az orrjáratokból vér ürül. Milyen okai lehetnek az orrvérzésnek? Honnan tudjuk, mikor kell orvoshoz fordulni?

tovább a cikkre

Gyermekkori mandulaműtét: mikor van rá szükség, mire számítsunk a műtét után?

A téli időszakban gyakori légúti fertőzések következtében a torokmandulák mérete megnőhet, beszűkítheti a garatot, nehezebb lehet a nyelés, és egészen kicsi korban a levegővételt is akadályozhatja. Mikor érdemes eltávolítani a mandulákat és hogyan zajlik a lábadozás?

tovább a cikkre

Enyhe náthából komoly arcüreggyulladás

A felső légúti infekciók nem korlátozódnak egy szervre: a szájüregben, orrüregben, garatban, gégében, légcsőben is egyszerre fordulhatnak elő. Így a középfül és az orrmelléküregek mellett az arcüregre is átterjedhetnek.

tovább a cikkre

A gyermekkori torokgyulladás magától is elmúlhat

Az előttünk álló őszi-téli szezonban gyakran előforduló felsőléguti hurutos megbetegedéseknek az egyik legáltalánosabb következménye a torokgyulladás. Van olyan gyerek, aki szerencsés, és könnyen átvészeli, de olyan is akad, aki sokáig nyomja vele az ágyat.

tovább a cikkre

Horkol a gyerek? Lehet, hogy orrpolipja van!

Ha folyamatosan be van dugulva a gyerek orra, vagy sokszor horkol, akkor az általánosnak számító nátha és allergia mellett a betegség oka egy vagy több, az orrüregben kialakuló polip is lehet.

tovább a cikkre

Középfülgyulladás: a vérbő, erezett dobhártya intő jel

A fülfájást leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okozza. A betegség csecsemő és kisgyermekkorban észlelhető gyakoribb előfordulása részben a fül anatómiai felépítésével magyarázható.

tovább a cikkre

A hallássérülés beilleszkedési problémákat okozhat

A hallássérülés gyűjtőfogalom. Minden nagyothalló, siket és cochleáris implantátumot viselő hallásssérült személynek minősül. Maga a hallássérülés nem jelenti azt, hogy ezek az emberek ne tudnának megbirkózni bármilyen helyzettel, amit az élet hoz! Szimplán csak arról van szó, hogy a rendelkezésükre álló eszközöket talán egy kicsit kreatívabban kell felhasználniuk a boldoguláshoz.

tovább a cikkre