A ROSACEA NŐKNÉL GYAKRABBAN FORDUL ELŐ

A rosacea egy olyan krónikus bőrbetegség, amelynek következtében a bőr erei kitágulnak, felszíne kipirosodik és gyakran gyulladt csomók is árnyalják a képet.

A leggyakrabban az arc középső harmadában jelentkező gyulladásos bőrproblémáknak viszonylag gyakori az előfordulása. Sajnos a betegséget sokszor félrediagnosztizálják, összekeverik a seborrhoeával, de az sem ritka, hogy már néhány hajszálértágulatot is rosaceának titulálnak.

A NŐKNÉL GYAKORIBB

Hogyan kezdődnek a tünetek? A kezdetben csak környezeti hőmérsékletváltozáskor megjelenő arcpír idővel egyre intenzívebbé, kellemetlen égő érzetűvé válik. Erre az állapotra mondjuk, hogy borvirágos az arcunk. Ezt követően látványos értágulatok, majd gyulladt, pattanásszerű göbcsék alakulnak ki. A folyamat ráterjedhet az állra, homlokra és az orra is. Az orron a kötőszövet és a faggyúmirigyek burjánzása miatt létrejöhet a karfiolorr nevű állapot, amit sokszor az alkoholizmussal hozunk összefüggésbe, pedig ez a bőrbetegsg is okozhatja. A női betegeket például a legtöbbször az zavarja, hogy azt gondolják, a rosacea tünetei miatt a környezetük alkoholistának tartja őket, pedig a kettőnek nagyon sokszor semmi köze egymáshoz. A páciensek egy részénél a folyamat a szemet is érintheti.

Az általában 40-50 éves korban, fokozatosan kialakuló tüneteket örökletes tényezők is okozhatják. Előfordulhat, hogy emésztőrendszeri probléma, magasvérnyomás, hosszantartó külső és belső szteroid kezelés, krónikus alkoholfogyasztás, vagy napfényártalom áll a betegség hátterében. 

A FÉNYTERÁPIA CSODÁKAT TESZ

A betegség belsőleg történő kezelésében hatékony lehet az antibiotikum, vagy isotretinoin. Külsőleg gyulladásos állapotban antibiotikus készítmény, nyugodtabb időszakban ivermectin tartalmú krém lehet jó választás.

A tüneteket leghatékonyabban a fényterápia szünteti meg. Mivel a lézeres kezelésnek gyakrabban lehetnek maradandó nyomai, ezért a rosacea gyógyításához az IPL alkalmasabb, mintha a lézeres kezelést választanánk. Ráadásul az IPL, vagyis a villanófényes kezelés ebben az őszi-téli időszakban havonta ismételhető. Miért jó ez? A gyorsabb gyógyuláson kívül azért is jó lehet, mert a villanófényes kezeléseknek van egy sokak által kedvelt mellékhatása is: a bőrfiatalító hatás. Éppen emiatt rengeteg olyan páciens van, aki még azután is rendszeresen jár kezelésre, hogy a rosaceája már elmúlt, mert a bőre szebb és fiatalosabb lesz tőle. Jó tudni, hogy a rosacea megszüntetésére használt IPL nem minősül kozmetikai kezelésnek, ezért csak és kizárólag szépészeti célból nem vehető igénybe! Mivel a gyulladt bőrterületen történő nagy energiájú fénykezeléssel könnyen lehet maradandó hegesedéseket létrehozni, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a kezeléseket fényterápiákban tapasztalt orvos végezze.

FÉNYVÉDELEM TÉLEN IS

Hogyan lehet megelőzni ezt a bőrbetegséget? Ha tehetjük, kerüljük el a kiváltó tényezőket! Ha pedig már jelentkeztek a tünetek, akkor – gyulladt állapotban – lehetőleg ne használjunk szteroid tartalmú készítményeket. A szigorú fényvédelemről pedig még télen sem szabad megfeledkezni, hiszen a rosacea tüneteinek megelőzésében ez az egyik leghatásosabb eszköz a kezünkben.A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus, lézerspecialista együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: