A HIALURONSAV TÖKÉLETES A RÁNCFELTÖLTÉSRE

Az optimális hidratálás megőrzése kulcsfontosságú az egészséges bőr számára: megfelelő mennyiségű víz nélkül a bőr kiszárad, és kevésbé hatékonyon tud védőrétegként szolgálni. Mivel a hialuronsav a saját súlyának sokszorosát képes vízből megkötni, így képes rá, hogy megakadályozza a bőr nedvességtartalmának elvesztését. Ennek köszönhetően a bőr megőrzi hidratáltságát, ragyogó és feszes marad.

Bár a fiatal, egészséges bőr bővelkedik a hialuronsavban, az évek múlásával egyre kevesebbet termelődik belőle. Kevesen tudják például, hogy az életünk során a bőrünket érő UV sugárzásnak is nagy szerepe van a meglévő hialuronsav mennyiségének csökkenésében.

MIT KELL TUDNI A HIALURONSAVRÓL?

Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy ez a nagyméretű és összetett szénhidrát egy poliszacharid molekula, ami természetes állapotában is előfordul a szervezetünkben. A hialuronsav ugyanis az összes szövetben megtalálható, biztosítja a szövetek és általuk a bőr megfelelő rugalmasságát, az ízületi porcok terhelhetőségét és a a porcfelszínek csúszását is. A kollagén és az elasztin mellett ez az egyik fő alkotóeleme annak a kötőszövetnek, ami rugalmasságot, hidratáltságot és feszességet biztosít a bőrnek. A hialuronsav gyógyászatban befutott karrierjét egyébként egy magyar kutató, Balázs Endre professzor indította el az 1950-es években. Healon® néven szabadalmaztatta azt a nagy tisztaságú hialuronsavat, melyet akkoriban szemműtéteknél alkalmaztak.

HATÁSA FOLYAMATOS, DE A KEZELÉSEKET ISMÉTELNI KELL

A bőrgyőgyászatban kötetlen és keresztkötött molekulájú hialuronsav készítményeket használnak. A kötetlen molekulákat tartalmazó készítmények elsősorban a bőr textúráját, hidratáltságát és rugalmasságát javítják, ez az úgynevezett skinbooster hatás. Az ilyen anyagok előnye, hogy gyorsan, nagy felületen képesek eloszlani.
 

A kezelés kétféleképpen történhet.

Használhatnak nagyon vékony tűket, amelyekkel nagyobb bőrfelületen sok apró szúrást ejtve juttatják be a hialuronsavat a bőrbe, de csinálhatják egy úgynevezett speciális, 5 pontos kezeléssel is. Ez utóbbi során a hialuronsavat mindössze 5 ponton keresztül fecskendezik be a bőr alá. A kezeléseket elsősorban az arcon, de a nyak és a dekoltázs területén is alkalmazzák. Fontos tudni, hogy az eljárást néhány hetente (3-6-alkalommal) ismételni kell, ezt követően lehet áttérni a ritkább, fenntartó kezelésekre. Természetesen ahogy minden ember más, az emberek bőrtípusa sem egyforma. Jó, ha tudjuk, hogy az emberi szervezetben természetesen is jelen van egy olyan enzim (hialuronidáz), ami lebontja a hialuronsavat. A kötetlen molekulákkal a hialuronidáz rövidebb idő alatt végez, ezért ezeknél az eljárásoknál gyakoribb ismétlés szükséges.

A beavatkozások ismétlésének számai nagyban függenek a páciens genetikai adottságaitól, korától, életmódjától is.

RÁNCFELTÖLTÉS KERESZTKÖTÖTT MOLEKULÁKKAL

Mivel a ráncfeltöltésre nem kötetlen, hanem keresztkötött molekulájú hialuronsav készítményeket használnak, ezért ez egy jóval sűrűbb, kocsonyás halmazállapotot eredményez. Ennek a halmazállapotnak köszönhetően pedig nem nagyon tud mozogni a szövetekben, éppen ezért tökéletes a ráncfeltöltésre! Hogyan történik maga a kezelés? A kezelőorvos abban a vonalban, ahol csökkenteni szeretnénk a bőr felszínének beesését, hialuronsav készítményt juttat (tűvel vagy kanüllel), a bőr felszíne alá, ezzel tulajdonképpen megemelve a bőrfelszínt. Ezt a módszert a leggyakrabban az orr és szájzugi redők megszüntetésére használják. A tökéletes eredmény elérése érdekében nagyon fontos, hogy a beavatkozást végző szakember pontosan felmérje, hol és milyen mértékben kell megemelni a bőr felszínét.

FÉLNETEK NEM KELL, JÓ LESZ

Azoknak, akik nem szeretik és nem is bírják a fájdalmat, van egy jó hírünk: a készítmények jelentős része lidocaint is tartalmaz, ami csökkenti a beavatkozás okozta kellemetlenséget, emellett vannak lidocain nélküli készítmények is az arra érzékenyek részére. Mivel a keresztkötött hialuronsav – kötetlen formájával ellentétben – sokkal jobban ellenálll a hialuronidáz enzim bontó hatásának, ezért az ilyen beavatkozásokat jóval ritkábban kell ismételni. A természetes úton való lebomlás mellett a hialuronsav nagy előnye, hogy a hialuronidáz enzim létezik injektálható formában is! Ez annyit jelent, hogy ha a kezelés eredménye nem megfelelő, az adott területbe beadott hialuronsav ezzel az enzimmel eltávolítható.

Ha a kezelés a páciens számára nem a várt eredményt hozza, annak általában két oka van. Az egyik a mennyiség miatti probléma, tehát a töltőanyag vagy túl kevés, vagy túl sok, de az is lehet, hogy a hialuronsavat nem a megfelelő szöveti rétegbe juttatták be. Mindezek miatt tényleg nagyon fontos, hogy az ilyen beavatkozásokat csak esztétikai kezelésekben járatos orvossal végeztessük! Többek között azért is, mert ha bármilyen probléma adódik, van kihez fordulni korrekcióért, segítségért!

MIKOR NEM VEHETJÜK IGÉNYBE A KEZELÉST?

A kezelés ellenjavallatai hasonlóak más esztétikai beavatkozásokéhoz: az alkalmazott bármelyik összetevővel szembeni allergia, a bőrfelület bármilyen gyulladásos vagy fertőzéses betegsége, sebgyógyulási zavar, ismert autóimmun betegség, terhesség és szoptatás időszaka. Nem tanácsos bármilyen más betegség (bármi okból lázas, megfázásos) ideje alatt sem kezelést végezni.

A ráncok kezelésére – a hialuronsav töltésén kívül – számos más típusú eljárás is az esztétikai orvoslás rendelkezésére áll. A páciensek sokszor teszik fel azt a kérdést, hogy melyik a jobb kezelés? Természetesen erre nincs jó, mindenkire érvényes válasz, mert a leggyakrabban többféle kezelés kombinációja vezethet a megfelelő eredményre. A számunkra megfelelő beavatkozásokról mindig a kiválasztott kezelőorvos tud mindenre kiterjedő tájékoztatást, tanácsot adni!


A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus, lézerspecialista együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: