5 TÉVHIT A KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA VILÁGÁBÓL, AMIT SOKAN IGAZNAK HISZNEK

Ne higgyünk el mindent, amit hallunk! Ha az ismerősünknek elég volt a natív CT, az nem jelenti azt, hogy egy hasonló problémával nekünk sem kell majd kontrasztosra mennünk. Mindig a kezelőorvos dönt, de sokan vannak, akik ezt másképp gondolják.

#1

TÉVHIT:Teljesen fölösleges pénzkidobás a CT vagy az MRI, elég, ha elmegyek UH-ra.

TÉNY

Az ultrahang nem alkalmas minden szerv és elváltozás vizsgálatára.


MAGYARÁZAT

Az ultrahang hanghullámokkal, a CT röntgensugárzás alapon, az MRI mágneses rezonanciával működik. Mindig az orvos által javasolt vizsgálatokat kell elvégezni, soha ne mi döntsünk ezeknek a szükségességéről, hagyjuk ezt a szakemberekre!

#2

TÉVHIT: A kontrasztos CT vizsgálat előtt nem vehetem be a gyógyszereimet.

TÉNY

Bár az ilyen vizsgálatok előtt 4-6 órával már nem szabad enni, a rendszeresen használt gyógyszereket be lehet venni.


MAGYARÁZAT

A gyógyszerek általánosságban nem befolyásolják a CT vizsgálat kimenetelét, azonban léteznek olyanok is (mint például a cukorbetegségben használt metformin tartalmúak), amelyeknek szedését a vizsgálat ideje előtt abba kell hagyni. Erről minden esetben tudnia kell a kezelőorvosnak!

#3

TÉVHIT: A terhesség alatt elvégzett terhességi ultrahang árthat a magzatnak.

TÉNY

A szülész-nőgyógyász szakorovosok által előírt szükséges magzati ultrahang vizsgálatokon felül elvégzett további magzati ultrahang vizsgálatok ellenjavalltak. Ezzel szemben az anya ultrahang vizsgálata elvégezhető (és a magzatra nézve sem veszélyes) ha nem a magzat áll az ultrahang fókuszában. Az ultrahang vizsgálat ebben az esetben teljesen veszélytelen mind az anyára, mind a magzatra nézve.

MAGYARÁZAT

Az ultrahang nem sugárzás alapú, hanem nagyfrekvenciájú hanghullámok kibocsátásával működik. Ezek visszaverődve a belső szervekről és a szövetekről visszhangot keltenek, majd ezt érzékeli és alakítja képpé az ultrahang készülék.

#4

TÉVHIT: Nem megyek röntgenre, mert rákot okoz.


TÉNY

A legkisebb közvetlen egészségkárosítással járó dózis mértéke 100 mSv (millisievert), egy kéz röntgenfelvételéhez szükséges dózis: 0,001 mSv.

MAGYARÁZAT

Az ionozáló sugárzástípusok (amilyen a röntgensugárzás is), csak akkor okozhatnak  maradandó egészségkárosodást, ha szakértelem nélkül, túl nagy dózisban vagy túl hosszú ideig alkalmazzák őket. A megfelelően beállított dózisban és ideig alkalmazott röntgensugár esetén bármilyen sugárzás okozta rák előfordulása minimalizálható.

#5
TÉVHIT: A natív vizsgálat ugyanolyan jó, mint a kontrasztos.


TÉNY

A kontrasztos módszerrel egyes szövetek jobban elkülöníthetők, mint mások.

MAGYARÁZAT

Első lépésben a kezelőorvos dönti el, hogy a pontos diagnózis felállításához milyen vizsgálatra van szükség, ezt követően pedig a radiológus végzi el a  - mindkettőjük által szükségesnek tartott - képalkotó vizsgálatot. Természetesen vannak olyan kórképek, amelyhez elég a natív, tehát kontrasztanyag nélküli vizsgálat is.


A cikk Dr. Szalontai Lászlónak, a Swiss Prémium Egészségközpont radiológus szakorvosának együttműködésével jött létre.