AMIKOR MÁJBETEGSÉG A DIAGNÓZIS

Ha valaki májbeteg, nagyon sokáig általában fogalma sincs róla, a májbetegségek többsége ugyanis sokáig tünetmentes maradhat. Ha pedig nem fáj, nem megyünk orvoshoz. Amikor végre valamilyen apropóból mégis részt veszünk egy vérvételen, akkor a májfunkciós laborértékek emelkedése árulkodhat arról, hogy valami nincs rendben. Dr. Pusztay Gitta Margittal, a Swiss Clinic hepatológusával a máj és az epeutak betegségeivel foglalkozó szakterületről, a hepatológiáról beszélgettünk.

tovább olvasom

ISMERJÜK MEG AZ 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGET!

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenkinek van cukorbeteg ismerőse. Hogy miért? Mert a diabétesszel küzdők száma ma Magyarországon eléri az egymillió főt. Gondolta volna például, hogy az 1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a test immunrendszere a saját sejtjeit ellenanyagként ismeri fel, és immunválaszt indít ellenük?

tovább olvasom

MIT KELL TUDNI A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRŐL?

November 14-én van a cukorbetegek világnapja. Mi a PRÉMIUM Egészségpénztárnál az egész hónapot arra szánjuk, hogy minden lehetséges információt átadjunk olvasóinknak a cukorbetegséggel kapcsolatban. Novemberi cikksorozatunk második része a 2-es típusú diabetes mellitusról szól.

tovább olvasom

UTAZÁS ELŐTTI VÉDŐOLTÁSOK

Az utazás szerelmesei valószínűleg abban a pillanatban elkezdték tervezni következő nagy túrájukat, amikor megérkezett a koronavírus elleni vakcina híre. Most, hogy az országok elkezdték felvértezni lakosaikat a COVID-19 oltással, mindannyian egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az életünk visszakerüljön a normális, vagy legalábbis a normálishoz közeli kerékvágásba. Ami azt is jelenti, hogy belátható időn belül újra utazhatunk. Vannak azonban olyan országok, amelyek meglátogatásakor a koronavírus elleni oltáson kívül újabbakra lehet szükségünk.

tovább olvasom

HOGYAN UTAZZUNK BIZTONSÁGOSAN?

Külföldi kalandozásaink során számos olyan helyzetbe kerülhetünk, aminek a vége az lesz, hogy napokig, vagy szélsőséges esetben hetekig, hónapokig nyomjuk az ágyat. Érdemes előre tudni, milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és hogy hogyan tehetünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket.

tovább olvasom