A GYERMEKKORI SZÍVBETEGSÉGEK NAGY RÉSZE VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉG

Amikor meghalljuk, hogy a gyerekünk beteg, azonnal aggódni kezdünk. Nincs ez másképp a veleszületett szívbetegségek kapcsán sem. Ilyenkor is jellemző a szülőkre, hogy nagyon megijednek egy-egy diagnózistól. Izguljunk? Ne izguljunk? Ezúttal a Bethesda Gyermekkórház kardiológia ambulanciájának főorvosa, Dr. Gyenes Vilmos segít eligazodni a betegségek útvesztőjében.

Nagyon sokféle szívhiba létezik, a gyermekek megközelítően egy százalékánál fordul elő valamilyen szívfejlődési rendellenesség. Többségük születés után, vagy az első hónapokban kiderül, de lehetséges, hogy csak évek múlva észlelhetők a rendellenesség jelei. Az esetek jó részében nem lehet megmondani, mi okozza a szívhibát. Előfordul, hogy az édesanya várandóssága alatt elszenvedett vírusfertőzése felelős a rendellenességért, máskor pedig az ok genetikai eredetű. Jó tudni, ha egy anyának már született szívbeteg gyermeke, akkor néhány százalékkal nagyobb az esély, hogy újra ilyen gyermeknek ad életet. Ez a gondozás fontosságára hívja fel a figyelmet.


Azok az anyák pedig, akik alkohol betegek, dohányoztak vagy kábítószer élvezők jelentősen növelik annak kockázatát, hogy szívbeteg gyermekük szülessen. A nem megfelelően kontrollált cukorbetegség szintén kardiológiai elváltozást okoz. A kromoszóma rendellenességek, mint például a Down szindróma, igen gyakran társulnak szívhibával.

DIAGNOSZTIZÁLÁS MAGZATI KORBAN

A magzati szív ultrahang vizsgálatával a szívhibák jelentős része felismerhető. A normálistól eltérő képletek akár már a szülészeti szűrővizsgálatok során mutatkozhatnak és később, a további vizsgálatok során specialisták segítségével születhet meg a pontos diagnózis. Az enyhébb, jelentéktelen, keringési zavart nem okozó rendellenességek méhen belül általában nem diagnosztizálhatóak. Abban az esetben, ha korábban már született szívbeteg gyereke az anyának, mindenképpen indokolt a magzati szívultrahang elvégzése, és ilyenkor általában egyéb célzott vizsgálatokat is elvégeznek. 

SZÍVZÖREJ

Nagy riadalmat okoz a szülők közt, ha közlik velük, hogy gyermeküknél szívzörej hallható. Tudni kell azonban, hogy a zörej döntő többségében élettani jelenség és semmi kóros eltérés nem áll a háttérben. Egyszerű fizikai tényezők okozzák a hangjelenséget. Ezt nem kell kinőni, hisz a gyermeknek semmi baja sincs.

RITMUSZAVAROK

Az újszülöttek és csecsemők szíve gyorsabban ver, mint a felnőtteké. Előfordulhat, hogy hirtelen feltűnően gyors szívverés jelentkezik náluk. Minél kisebbek, annál nehezebben lehet ezt észrevenni, a problémára általában a csecsemő megváltozott viselkedése, izzadása, rosszulléte hívhatja rá a figyelmet. Lehet, hogy valamilyen veleszületett ingervezető köteg okozza a rohamot, de az is, hogy egy teljesen egészséges szíven jelentkezik, ebben az esetben sürgős kórházi ellátásra van szükség. Szerencsére ezek a rendellenességek igen ritkák.

Egy szívműtét, vagy veleszületett szívrendellenesség miatt megtörténhet az is, hogy nagyon lelassul a gyerek szívverése. Ebben az esetben van, hogy csak a pacemaker (a szív ritmusát befolyásoló, szabályozó készülék) beültetés segít a betegen.

A leggyakoribb szívhibák a kamrai, pitvari sövényhiányok, melyek huszonöt-harminc százalékát alkotják az összes veleszületett szívhibának.

KAMRAI SÖVÉNY DEFEKTUS

#1. A szív két kamráját elválasztó sövényen egy kicsi lyuk található, amin keresztül folyik a vér a bal kamrából a jobb kamrába. Amennyiben kedvező elhelyezkedésű, kis méretű a lyuk, és a kamrafal izmos részén található, a gyermek növekedésével egyre kisebbé válhat és gyakran magától bezáródik. Ezekben az esetekben a szívzörejen kívül egyéb tünet nem jelentkezik. Ilyen defektusok esetében biztosan nincs szükség szívműtétre.

#2. Ha a szív két kamráját elválasztó sövényen jelentős nagyságú lyuk található, és ráadásul kedvezőtlen elhelyezkedésű, akkor a vérnek a bal kamrából a lyukon keresztül a jobb kamrába áramlása következtében sokkal több vér jut a tüdő felé, mint normális esetben. Emiatt a tüdőerekben a nyomás rendszerint megemelkedik és a szív fokozott munkára kényszerül. Ha egy csecsemőnek ilyen szívhibája van, általában fáradékony, nehezen etethető, fejlődésében elmaradt és tüdőgyulladásra, hörghurutra hajlamos. Első lépésként gyógyszerek adásával igyekeznek tehermentesíteni a szívet, de ha ez nem elég, akkor szívműtétre van szükség

PITVARI SÖVÉNYHIÁNY

Ebben az esetben a szív két pitvarát elválasztó sövényen kóros nyílás található. A méhen belül egy kis lyuk – foramen ovale – megléte elengedhetetlenül szükséges, ha azonban a lyuk nagy, vagy kedvezőtlen elhelyezkedésű, zárása csak nyitott szívműtéttel lehetséges.

Pitvari sövényhiány esetén a bal szívfélből vér áramlik a jobb szívfélbe. Amennyiben a nyílás mérete jelentős, a tüdőbe nagyobb mennyiségű vér kerül, emiatt hosszabb távon károsodik a tüdőben levő érrendszer. Kedvező lokalizáció esetén a nyílás katéteres beavatkozás segítségével elzárható, a kisebb nyílások ilyen veszélyt nem jelentenek.

Mivel nem okoz jelentős tüneteket, van, hogy csak felnőttkorban veszik észre, ezért felnőtteknél ez a leggyakrabban diagnosztizált szívfejlődési rendellenesség.


SZÍVBELHÁRTYA-GYULLADÁS MEGELŐZÉSE  – ANTIBIOTIKUM PROFILAXIS

A szívzörej mellett ezzel kapcsolatosan él a legtöbb tévhit a szülők, de néha még az orvosok között is. Az évek során a követendő eljárás lényegesen megváltozott: a korábban a vérzéssel járó beavatkozások során, leggyakrabban foghúzás esetén – a baktériumok vérbe kerülését, ezáltal a gyulladás kialakulását megelőzendő –  a kezelés során nagyon gyakran alkalmaztak antibiotikumos terápiát. A jelenlegi útmutató szerint ez csak bizonyos, ritka esetekben indokolt.

A gyermek fogazatának épsége, a szájhigiénia viszont nagyon-nagyon fontos, mivel elhanyagolt fogak esetén folyamatosan kerülhetnek kórokozók az érpályába, amik aztán megtapadhatnak a szívbelhártyán.

SZÍVKATÉTEREZÉS - INTERVENCIÓS BEAVATKOZÁSOK

A szívhibák kezelésében döntő áttörést hozott a katéteres beavatkozás bevezetése. Ennek segítségével az érszűkületek tágíthatók-oldhatók, a rendellenes nyílások zárhatóak lettek, emellett a ritmuszavarok pontos eredetének megállapítása, gyógyítása is lehetővé vált.

A legsúlyosabb, másképp nem gyógyítható-kezelhető szívrendellenességek esetén szív transzplantációra kerül sor.


A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekkardiológus főkorvosának, Dr. Gyenes Vilmosnak az együttműködésével készült.