A FELNŐTTKORI FOGSZABÁLYOZÁSNAK FŐKÉNT ESZTÉTIKAI OKAI VANNAK


Az évek előrehaladtával a csontok alakulása, fejlődése fokozatosan lassul. Éppen ezért a felnőttkori fogszabályozás ideje a gyermekkorihoz képest akár annak duplája is lehet. Milyen fogszabályozási metódusok vannak? Mennyibe kerülnek a különböző fogszabályozók? A válaszok megtalálásában ezúttal is Dr. Takáts Zsuzsanna fogszabályozó szakorvos volt a segítségünkre.

A felnőttkori fogszabályozás oka nagyon sok esetben a rendezett, igényes fogazatra való igény. Szintén nagyon gyakoriak a rossz harapás miatt kialakult különféle problémák (kóros izomfájdalmak vagy fejfájás, fogcsikorgatás, balesetből adódó korrekció, korábbi szabályozott fogsor változtatása) megszüntetésére vágyó esetek is.

A FOGSZABÁLYOZÁS FÁJDALMAS IS LEHET

Ritkán ugyan – például, ha fogtorlódásról van szó – a fogszabályozás foghúzással kezdődik, kivéve, ha a fogágy és az íny betegségei miatt történik a szabályozás. Az elsődleges cél mindig a fogak megtartása, azok ideális helyzetbe kerülése, rögzítése és ott tartása. Nem csak Dr. Takáts Zsuzsanna, hanem alapvetően minden fogorvos arra törekszik, hogy megóvja a páciens fogait.

A mintalevételt követően a fogorvos felragasztja a páciens fogára a bracketteket, amiket egy drótszállal köt össze. A kontroll alkalmakon ezeket a drótszálakat húzza szorosabbra vagy lazít rajtuk a fogak aktuális állapotától függően. A fogaink a szájüregben egy szalagrendszeren vannak felfüggesztve és mindig a genetikai kód alapján meghatározott, kezdeti alapállapothoz szeretnének visszatérni. Ebben nyúl bele a fogszabályozás, aminek segítségével azok a fogak, amelyek rosszul rögzültek, a megfelelő helyre kerülhetnek. Fogaink éltünk során kopnak, vándorolnak, szükségük van egymás támaszára egymás mellett és egymással szemben is.

Tény, hogy a gyerekeknek könnyebb dolguk van: míg ők néhány nap alatt megszokják a fogszabályzót, addig egy felnőtt akár hetekig-hónapokig is kínlódhat vele. Miért? Mert felnőttként lassabban alkalmazkodunk, és mert minden olyan kezelés, ami a csontot érinti, fájdalommal jár. Egy most fejlődő szervezetben ezek a csontok könnyebben mozgathatók, befolyásolhatók, de egy felnőttnél a fogszabályzás során zajló folyamatok, a csontlebontás és a csontépítés – fájdalomküszöbtől függően – nagyon fájdalmasak is lehetnek.

HATÁR A CSILLAGOS ÉG

Felnőtteknél az esztétikai – rögzített és láthatatlan – megoldások élveznek előnyt. A láthatatlanságnak pedig ára van. Nem is kicsi: ezek a megoldások a fém készülékekhez képest olykor duplájába, triplájába is kerülhetnek. Az esztétikailag szép, ragasztott készülékek a fém mellett (ami a leggyakoribb a piacon) lehetnek porcelánból vagy akár zafírból is. Ezeknek az úgynevezett finommechanikai eszközöknek az ára az implantátumok árához hasonlóan nagyon változó. Az, hogy mennyit kell érte fizetnünk, sok dologtól függ. Milyen anyagból készülnek, milyen kezeléshez van rájuk szükség, hány éves a páciens, milyen fogászati kórtörténettel rendelkezik, és még sorolhatnánk.

Persze a kivehető, láthatatlan készülékek nagyon esztétikusak, de ezeket is napi 22 órát kell hordani, és bizony nagy fegyelmet követelnek a pácienstől. Ami pedig az árat illeti,  egy ilyen fogszabályzó bizony 3-4 millió forintot is kóstálhat.

A SZÉPSÉG ÁRA

A manapság olyan divatos és drága esztétikai fogszabályozás során tehát a cél, hogy a kezelés során minél kevésbé látható készüléket használjanak. A porcelán, zafír brackettek vagy az átlátszó sínek ezt teszik lehetővé. A fegyelmezett és a fogorvos kéréseit pontosan betartott viselés mellett az esztétikai fogszabályozás is lehet kifejezetten hatékony, de jusson eszünkbe, hogy a készülék levételét követően a fenntartó sínt lehet, hogy egy életen keresztül hordani kell.

A cikk Dr. Takáts Zsuzsanna gyermekfogorvos együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: