A GERINCTRÁNING MINDIG PREVENTÍV

Legyen szó gerinctréningről, preventív gerinctréningről vagy gerinctornáról, egy dolog közös bennük: mindegyik a gerinc körüli szövetek regenerálásával foglalkozik, és mindegyik kiválóan alkalmas a civilizált ülő életmódból adódó gerincpanaszok megszüntetésére.

A hát- és derékfájás, valamint a hanyag tartásból adódó gerincproblémák rendbehozásához idő kell. A gerinc ízületeinek alapos átmozgatása, mobilizálása, a gerinc működésében részt vevő izmok erősítése, nyújtása, valamint a stabilitásért felelős mély izmok aktiválása és az egyensúlyérzékelés fejlesztése mind-mind hozzájárulnak az emberi test mozgásának optimalizálásához.

A gerinctréning alatt végzett gyakorlatokhoz gyakran használnak speciális eszközöket. Ilyen a fit ball, a soft ball, a dinner párna, a slider, a henger, a gumikötél, és még sorolhatnánk. Maga a tréning nem csupán fejlesztő-gyógyító hatású, hanem tetőtől-talpig mindent átmozgat, erősít, karcsúsít és tökéletesen ki is kapcsolja az embert.

A GERINCTRÉNING JELLEMZŐEN A MEGELŐZÉSRE FÓKUSZÁL

Mozgásszervi panaszok esetén először mindenképpen érdemes szakorvossal, gyógytornásszal, vagy manuál terapeutával konzultálni, hiszen a gerinctorna alapvetően preventív céllal szolgál. Ugyanakkor főképp enyhébb tünetek esetén, derék-, és hátfájdalmak, csípőízületi fájdalmak jelentkezésekor nagyon hatásos lehet.

Az alapvetően egészséges embereknek összeállított gerinctréningben komoly fizikai terhelést kap a törzsizomzat (hát- és hasizmok), a comb- és farizmok, valamint a vállöv izmai. Ha már túl vagyunk egy sportsérülésen vagy egy gerincsérven, és a rehabilitációt követően újra sportolnánk, ez a mozgásforma az egyik legjobb választás! A gerinctréner olyan tartást segítő erősítő, vagy mobilizációs technikákat segít elsajátítani, amiket a hétköznapi mozgásaink során is tudunk alkalmazni. Segít például megelőzni vagy megszüntetni azokat a fájdalmakat, amit egy esetlegesen gyenge izomzat, vagy egy ízület mozgékonyságának beszűkülése okozott. Na de mitől szűkülhet be egy ízület? Nem kell nagy dolgokra gondolni! Az esetek többségében elég hozzá a folyamatos helytelen testtartás, vagy az, ha edzés közben egy gyakorlatot rendszeresen rossz technikával végzünk el.

A GERINCTRÉNING ELEMEI
1. Légzőgyakorlatok.
2. Aktív elongációs gyakorlatok.
3. Dinamikus stretching.
4. Mobilizációs gyakorlatok.
5. Izomaktivációs gyakorlatok.
6. Szelektív és komplex izomerősítő gyakorlatok.
7. Funkcionális gyakorlatok.
8. Core-stabilizáció.
9. Propriocepció, egyensúly fejlesztés.
10. Statikus streching.

ANNYI ÉVES VAGY, AHÁNY ÉVES A GERINCED

Miben különbözik a gerinctréning egy sima gerinctornától? Minden szakember más technikával dolgozik. Van, aki a gerinc részeire bontva, lineárisan építi fel a rehabilitációs órát, van, aki funkcionális szemlélettel kapcsol össze gyakorlatokat, mások izomcsoportonként haladnak, megint mások zenés koreográfiával, a koordinációs képességet is fejlesztve építik fel az órájukat. Egy a lényeg: mindig az egyszerűbb gyakorlatoktól haladnak a nehezebb felé, preventíven rakják össze a mozgásokat. A hétköznapokban mindebből annyit veszünk csak észre, hogy a fájdalom alábbhagy, majd elmúlik, nem áll be a derekunk, hátunk, nem fáj a nyakunk alvás után. A testünk harmonikusan működik, szép lesz a tartásunk, magasabbnak érezzük magunkat.

POZITÍV HATÁS MÁR EGY ALKALOM UTÁN IS

Nagyon fontos, hogy fel- és megismerjük a testtartásunkból adódó deficitet, hiszen mindennek ez az alapja. Ennek az információnak a birtokában ugyanis a gerinctréning gyakorlatai akár a mindennapos testmozgásunkat is a jó irányba mozdítják el. Vegyük például a fekvőtámaszt! Alapvetés, hogy a szakember a gerinc természetes görbületeinek megtartására törekszik. Egy fekvőtámasz esetén, ha kell, ennek érdekében könnyíthet a kiindulóhelyzeten, és a gyakorlat során megkérhet, hogy tegyük le a térdünket. De az is előfordulhat, hogy nehezítésképpen egy step lépcsőt tesz a lábaink alá, miközben nyomjuk a fekvőtámaszt. Az edzésen végrehajtott gyakorlatok így vagy úgy, de beépülnek, és egy hasonló testhelyzetben a gerincünk már a jó irányba mozdul majd el.
Ha egy edzés során megvan a flow, vagy az AHA élmény, az nagyon nagy energiákat tud hozzáadni a napunkhoz! Nem beszélve arról, hogy ha egy cipekedés során eszünkbe jut, hogy edzés közben hogyan nyújtottuk súllyal a kézben a gerincünket, és megpróbáljuk ezt az akív elongációt alkalmazni a boltból jövet, szatyrokkal a kezünkben is, máris sokat tettünk a gerincünk egészségéért! Talán éppen ezért, de sokan már az első pár alkalom után függővé válnak.

A cikk Szutter Bettina sportrehabilitációs tréner együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: