HOGYAN ELŐZZÜK MEG A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁST?


Sokszor halljuk azt, hogy a tejfogak nem olyan fontosak, mint a maradandó fogak, hiszen előbb utóbb kiesnek. Igen ám, de ettől függetlenül vigyáznunk kell rájuk is! Gondoljunk csak arra, hogy egy szuvas fog mennyi kellemetlenséget tud okozni a gyereknek, vagy arra, hogy hány tejfog tört már ki a játék hevében, amit aztán nem lehet pótolni.

A fogak a szájüregben kémiai szempontból két módon is sérülhetnek: a savas ételek és a szájba került baktériumok is árthatnak nekik. Ezek ellen a leghatásosabb fegyver a fogmosás. Kevesen tudják, de ideális esetben naponta háromszor kellene fogat mosni. Kisgyermekeknél például célszerű a reggeli és az esti fogmosás közé egy, az óvodai ebédet követő fogtisztítást is beiktatni.  

Tejfogak esetén gyakori a balesetből adódó sérülés is. A mechanikai behatás következményeként kiesett tejfogakat természetesen nem tudják visszarakni. Ellenben ha egy ilyen trauma például maradandó fogat ér, akkor a kiesett fogat a lehető legrövidebb időn belül folyadékba (víz,tej,vagy a gyerek nyála) helyezve megfelelő szájsebészeti körülmények között van esély rá, hogy vissza tudják helyezni a szájüregbe.

TUDATOS FOGÁPOLÁS MÁR A KEZDETEKTŐL

A fogakat már az első pillanattól szükséges tisztán tartani. Gyakorlatilag attól a naptól fogva, amikor megjelennek a gyerek szájában. Kétéves kor előtt mindenképp használjunk fluoridmentes fogkrémet, amit gyengéden, ujjkefével, vagy pici fogkefével dörzsöljük rá a kis fogakra, majd öblítsük le! Mivel elsősorban a rágófelszínek szuvasodnak, ezért első körben azokra kell jobban odafigyelni a szülőnek. A kor előrehaladtával és a maradandó fogak megjelenésével érdemes fluoridos fogkrémre és nagyobb fogkefére váltani. A drogériákban kapható junior fogkefék tökéletesen megfelelnek a célnak. Érdemes megjegyezni, hogy a fogkeféket bizonyos időközönként, fogorvosi ajánlás alapján körülbelül két havonta cserélni kell. Miért? Mivel a fogmosás ideális esetben rendszeres dolog, ezért a fogkefe sörtéi egy idő után meggyengülnek, megdőlnek, elhasználódnak. Egy ilyen fogkefe pedig korántsem lesz olyan hatékony, mint egy új. Természetesen, ha a gyerek már elég nagy, elektromos fogkefét is használhat.


Mi a helyzet akkor, ha csak nyűg a fogmosás? Számos olyan alkalmazást le lehet tölteni, ami néhány percig játékos formában fenntartja a gyerek figyelmét, aki a fogmosás végén még jutalmat is kap a kitartásáért. Nem állítjuk, hogy ez a legjobb megoldás, de kisgyerekeknél viszonylag jól működik.

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A FOGSZUVASODÁST?

Örök kérdés, hogy hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek mindazt, amit mi is tudunk a megfelelő fogápolásról. Elsősorban példamutatással, aztán kitartással. A gyerek minket másol. Ha látja, mi hogyan csináljuk, előbb-utóbb ő is úgy akarja majd csinálni. A fogorvosok szerint a megfelelő ideig tartó (két-három perc) fogmosás az egyik legfontosabb dolog. Érdemes többször megmutatni nekik, hogy ne csak kívül, hanem belül is tisztítsák meg őket! Hívjuk fel a figyelmüket arra is, hogy nem az a lényeg, hogy nagyon rányomják a fogkefét a fogaikra, hiszen nem akarjuk, hogy megsértsék a fogínyt vagy a fogakat! Ami a fogköztisztítást vagy a fogselymezést illeti, ezeket csak maradandó fogak és idősebb gyerekek esetében érdemes elkezdeni.  Semmi szükség rá, hogy a túl korai és helytelen használat következtében sérülést okozzanak az ínyüknek vagy a fogaiknak.

A TÖMÉS NÉHA ELKERÜLHETETLEN

Ha minden igyekezetünk ellenére mégis kilyukadt egy fog, irány a fogorvos! A tejfogak tömése egyszerű szuvasodáskor javasolt, ezekben az esetekben restaurálni kell a rágófogakat annak érdekében, hogy a gyerek a fogak lehető legnagyobb felszínét használja, a rágáshoz. A gyulladt fogakat ki kell tisztítani, szabadon kell hagyni, valamint a baktériumok által termelt melléktermékeket ki kell üríteni Ezeknek a fogaknak az úgynevezett gyökérkezelése nagyon nehézkes, és sajnos gyakran sikertelen is. Ilyenkor a fog nyitva marad.A cikk Dr. Takáts Zsuzsanna gyermekfogorvos együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: