A CUKORBETEGSÉG A GYERMEKEKET SEM KÍMÉLI

Nagyon sok olyan információ kering a a köztudatban a gyermekkori cukorbetegség kapcsán, ami nem teljesen fedi a valóságot. Kinőhető? Csak inzulinterápiával kezelhető? Az 1-es típusú diabéteszhez van köze? Utánajártunk. Novemberi cikksorozatunk utolsó cikkében is Dr. Vura Tünde, a Swiss Prémium Egészségközpont diabetológus szakorvosa segített abban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek.

Kezdjük talán az utolsó állítással! Igaz. Az 1-es típusú diabéteszt szokták fiatalkori cukorbetegségnek is hívni. Azonban ezek az elnevezés sem pontos, mert más típusú cukorbetegségek is kialakulhatnak ebben a korban, nem csak ez. Sajnos azonban az 1-es típusú diabétesz visszafordíthatatlan, többnyire autoimmun betegség, ezért nem lehet kinőni.

HOGYAN ALAKUL KI?

A gyermekkori cukorbetegség akkor okoz tüneteket, ha kevés a szervezetben az inzulin. Az az inzulin, ami alapesetben a cukor felhasználásáért, elégetéséért felel. Ennek eredményeképpen a cukor a vérben és a vizeletben halmozódik fel. Ha pedig a testünk nem rendelkezik elegendő inzulinnal, gyorsan megnő a vércukorszint. Mindeközben a szervezet folyamatosan égeti a zsírt, elindul a fogyás, a zsírégetés következményeként aceton szabadul fel, és a gyerek lehelete acentonossá válik. És ezzel el is érkeztünk a gyermekkori cukorbetegség tüneteihez.

MILYEN TÜNETEI VANNAK?

A gyermekkori diabétesz viszonylag hirtelen alakul ki. Tünetei az alábbiak lehetnek.


Fogyás, fokozott étvány (polyphagia):

Ha a gyerek rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés mellett is fogy, mindenképpen vigyük el orvoshoz! Ugyanis hiába jó az étvágyuk, az inzulinhiány miatt a cukor nem épül be, hanem kiürül a vizelettel.

Megnövekedett folyadékigény (polidipsia):

A gyerek állandóan szomjas, folyamatosan iszik. Szobatiszta gyerekeknél jellemző, hogy újra bepisilnek.

Fokozott vizeletürítés (polyuria):

A sok folyadékfogyasztásnak köszönhetően megnő a vizeletürítés száma is. Szobatiszta gyerekeknél jellemző, hogy újra bepisilnek.

Fáradékonyság:

Ez a tünet önmagában nem feltétlenül jelent semmi komolyat, azonban, ha a fentiekkel együtt figyelhető meg a gyereken, érdemes szakemberhez fordulni. A folyamatos fáradtság általában ingerlékenységgel és jócskán megnövekedett alvásigénnyel is jár.


HOGYAN KEZELHETŐ?


Ha a labor és vizeleteredményekből egyértelmű a diagnózis, akkor egy kicsit megnyugodhatunk, hiszen ez a betegség kezelhető. A gyermekkori cukorbetegség inzulinnal, megfelelő étrenddel és testmozgással jól kordában tartható. Nagyon fontos azonban, hogy mindenképpen támogassuk a gyereket a betegség és az azzal járó életmódváltozás elfogadásában. Ha a család is csatlakozik például az étkezési szokások megváltoztatásához, az sokat javíthat a gyerek kedélyállapotán, nem beszélve a család diagnózis utáni dinamikájáról.
Ami lényeges, hogy alaposan betartassuk vele a napirendet: adott időben történő vércukormérés, étkezés és az elmaradhatatlan inzulin beadása.


MIT ÉS HOGYAN EGYEN A GYEREK?


Ne engedjük neki, hogy gyorsan felszívódó cukrokat egyen! Maradéktalanul tartassuk be vele az orvos által előírt szénhidrát mennyiséget, emellett jó, ha kerüli a zsírt és a nehéz húsokat.

Egyen sok rostot, részesítse előnyben teljes kiörlésű gabonából készült péksüteményeket, kenyereket, a hüvelyeseket, a hántolatlan vagy barnarizst.

Az egészséges táplálkozás mindenki számára fontos, de a cukorbetegeknek az életük múlhat rajta!

EZEK A DIÉTA SAROKKÖVEI

#1 A cukorbetegségben nem csak a megfelelő típusú ételek fogyasztása fontos, hanem az is, hogy azokat a beteg a megfelelő mennyiségben is egye! Például amíg egy közepes alma körülbelül 15 gramm szénhidrátot tartalmaz, egy nagyobb alma már 30 grammot. Nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle.

#2 Napi öt-hatszori étkezés esetén (például a 2-es típusú diabéteszben vagy humán inzulin terápia mellett) körülbelül 3 óránként kisebb mennyiséget fogyaszthat a gyerek, napi háromszori étkezés esetén (analóg inzulinterápia mellett) az étkezési időpontok között minimum 4 óra várakozási idő javasolt.

#3 A cukorbetegségben mindig követni kell az orvos és dietetikus által javasolt diétás tervet, azaz hogy a kis beteg mennyi szénhidrátot és milyen elosztásban ehet egész nap, és figyelembe kell venni a fizikai aktivitást is. A megfelelő adagok, mennyiségek elsajátításához különböző eszközök állnak rendelkezésünkre (tányér-módszer, ököl-módszer) de a legjobb dietetikussal megbeszélni mindezt.

#4 Az ételeknek nem csak a szénhidrát tartalmát kell figyelembe venni, hanem a glikémiás indexét is! A glikémiás index - GI - azt fejezi ki, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. A referenciaérték a szőlőcukor vércukoremelő értéke, ami egészséges embereknél száz százalék.A megfelelő szénhidrát anyagcsere elérése, megtartása javasolt, ezt általában a HbA1c értékkel mérik, melynek célértéke hét százalék alatt van. Idősebb betegek esetén ez a szám lehet nagyobb is. Ne feledjük, hogy a rendszeres diabetológiai kontroll illetve egyéb szűrővizsgálatok időszakos elvégzése (például neuropathia vizsgálat, szemfenék vizsgálat, mikroalbuminuria) a szövődmények megelőzése céljából nagyon fontos!A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont belgyógyász diabetológus szakorvosának - Dr. Vura Tünde  – közreműködésével jött létre.TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: