AZ ÉJSZAKAI BEPISILÉS NAGYON SOK GYEREKET ÉRINT


Az éjszakai bepisilés a harmadik leggyakoribb betegség, a fiúkat és a lányokat egyaránt érinti. Ha gyermekkorukban a szülők is hasonló problémával küzdöttek, akkor – mindkét szülő érintettsége esetén – a gyerek alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelésre való hajlama elég nagy.

A fiúknál és elsőszülötteknél szintén gyakrabban bekövetkező enuresis nocturna, vagyis az éjszai ágybapisilés akkor tekinthető kórosnak, ha fiúknál 5, lányoknál 6 éves koron túl is fennáll. Ebben az esetben mindenképpen kivizsgálást igényel.

HOGYAN ZAJLIK A KIVIZSGÁLÁS?

A hét éves gyerekek között körülbelül minden tizediknek okoz nehézséget éjszaka felkelni, ha pisilnie kell. Az életkor növekedésével ez az arány lényegesen csökken: a tizenkét évesek három, a tizenkettő és húsz év közötti gyerekeknek pedig már csak egy százaléka vizel be éjjel. A kivizsgálás első lépéseként a szakorvosnak szüksége van a gyerek folyadékfogyasztási szokásainak kiderítésére, és némi információra vizeletürítésének napi megoszlásáról. Fontos a vizeletmennyiség mérése és a vizeletsugár alaposabb megfigyelése is.
Fizikális vizsgálattal, vizelet fajsúly és vizelet rutin vizsgálattal, valamint a vesefunkció felmérésére szolgáló vérvétellel már önmagában is jól szűrhető a betegség. A betegség okainak tisztázása érdekében hasi ultrahangra, illetve más, fájdalommentes urodynamias vizsgálatokra is szükség lehet.

A KEZELÉS MINDIG EGYÉNI

Ha megvannak a vizsgálatok eredményei, akkor azoktól függően személyre szabott kezeléssel indítják el a gyereket a gyógyulás útján. Ha a betegség szervi eredetű, akkor az urulógus mellett nefrológus is segít majd megszüntetni a problámát.

Sajnos a gyakori bepisilés miatt a gyerek egyre többet szorong és egyre rosszabbul érzi magát. Ahhoz, hogy ezeket a pszichés eltéréseket megelőzzük, de legalábbis kordában tartsuk, az öt évesnél idősebb gyerekeknél nagyon fontos, hogy a kezelésbe időben bevonják a gyermekpszichiátert is!

A POZITÍV HOZZÁÁLLÁS SEGÍT A GYÓGYULÁSBAN

Mindig tartsuk szem előtt, hogy soha nem a gyerek a hibás. Nem direkt pisil be, nem szándékosan akar kiszúrni a szülőkkel, nem rosszaságból vagy dacból lesz éjjelente vizes a lepedő. Éppen ezért nem segít, ha szigorú fellépést alkalmazunk, és leszúrjuk, megalázzuk a gyereket. Ami viszont tényleg segít, az a szeretetteljes, biztonságos családi légkör, az odafigyelés, és a gyerek megerősítése abban, hogy ez bizony néha előfordul, de ettől ő még nem lesz kevesebb vagy rosszabb.


A betegség okairól a jövő héten olvashattok nálunk!


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: