KISGYERMEKKORBAN ELŐFORDULÓ ÉGÉSSEL KAPCSOLATOS BALESETEK


Az égéssel kapcsolatos balesetek leggyakrabban csecsemő, és kisdedkorban fordulnak elő. Miért éppen ilyenkor? Azért, mert az életkori sajátosságoknak megfelelően a kicsik utánozzák a szüleiket, kíváncsiak, mindent fel akarnak fedezni, mindent egyedül akarnak csinálni, de még ügyetlenek, a mozgáskoordinációjuk kevésbé fejlett, és a veszélyérzetük sem az igazi.

Milyen fajtái lehetnek az égési sérüléseknek ebben a korban? Lehet többek között forrázás, lángégés, kontaktégés, elektromos égés, vegyi égés, de előfordulhatnak robbanás következtében bekövetkező égési sérülések is. Különösen csecsemő és totyogó korban gyakoriak a napozással kapcsolatos enyhébb égési sérülések, amelyek az égési sérülések körülbelül a három százalékát teszik ki.


MI A TEENDŐ ÉGÉSI SÉRÜLÉS ESETÉN?

A megégett területet minimum tíz percig hűtsük hideg vízzel! A megégett, leforrázott ruhát csak ezt követően próbáljuk levenni, vagy levágni. Ha nem akar lejönni, ne erőltessük, mert még nagyobb sérüléseket okozhatunk. Kerüljük a népi gyógymódokat (tejföl, vazelin, margarin, hintőpor, tojásfehérje)!

A hűtés után az égett területet fedjük le steril lappal, vagy tiszta, vasalt textiliával. Égési sérülés estén a gyermeket azonnal vigyük orvoshoz, súlyosabb esetben értesítsük a mentőket, szükség esetén a tűzoltókat is. Mivel az égés kifejezett fájdalommal jár, az orvosi ellátás megkezdéséig fájdalomcsillapítót, lehetőleg kúpot adjünk a gyermeknek. Ülve szállítsuk, súlyosabb égéssérülés esetén ne egyen, ne igyon a kórházba szállításig, mivel sok esetben altatásra, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Égés szempontjából a legveszélyesebb a konyha, fürdőszoba és a kert.

SÜTÉS-FŐZÉS

A gyermekben tudatosítani kell, hogy a konyha nem játszótér, nem lehet labdázni, ugrálni, szaladgálni stb. Ezt fokozottan be kell tartani, különösen, ha több gyermek is van a családban. Az asztalra, konyhapultra helyezett forró étellel, levessel telt edényeket, poharakat könnyen magára ránthatja a gyermek.

A családi ünnepek különösen veszélyes időszakot jelentenek: egyrészt a felfokozottabb hangulatban a jobban megoszlik a figyelem, és talán kevesebb jut a gyerekre, másrészt az ünnepi finomságok sütése-főzése közben is megeshet a baj. Nagyon fontos, hogy a forró folyadékkal tele edényt ne tegyünk soha a padlóra, vagy a földre, mert a gyermek könnyen beleeshet.

Soha ne vegyük ölbe a gyereket, amikor forró italt iszunk, mert a gyermek gyorsan és váratlanul mozog. Egy újszülöttnek, fiatal csecsemőnek a bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtté, ez ebben az esetben azt jelenti, hogy már 40°C hőmérsékletű ital elegendő ahhoz, hogy forrázásos égési sérülést okozzon.

TŰZHELY, SÜTŐ

Mindkettő magától értetődő veszélyforrás. Mindig győződjünk meg arról, hogy a tűzhely stabilan áll, nem borul fel akkor sem, ha a gyermek esetleg rácsimpaszkodik a sütő ajtajára. Váljék szokássá, hogy minden edényt a fülével befelé tegyünk a tűzhelyre, és inkább a belső főzőhelyeket használjuk. A mikrohullámú sütőből kiszálló gőzök is okozhatnak súlyos égési sérülést.

FÜRDÉS

Afürdés a legtöbb gyermeknek a nap fénypontja. Pancsolni nagyszerű, de ne feledkezzünk meg a víz hőfokának az ellenőrzéséről sem, mielőtt berakjuk a kádba a gyereket! Fürdésnél, zuhanyozásnál mindig a hidegvizes csapot nyissák meg először, csak ezután a melegvizes csapot. A csapok elzárásakor először a meleget, utána a hideget zárjuk el! És ami a legfontosabb: a kisgyermeket sohase hagyjuk magára a fürdőszobában!

KONTAKTÉGÉSEK

Akkor beszélünk kontakt-égésről, ha a bőr valamilyen izzó tárgyhoz ér (vasaló, hajsütővas, kályha). Ebben az esetben leggyakrabban a kéz és az arc sérüléseivel kell számolni.

ELEKTROMOS ÉGÉSEK

Mivel ezeket a háztartási 220 Volt is okozhatja, ezért ennek is érdemes kiemelt figyelmet szentelni! A legfontosabb, hogy a használaton kívüli konnektorokat mindenképpen dugaszoljuk be!

Sajnos főleg ilyenkor, nyáron gyakori, hogy kamasz fiúk vagányságból felmásznak a magasfeszültségű póznák, vagy a vonatok tetejére. Figyelmeztessük őket, hogy ilyenkor súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szerezhetnek, emellett pedig a leesés miatt, súlyos töréseket, belső sérüléseket is szenvedhetnek.

LÁNGÉGÉSEK

Ki ne szeretné nézni, hogyan ég a tábortűz, a gyertya, vagy éppen az adventi koszorú? Mindezek természetesen a kisgyermekeket is elvarázsolják. Éppen ezért ilyenkor sose hagyjuk őket magukra! De ha ennek ellenére mégis megtörtént a baj, például a gyerek ruhája lángra kapott, ne engedjük szaladni, állítsuk meg, fojtsuk el a tüzet egy pokróccal, öntsünk rá hideg vizet, illetve tartsuk tíz percig a hideg víz alá.

VEGYI ÉGÉSEK

A háztartási tisztítószerek között sok veszélyes anyag található: maró savak, lúgok. Ezek az anyagok a szembe, bőrre, szájnyálkahártyára jutva súlyos égési sérüléseket okozhatnak. Mit tehetünk ezeknek az elkerülése érdekében? A tisztítószereket gondosan zárjuk el a már mászó, totyogó gyermek elől! Mindig ellenőrizzük, hogy a biztonsági záras kupakot jól raktuk rá a flakonra. Ne legyen velünk egy légtérben, amikor tisztítószeres takarítást végzünk!  Takarítás után mindig jól szellőztessünk ki!


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jött létre.