A MELLÉKHERE-GYULLADÁS NEMZŐKÉPTELENSÉGET OKOZHAT


Kevesen tudják, de a nem kezelt mellékhere-gyulladás hosszú távon a nemzőképesség csökkenését vagy megszűnésést is okozhatja. Hogyan alakul ki? Milyen tünetei vannak? A válaszokat ezúttal Dr. Nagy Marianna, a Swiss Prémium Egészségközpont urológus szakorvosa szállította.

Kezdjük egy kis anatómiával! A mellékhere a herék felett és mögött helyezkedik el. A körülbelül egy centiméter széles és négy-öt centiméter hosszú, puha tapintatú szerv szorosan kapcsolódik a heréhez. Szerepe a hímivarsejtek érésében és tárolásában van.

HOGYAN ALAKUL KI?

Amikor kórokozó baktériumok kerülnek a mellékherébe, eleinte heveny, majd – kezeletlenség esetén – krónikus gyulladást okoznak. A legtöbbször a húgycsövön keresztül jutnak el a mellékherébe, de kis százalékban a véráram útján is odakerülhetnek. Ez utóbbi egyébként inkább a heregyulladás kórokozóira jellemző.

A betegséget okozó baktériumok több helyen is megtalálhatók. Míg fiatalon jellemzően a szexuális úton terjedő kórokozók dominálnak, addig az idősebb korosztálynál a normál bélflórához tartozó baktériumok okozzák a mellékhere gyulladását, ami egyébként sokszor prosztata műtét után, húgyúti eszközös beavatkozást követően, vagy állandó katétert viselőknél fordul elő. 

AMIKOR MEGSZÓLAL A VÉSZCSENGŐ

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk, és forduljunk orvoshoz? A legtöbbször a kifejezetten a here körül megjelenő panaszokat vizelési problémák – gyakori, csípő, sűrű-sürgető vizelés – előzik meg. A mellékhere gyulladásakor az adott oldali herezacskóban érintésre érzékenység jelentkezik, később a páciens ettől függetlenül is húzó jellegű fájdalomra panaszkodik. Az adott oldali herezacskó megnagyobbodik, bőre elsimul, fénylő lesz, pirosassá és gyulladttá válik. A folyamatot láz kíséri.

Ezek a tünetek egyébként nagyon hasonlítanak a vírusos, Mumpsz fertőzéshez kapcsolódó heregyulladáshoz, ezért a kezelőorvosnak a diagnózis felállítása előtt ezt is ki kell zárnia.

A KEZELÉS KONZERVATÍV

A fizikális vizsgálatot, a here ultrahangos vizsgálatát, vizetelet tenyésztést és az általános laborvizsgálatokat követően az urológus felállítja a diagnózist. Ezt követően antibiotikumos kezelést kezd el a betegnél, majd a fájdalom csökkentése érdekében javasolja a kérdéses oldali here jegelését, polcolását. A gyulladást nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkkel mulaszthatjuk el, emellett az orvos a kérdéses időszakban az ülőfürdő elkerülését kéri a pácienstől.

Mivel a kezelés kifejezetten sokrétű, és a gyulladás megszűnésének ellenőrzése miatt az utánkövetés is nagy szerepet kap, ezért a mellékhere-gyulladás tüneteinek megjelenése esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.A cikk Dr. Nagy Mariannának, a Swiss-Prémium Egészségközpont urológus szakorvosának az együttműködésével készült.