A BOTOX NEM RÁNCFELTÖLTÉSRE VALÓ

Az idő múlásával egyre többen vesznek igénybe úgynevezett fiatalító kezeléseket. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a szépséget rengeteg kultúrában a fiatalsághoz kötik. Nevezhetjük emberi gyarlóságnak is, de tény, hogy kortól függetlenül vágyunk rá, hogy szépek, fiatalosak maradjunk. A kérdés már csak az, hogy hogyan tehetjük ezt meg.

Sokan kérdezik a szakemberektől, hogy melyik a jobb ráncfeltöltő kezelés: a botox vagy a hyaluronsav? Fontos még az elején tisztázni, hogy a botox nem ráncfeltöltő kezelés! A hyaluronsavas eljárásokkal ellentétben – amik térfogatnövelő hatásuk révén csökkentik a ráncok mélységét – a botox bizonyos izmok mozgásának gátlásával korlátozza azok ráncosodást létrehozó hatását.

MI AZ A BOTOX?

A botulinum-toxin a clostridium botulinum nevű baktérium által termelt toxin. A toxin feladata, hogy megakadályozza az acetilkolin ingerület átvitelét az ideg és izom között. Hogyan jön létre a botox természetes körülmények között? Például bakteriális fertőzés során. Az így keletkező toxin azonban botulizmust is okozhat, amely ugyan ritka, de potenciálisan halálos betegség. Ezt a speciális, botulinum-toxin által okozott állapotot a leggyakrabban a nem megfelelően tartósított élelmiszerek okozzák.

MILYEN BETEGSÉGEKNÉL HASZNÁLJÁK?

Magának a toxinnak hétféle típusa van, de az esztétikai kezelések során csak az A típust használják. A botoxot kezdetben többnyire csak neurológiai indikációkban használták: először különféle (leggyakrabban veleszületett) spasztikus és görcsös izomelváltozások miatti mozgászavarokban vetették be. Ezekben az állapotokban a toxin nagy dózisban, egyenesen az izmokba került. Esztétikai sebészeti célú felhasználása időben jóval később kezdődött el.
 
Neurológiai kórképek és tünetek, amik javulhatnak a botox injekciók hatására:
A fej, a kéz vagy a hang remegése, tremora.
Tic-szindróma.
Fokozott nyálfolyás Parkinson-kóros betegeknél.
Hiperaktív húgyhólyag.
Krónikus migrénes fejfájás.

HOGYAN MŰKÖDIK?

A botulinum toxin izomrelaxáló hatása abban rejlik, hogy meggátolja az ingerületátvitelt a perifériás idegről az izomra. A kozmetológiában az arc ránctalanításához használják, főként az arc felső harmadában, mimikai ráncok esetén. Miért használják annyian? Mert a végeredmény nagyon látványos! A botox ugyanis az arc megfelelő izmaiba történő beadásakor teljesen sima arcbőrt eredményez azáltal, hogy a ráncoló, gyűrő hatást okozó izmok mozgását leállítja. A szer az injekció utáni második-hetedik napban kezd el működni, a teljes hatást mintegy két hét alatt éri el, ezt követően azonban csökkenni kezd. Mivel a hatás átmeneti, ezért a botox injekciókat hozzávetőlegesen 3-6 havonta szükséges ismételni. Ahhoz, hogy a szervezet ne szokja meg a botoxot - tehát a szervezet rezisztenciája megmaradjon az anyag ellen -, az injekciókat nem célszerű három hónapnál gyakrabban alkalmazni.

A BOTOX KEZELÉS IDŐTAKARÉKOS

A botox kezelések gyorsak és fájdalommentesek, ráadásul egy ebédidőnyi szabad óra elég rájuk. Ha beértünk a rendelőbe, és az asszisztens felvette az adatainkat, az orvos munkához lát. A kezelendő apró izmok megfelelő pontjaiba egy nagyon vékony tűvel, körülbelül 0,1 milliliternyi hígított oldatot injektál. Nem kell aggódni, az eljárás során keletkező kis puklik rövid időn belül kisimulnak. Fontos, hogy aznap délután, és a kezelést követő 3-4 napban egyáltalán ne menjünk el edzeni, tartózkodjunk az intenzív sportolástól! A kezelt területet nem érheti semmilyen fizikai behatás, ebbe pedig a hőmérsékletet emelő hatások is beleértendők: tehát nincs se szauna, se szolárium, se napozás, de még a meleg vízzel való érintkezést is jobb, ha kerüljük.

IZZADÁS ELLEN IS TÖKÉLETES

Nagyon gyakori, hogy a páciensek nem esztétikai felhasználás céljából szorulnak botoxos kezelésekre, hanem a készítmény izzadásgátlásban elért eredményei miatt. Ráadásul mivel a vegetatív idegvégződéseken a toxin hatás jóval hosszabb, átlagosan 6-9 hónapos izzadásgátlás érhető el egyetlen injekciózással, míg a mimikai izmok mozgásának gátlása csak maximum 4-5 hónapig tart. Ez annyit jelent, hogy a hónalj izzadásgátló kezelésének ismétlésével évente egyszer kell csak kalkulálni, ami - lássuk be! - anyagilag sokkal kevésbé megterhelő, mintha negyedévente kellene menni!

MELLÉKHATÁSOK ESETÉN KÉRDEZZE MEG ORVOSÁT

A botulinum toxinnal történő kezelés kontraindikációját képezi a terhesség, szoptatás, az izomgyengeséggel járó kórképek, a súlyos véralvadási zavar, a kezelendő terület gyulladása, fertőzése, és a készítmény bármely ismert összetevője iránt ismert túlérzékenység (botulinum toxin, humán albumin). Általánosságban elmondható, hogy a bőrgyógyászati-, esztétikai indikációjú botox kezelések nagyon biztonságosak, a legtöbb mellékhatás pedig a megfelelő technikával és a dózis átgondolt megválasztásával elkerülhető. Ugyan a kozmetológiai indikációkban alkalmazott botoxnak számos klinikai vizsgálat bizonyította már biztonságosságát, magának az injekciózásnak lehetnek átmeneti mellékhatásai: előfordulhat hematóma, fájdalom, ödéma az injekció beadásának helyén, és nem ritka a fejfájás sem.

A toxin használata során előfordulhat, hogy a szemhéj-, vagy szemöldök átmenetileg megereszkedik, ödémás vagy asszimetrikus lesz, vagy a szemöldök laterális széle felugrik. Szerencsére ezeknek a problémáknak a nagy része orvos által könnyen korrigálható, éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy csak és kizárólag esztétikai sebészetben jártas szakember végezze el a beavatkozásokat! Ha a kezelést követően bármilyen, számunkra váratlan esemény történik, akkor ő lesz az, aki meg tudja oldani a helyzetet!A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus, lézerspecialista együttműködésével készült.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: