HOGYAN MOSSUNK JÓL KEZET?

Lassan újra beköszönt az ősz, és vele együtt elkezdődik a nevelési év is. Sokan reggelenként a tömegközlekedési eszközökön összezsúfolódva teszik meg az utat az iskolába, óvodába, munkahelyre és délután haza.

Bár idén a maszkviselés következményeként elmaradt ugyan az influenzajárvány, de azért nem árt tudni, hogy az influenza és a koronavírus mellett több száz vírussal találkozhat a szervezetünk. Az őszi időszakban sokan küzdenek megfázással, talán egy kicsit elgondolkodnak az okokon: hiszen nem is fáztam, el sem áztam, akkor miért? Hogyan lettem beteg? Hát a nyálcseppeken közlekedő vírusok vagy baktériumok miatt! Így utazva jutnak el különböző helyekre, például a közlekedési eszközök kapaszkodóira is, amelyeket az utazásunk során megfogunk. De ugyanilyen jó hely egy bevásárló kocsi tolókarja vagy egy kosár füle, az ajtók kilincsei és a sokak által használt telefon is.

Gyermekkorunk óta tudjuk, hogy a levegőbe köhögni, tüsszögni nem szabad. Sajnos nincs mindig idő előkapni egy zsebkendőt, ezért ilyenkor általában a kezünkbe hapcizunk. A kézről pedig kórokozók különböző tárgyakra, felületekre kerülnek át. Olyan ez, mint amikor a mézes csuporból a méz valahogy a csupor külső részére kerül, és onnan kezdve még jó sok másik helyen is megfordul a konyhában.

MILYEN A JÓ KÉZMOSÁS?

Tartsuk magunk felé a tenyerünket, kifeszítve és szétnyitva az ujjakat, majd ugyancsak a tenyeret magunk felé fordítva zárjuk össze az ujjainkat és hajlítsuk be azokat. Ugye milyen nagy a különbség? Az első esetben egy viszonylag sima felületetet látunk, a másodig esetben pedig mélyedéseket, árkokat és hasonlókat figyelhetünk meg. Fordítva is igaz, ha a kézhátat nézzük meg.

A kezünk tehát nem egy sima, könnyen tisztítható felület, hanem dombokkal, völgyekkel szabdalt, ezért a kézmosásnál ezt figyelembe kell venni. Nem elég, ha a tenyerünkbe tesszük a szappant és összedörzsöljük azt, hanem meg kell mosni külön a szétnyitott ujjak közét, a körmöknél az ujjbegyet, a kézhátat, és érdemes külön figyelmet szentelni a hüvelykujjnál lévő párnára is. Az eredményesség érdekében jó, ha az egész folyamat legalább fél percig tart.


Ha nem használunk semmilyen szappant, alig történik valami. A víz szinte tisztán folyik a lefolyóba. Félórás utazás elég a városban, hogy a bőrünkre por, korom tapadjon. Ezt a sima víz nem távolítja el. Szappanos kézmosás esetén a kézmosó víz szürke lesz.

AZ EMBERI BŐR SAVANYKÁS

Ezért nem annyira szeretik a kórokozók. Ettől függetlenül mindenképpen fertőtlenítő hatású szappant kell használni? Nem, erre normál körülmények között nincs szükség. Az emberi bőr egy kicsit savanykás; ezt nem szeretik a kórokozók. Ahogy nő a szennyeződés, úgy veszít a bőr a savanyúságából, ez pedig már már kedvez a baktériumoknak. Amikor azonban szappanos kézmosást végzünk, visszaadjuk a bőr savanyúságát. Ez az egyszerű módszer egy normál immunállapotú embert elég jól megvéd a cseppek által terjesztett betegségektől.


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?
A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jött létre.