MIT TEGYÜNK, HA TÚLSÚLYOS A GYEREK?

Míg a felnőtteknél a BMI jelzi azt, hogy milyen a súly és a testmagasság aránya, a gyerekeknél a percentilis görbe a sorvezető.

A középső, 50-es percentilis érték az átlagot jelöli, vagyis ha a gyerek ezt a számot éri el, akkor testsúlya vagy testmagassága a korosztályának megfelelő. Ha az érték 3-as percentilis érték alatti vagy 97-es percentilis érték feletti, az már nagyobb eltérést mutat, szakorvosi ellenőrzést, kivizsgálást is igényelhet. Ez utóbbi esetén javasolt a gyermekorvossal is ellenőriztetni a gyermeket.

HOGYAN ÉS MIT VÁLTOZTASSUNK?

A legjobb, amit tehetünk, az a példamutatás. Amíg mi nem figyelünk oda a megfelelő táplálkozásra, a gyerek sem fog. Ami a cukorfogyasztást illeti, nem biztos, hogy az a legjobb, ha azonnal teljesen megvonjuk a tőle az édességet. Segíthet, ha más, gyümölcsös vagy tejtermékes alternatívákat ajánlunk fel. Így észrevétlenül tudunk bejuttatni plusz tápanyagokat a szervezetükbe. Azt pedig bizonyára mondanunk sem kell, mennyire visszás, ha azt látja, hogy mi esténként megeszünk egy tábla csokit, neki pedig helyette répacsíkokat adunk.

A FOKOZATOSSÁG A KULCS

Ha nem egyik napról a másikra váltunk, hanem szépen fokozatosan kezdjük el őket rávezetni a helyes útra, gyakorlatilag nyert ügyünk van. Tudnunk kell azonban, hogy a jó munkához idő kell. Az idő pedig társaságban repül a legjobban! Segít, ha a súlyvesztésre törekvő gyerekhez csatlakozik valaki a családból és vele tart az életmódváltásban, hiszen együtt minden könnyebb!

A TESTMOZGÁS SZEREPE

Életmódváltás és egészséges életmód nem létezik testmozgás nélkül. A sportnak már egészen kisgyermekkortól nagy szerepe van. Hogyan bírhatjuk rá a család legkisebb tagjait a mozgásra? Szerencsére a gyerekek mozgásigénye nagy, így a kisebb korosztállyal nincs nehéz dolgunk. Ami az idősebbeket illeti: keressünk olyan tevékenységeket, amiket ők is örömmel csinálnak, válasszuk olyan sportágat nekik, amit ők is szeretnek. Ne azért menjenek például balettozni, mert anya is azt csinálta.

A kiskamasz-kamasz gyerekeknél a sportolásnak igen komoly közösségformáló ereje is van. A sport ráadásul nem csak a fizikumra van jó hatással, hanem szellemileg is sok pluszt adhat, az eközben kialakuló barátságokról már nem is beszélve.


A cikk Ressely Szarvas Veronikának, a Swiss Prémium Egészségközpont dietetikusának együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: