A NÖVEKEDÉS KAMASZKORBAN NAGYON MEGTERHELI A VÁZIZOMZATOT

A felnőttkor küszöbén tombolnak a hormonok, a forradalmi változások miatt a gyermek teste sebesen változik. A növekedési hormonok hatására előbb a végtagok nőnek hatalmasat, majd a növekedés utolsó fázisában a törzs éri el végleges formáját.

A kamaszkor minden tekintetben nehézséget okozó időszak mind a gyermek, mind a szülők szempontjából.


AMIKOR A CSONT KINŐVI AZ IZOMZATOT

A nyakigláb, csámpás kamasz, lógó végtagokkal, hajlított háttal típusos korosztályi kép. A csontok a gyors hosszváltozás miatt gyakorlatilag kinövik az izomzatot. A vázizom nem képes követni a gyors változást, nem képes a megnövekedett súly elviselésére, egészen egyszerűen nem bírja erővel. A bebukott bokájú, lógó vállú gyermekre súlyos feladat vár: csak sportolással és az aktivitás következetes növelésével tudják az izmokat a megkívánt hosszúságúra nyújtani, az izmok erejét növelni. Ezzel az egésszel csak egy gond van. A kamasz gyermeket épp a lázadás korában kell rávenni a sportra, ami csak akkor lehetséges, ha már korábban megismerte a mozgás örömét, és talált olyan mozgásformát, amit örömmel végez. Ha a szülő nem kezdi idejekorán sportra fogni gyermekét, számíthat arra, hogy a hajlott hátú, lúdtalpas gyermekből hajlott hátú, lúdtalpas felnőtt válik majd.

A LÁNYOK CSÁMPÁSAK LESZNEK

Kiskamasz lányokat gyakran visznek ortopéd rendelésre azért, mert úgy tűnik, hogy csámpásak. A szülők pedig félnek, hogy a csámpásság nem múlik el. Ne féljenek! Ez is csak egy kortünet. Az  alsó végtagok hosszának növekedése során a lánygyermek teste felkészül a nőies test, a szélesebb csípő kialakulására. A végtagok ilyenkor a növekedés során berotálódnak, amit aztán a medence kiszélesedése visszájára fordít, és ismét előretekintővé válnak a lábak.


HOGYAN VÁLTOZIK A GERINC?

 A gerinc változásai életre szóló problémákat eredményezhetnek. Ha a hanyag tartású kamasz hátfájdalomra panaszkodik, akkor azt komolyan kell venni! Ha a hajlott hátú gyerek felszólításra sem tudja kihúzni magát, nem zárható ki a csigolyák zárólemezeinek károsodását okozó folyamat, a Scheuermann kór kialakulása. A betegség az osteochondrosisok közé sorolható, egy olyan gyermekkori csontosodási zavar, amely a csigolya vérellátási zavarának következményeként kialakuló részleges csontelhalást okoz. A csontelhalás miatt a csigolyák közti porckorong benyomatot képez a csigolyák testének zárólemezén, melynek következtében úgynevezett Schmorl csomó alakul ki.

A Scheurmann betegség csak röntgennel ismerhető fel. Gyógyítása enyhébb esetben gyógytornával történik, ezzel a hát izomzatának megerősítése a cél. Súlyosabb esetben fűzőt is rendelhet a kezelőorvos, de a következetesen végzett gyógytorna ekkor is szükséges!

GONDOLATOK A GERINCFERDÜLÉSRŐL

A folyamatosan változó szervezet szintén gyakori betegsége a gerincferdülés, ami a leggyakrabban kamaszkorban kezdődik el. A gerinc rotációval járó oldalirányú görbülete a növekedés során folyamatosan romlik. Minél korábban kezdődik, annál nagyobb deformitásra lehet számítani. Az enyhe eltéréseket gyógytornával rendbe lehet hozni, de nagyon gyakori, hogy a szakorvos korrekciós fűző rendelésére is rákényszerül. Ha a gerincferdülés eléri, vagy meghaladja a 40 fokos elfordulást, javasolt megfontolni a műtéti korrekciót.

A gerincferdülés kialakulását nem tudjuk megelőzni. Tény, hogy ha idejekorán felismerik, akkor az eltérés nagyon eredményesen kezelhető. A teljes gyógyulás eléréséhez fontos, hogy a kezelő csapat (orvos, gyógytornász), a gyerek, valamint a szülei is teljes egyetértésben legyenek a kezelés folyamatát illetően, és mindenben működjenek együtt egymással.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház ortopéd főorvosának, Dr. Mező Róbertnek az  együttműködésével készült.