A ZÖLDHÁLYOG VAKSÁGOT OKOZHAT

Minden betegség esetében nagyon fontos az időzítés. Ha baj van, derüljön ki hamar, mert így minél hamarabb elkezdhető a kezelés. Nincs ez másképp a zöldhályoggal, vagyis a glaukómával sem. Mivel ennél a szembetegségnél a már kialakult látáskárosodás nem fordítható vissza, ezért a diagnózis korai felállításával akár a látásunkat is megmenthetik az orvosok.

A zöldhályog egy fokozódó opticus neuropathia, vagyis a látóideg típusos elváltozása, melynek következtében látótérkiesés jön létre és a látásfunkciók is romlanak.

TÖBBFÉLE TÍPUSÁT ISMERJÜK

Ugyan a betegségnek számos különböző fajtája van, a lefolyása mindig ugyanaz: a betegek látásfunkciója sokáig tünetmentesen romlik, a látótér szűkül. A látásromlás fokozatosan alakul ki. Negyven éves kor környékén a lencse alkalmazkodó és fókuszáló képessége romlani kezd, ezért ebben az életszakaszban mindenképpen érdemes felkeresni a szemorvost. A pupillatágítással végzett szemvizsgálat során a szakember alaposan megnézi a szemet, és az ő feladata az is, hogy kizárja a glaukómát a lehetséges diagnózisok sorából.

GLAUKÓMA (ZÖLDHÁLYOG) TÍPUSOK:
Primer (elsődleges) zöldhályog: A betegséget más szemészeti betegség nem kíséri. A csarnokzug felépítése alapján lehet nyitott zugú (simplex) és zárt zugú is.
Secunder (másodlagos): Amennyiben a glaukómát egyéb szemészeti betegség is kíséri.
Primer kongenitális glaukóma: elsődleges veleszületett zöldhályog. Ezekben az esetekben a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

A TÜNETEK NEM FELTÉTLENÜL TÍPUSOSAK

A zöldhályog kialakulása során a retina idegsejtjei elpusztulnak, a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly gyakran felborul, emiatt megemelkedik a szemnyomás. Ezt a károsodást nagymértékben elősegíti a látóidegfő lokalizált keringésszabályozás zavara is.

A kongenitális zöldhályog már a szülésnél, vagy röviddel utána alakul ki. A veleszületett zöldhályogot gyermekkorban magas szemnyomás kíséri, melynek következtében a szem óriásira nő.

A primer nyitott zugú glaukóma 40 éves kor körül kezdődik és a korral fokozódik az előfordulása, olyannyira, hogy minden tizedik 70 éves zöldhályoggal él.

A zártzugú  glaukoma a betegeknél igen erős szem és fejfájással, homályos látással, és hányingerrel jár. Ilyenkor fontos, hogy a pácienst azonnal el tudják látni, mert a látásvesztés nagyon gyorsan kialakul. A rohamot megelőzheti egy enyhe roham, aminek a legjellemzőbb tünete a fényforrás körüli szivárványkarika látás. Bár ez az enyhe roham magától helyrejön, ha ezt tapasztaljuk, a későbbi látásvesztés megelőzése érdekében mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A másodlagos glaukoma kialakulása más szembetegség következtéban alakul ki. Ebben az esetben az alapbetegség kezelése mellett a glaukóma elleni szemcseppek is a terápia részét képezik.

A VÉGSŐ MEGOLDÁS A MŰTÉT

A zöldhályog kezelési stratégiája nem bonyolult. Az orvosok elsősorban a szemnyomás mielőbbi csökkentésén dolgoznak: azt szeretnék elérni, hogy ez az állapot ne fejlődjön tovább, ne legyenek rosszabbak a funckiók. Ha a gyógyszeres kezelés nem segít a szemnyomás csökkenésén, következő lépésként lézeres és a műtéti beavatkozás jöhet szóba.A cikk a Dr. Meisel Judit szemész szakorvos együttműködésével készült.