A HÁT- ÉS DERÉKFÁJÁS SOK ESETBEN MEGELŐZHETŐ

Dr. Vernes Réka, a Swiss Prémium Egészségközpont sportorvosa ebben a hónapban a mozgással kapcsolatos problémák, sérülések rejtelmeibe vezet be bennünket: a sorban az első a hát- és derékfájás, ami a szervi megbetegedések mellett általában nem megfelelően végrehajtott mozgás hatására jelenik meg.

A szerteágazó okok között a leggyakrabban az izom- vagy szalaghúzódást valamint a csigolyák közötti kisizületek kopását tartjuk számon, de előfordulhat, hogy a porckorong sérülése vagy idegbecsípődés miatti fájdalom áll a háttérben. Tartási rendellenesség, veleszületett gerincbetegség vagy a nem megfelelő munkavégzés, sport, egyenetlen terhelés miatti izomfeszülés is lehet az oka ezeknek a fájdalomtípusoknak, de ritkábban fertőzés, autoimmun betegség vagy daganatos betegség is okozhatja a tüneteket.

A DIAGNÓZISTÓL FÜGG A KEZELÉS

A kezelést megelőzően csakúgy, mint más betegségeknél a végleges diagnózist részletes kivizsgálásnak kell megelőznie. A legjobb módszer természetesen a megelőzés, akár gyermekkori tartási problémáról, akár felnőttkori gerincbántalomról van szó. A leghasznosabb a törzs mélyizmait, a gerinc stabilizáló izmait erősíteni, és így enyhíteni a fájdalmakat. Az izomzat fejlesztésénél a gerincre ható erők egyensúlyban tartása a cél. Ehhez a mellkasi, hasi izomzat fejlesztése is hozzájárul.

MI MIATT ALAKUL KI?
A hátfájdalmak között a leggyakoribb a derékfájdalom, mivel ez a rész mozog leginkább szabadon és itt hat a legnagyobb terhelés a gerincre. A leggyakoribb oka a gyenge törzsizomzat miatt nem megfelelő technikával végzett mozgás miatti izomhúzódás. Súlyosabb esetben a csigolyák közötti porckorong is sérül, ami az itt kilépő idegeket is károsíthatja, becsípheti. Hasi elhízáskor például a deréktáji gerincre ható erőket nem ellensúlyozza a törzs és hátizomzat, ami krónikus panaszokhoz vezethet. A fájdalom akkor számít krónikusnak, ha már három hónapnál hosszabb ideje tart.

HOGYAN SZÜNTESSÜK MEG?
Léteznek olyan, speciálisan kifejlesztett gyógytornák, gyakorlatsorok, amelyek enyhítik a derékfájást. A megfelelő fekvés, ülés, járás, munkavégzés hosszú távon szintén fontos.

A fájdalom csökkentése érdekében elsősorban a kiváltó okokat kell megkeresni. Néhány napos pihenés, rövid ideig úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése enyhítheti a panaszokat. Ám a hosszas pihenés árthat is, lassíthatja a felépülést. Ha ezek ellenére a panaszok két hét után is fennállnak, vagy rosszabbodnak, érdemes orvoshoz fordulni.

ÚSZÁSSAL ÉS FUTÁSSAL A TÖRZSIZIMERŐÉRT

A hátfájás kordában tartására a megfelelő technikával végzett hát- és gyorsúszás a legalkalmasabb. Sokszor a nem helyes úszástechnika árthat is a hátfájásnak, ezért érdemes edző, gyógytornász vagy más szakember segítségével kialakítani a megfelelő úszástechnikát.

Az úszás is erősíti a törzsizomzatot, ideális mozgásforma lehet háti panaszokban, mivel tehermentesíti a gerincet a gravitációs erőktől, de figyelni kell arra, hogy ne csak a vállöv és a kar izomzatát vegye igénybe, ezért – ahogy már említettük – , érdemes koncentrálni a tökéletes úszástechnika elsajátítására.

A futásnak is számos előnye van: csökkenti a  szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a csontritkulást, pozitív hatással van a hangulatra, közérzetre. A rossz technika viszont okozhat tartós derékfájást, görnyedt tartást, izületi kopást. Sajnos sokszor a nem megfelelő futó technika és a nem elegendő nyújtás is okozhat gerincpanaszokat. A futás során bizonyos izomcsoportok megerősödhetnek, ezért fontos, hogy az ellentartó izmokat is erősítsük. A nem megfelelő talaj, a nem megfelelő cipő, vagy a lábfej deformitásai is okozhatják a fájdalmainkat. Mindezek ellenére összességében a futásnak több előnye van, mint hátránya.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont sportorvosának, Dr. Vernes Rékának az együttműködésével készült.