AMIKOR A GYEREK HAZAVISZI A VÍRUST

Sokszor tapasztaljuk, hogy a nyári táborozások után a gyerek jól lebetegszik. Általában azért történik ez, mert összeszedett valamilyen vírust. A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusfertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket egy-két nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül megszűnik.

A különböző vírusfertőzések kimutatása egy-két kivételtől eltekintve (például rota- és adenovírus gyorstesztek) nehézkes, és sokszor mire a lelet megérkezne, a tünetek megszűnnek. Székletet tenyészteni éppen ezért csak elhúzódó betegeskedés esetén van értelme, vagy akkor, ha az orvos valamilyen baktérium, vagy parazita fertőzésre gyanakszik.

PÓTOLJUK AZ ÁSVÁNYI ANYAGOKAT!

A hányás sokszor folyamatos folyadékpótlással, vagy rehidratáló oldal fogyasztásával otthon is átvészelhető. A folyadékot a hányást követően kanalanként, kortyonként érdemes pótolni.
A pótlás formája lehet rehidráló oldat, vagy - ha azt a gyermek nem fogadja el – bármilyen, lehetőleg cukortartalmú folyadék. A mennyiség szempontjából irányadó, hogy egy 10 kilogrammos gyermek napi folyadékigénye 1 liter, egy 20 kilogrammosé pedig 1,5 liter. Ebbe a leves, joghurt, vagy akár a kakaó is beleszámolható. Ezen felül székletenként, vagy hányásonként 50-100 mililitert szükséges elfogyasztani.

A hasmenés terjedésének oka legtöbbször a piszkos kéz, vagyis a nem megfelelően elkészített, mosatlan élelmiszer. A betegségben szenvedő ember széklete tartalmazza a kórokozót. Ez a kézre kerülve az ételbe kerülhet, vagy érintéssel tovább adható egy másik embernek.


MIKOR ÉRDEMES ORVOSHOZ FORDULNI?
#1 Ha a gyerek vizeletének mennyisége sokkal kevesebb, mint volt, vagy egyáltalán nincs.
#2 Ha nagyon bágyadt, elesett, aluszékony.
#3 Ha sokat hány, és nem mutat javuló tendenciát.
#4 Ha két napon túl is jelen van hányás.
#5 Ha magas, nehezen csillapítható láza van.
#6 Ha a hányás mellett más idegrendszeri tünetet észlelünk (látászavar, járászavar, aluszékonyság, beszédképtelenség, görcs).

ORÁLIS REHIDRATÁLÓ FOLYADÉK (ORF)


Hányás és hasmenés során folyadékot veszít a szervezetünk, a rehidráló oldat segít pótolni a folyadékot, és az ásványi anyagokat is. Az ORS-et kis adagokban, kortyonként ajánlott fogyasztani. A folyadék portból (ORF) is elkészíthető, de házilag is készíthetünk a gyereknek. Hogyan? Egy liter forralt és lehűtött vízben két evőkanál cukrot vagy mézet, és egy negyed kiskanál sót oldunk fel. Csinálhatjuk úgy is, hogy az egy liter forralt és lehűtött vízhez 3 kávéskanál szőlőcukrot és fél kávéskanál sót adunk.


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?
A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jött létre.