AZ VAGY, AMIT MEGESZEL: AZ ÉTKEZÉSI NAPLÓ NEM CSAK A DIETETIKUSNAK SEGÍT

Egyszer minden ember életében eljön az az időszak, amikor ráébred, hogy mennyire fontos az egészségesen táplálkozás. Ennek alapjairól ma már számos felületen olvashatunk, de ha ha valóban hiteles embertől szeretnénk megtudni, hogyan étkezzünk egészségesen, akkor érdemes olyan embert választani, aki dietetikus szakképesítéssel rendelkezik.

A dietetikusok nagyon sok betegséggel és betegcsoporttal találkoznak, így holisztikusabban tudják vizsgálni a hozzájuk érkező klienseket. Valószínűleg már a táplálkozási anamnézis felvétele közben megállapításra kerülnek olyan diéta hibák, amelyek egy kis odafigyeléssel könnyen orvosolhatók. Az sem titok, hogy sok tévhit is eloszlatásra kerül egy-egy ilyen dietetikai tanácsadás során.

MI TÖRTÉNIK A DIETETIKUSNÁL?

Az első konzultáció tulajdonképpen arról szól, hogy felmérik a páciens egészségügyi állapotát, elkészítik a már korábban említett táplálkozási anamnézist, lemérik a kliens antropometriai adatait, valamint ellenőrzik a labor értékeit és felmérik táplálkozási ismereteit. A tanácsadás végén dietetikai diagnózist állítanak fel, melynek megfelelően az egyéni céloknak is megfelelő táplálkozási tervet vagy egyéni étrendet alakítanak ki.

A BMI NEM MINDEN

Azt az energiát, mely ahhoz szükséges, hogy alapvető létfenntartásunk megmaradjon, alapanyagcserének nevezzünk. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb fizikai aktivitást végzünk, természetesen ezzel párhuzamosan az alapanyagcserénk is változik, vagyis csökken.

Az anyagcsere üteme (hogy gyors, vagy lassú) minden embernél más, befolyáshatja az illető neme, fizikai állapota, fizikai aktivitása, életkora, magassága és testtömege is. A dietetikai konzultáció során többek között ennek az utóbbinak a mérőszáma, az úgynevezett BMI (body mass index), vagy másnéven testtömegindex is meghatározásra kerül. Ez a szám az egyén testmagasságának és tömegének arányát jelzi. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Így lehet megállapítani, hogy valaki sovány, normál testsúlyú, esetleg túlsúlyos vagy elhízott.

A BMI-nek ugyan kiemelt szerepe van az elhízás megítélésében, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni jellemzőket sem. Egy nagy izom- vagy csonttömeggel rendelkező embernek értelemszerűen magasabb lesz a BMI-je, de ez nem feltétlenül jelent rossz egészségi állapotot.

AZ ÉTKEZÉSI NAPLÓ JÓ VISZONYÍTÁSI PONT

A dietetikai tanácsadásokat megelőzően érdemes étkezési naplót készíteni. Miért? Több oka is van. Egyrészt, ha leírjuk, mit, miből és mennyit eszünk, rájöhetünk, mi okozhatja a panaszaink egy részét. Másrészt, amikor már élesben zajlik a konzultáció, előfordulhat, hogy lányos zavarunkban elfelejtünk megemlíteni egy-egy olyan élelmiszert, amit gyakran fogyasztunk, vagy sokszor előfordul az étrendünkben. Pedig lehet, hogy fontos lenne.

Hasznos lehet, ha az élelmiszerek márkáját is feltüntetjük a naplónkban. Miért? Mert például sajt és sajt között is rengeteg különbség lehet! Nem mindegy, hogy mennyi az adott tejtermék zsírtartalma, vagy hogy esetleg laktózmentes-e vagy sem.
Amikor valaki táplálékallergiára gyanakszik, akkor is minden esetben érdemes naplót vezetnie. Ennek segítségével ugyanis viszonylag egyszerűen meghatározható a panaszt okozó élelmiszer, vagy élelmiszercsoport.

AMIKOR A DIÉTA NEM VÁLASZTÁS KÉRDÉSE

Ha komolyabb egészségügyi problémával küzdünk, akkor mindenképpen érdemes étkezési tanácsadásban jártas szakembert felkeresni. Gondoljunk csak bármelyik belgyógyászati betegségre: a gyomorproblémáktól a veserendellenességekig mindegyik jobban kezelhető és támogatható egy jó étrenddel. Sajnos ilyenkor nem sok lehetőségünk van, epeproblémákra epediétát, veseproblémára vesediétát, tejallergiára tejmentes, tojásallergiára pedig tojásmentes diétát kell tartanunk. Figyelmen kívül nem hagyható tény, hogy rengeteg betegség gyógyításában alapvetés a megfelelő étkezés. A jó hír, hogy ha betartjuk az orvos utasításait, nagyobb esélyünk van a gyors gyógyulásra és az egészségesebb életre.


A cikk Ressely Szarvas Veronikának, a Swiss Prémium Egészségközpont dietetikusának együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: