AZ ÍZÜLETI KOPÁS A KORRAL JÁR

A leggyakoribb ízületi megbetegedések 50 év felett a degeneratív eltérések. Leggyakrabban a csípő, majd a térd és a váll okozza a legtöbb panaszt, de természetesen a többi nagyízületben (boka, könyök, csukló stb.), valamint kisízületekben - így a gerinc kisízületeiben - is kialakulhat kopásos eltérés. Ahogy öregszik az emberi test, úgy válik egyre biztosabbá, hogy az ízületi problémákkal egy bizonyos kor felett már számolni kell.


MIK A TÜNETEK?


Ezeknek az eltéréseknek az első jele a rendszerint hullámzóan, periodikusan jelentkező fájdalom, mely az első időkben reggelente a legrosszabb. A betegek ilyenkor nehezen mozognak, és sokszor úgy érzik, hogy az ízületük be van rozsdásodva. Sajnos a betegség előrehaladtával a fájdalmak erősödnek, terhelésre rendszerint rosszabbodnak, majd fokozatosan az ízületek mozgásai is beszűkülnek.

MI OKOZZA?
Az ízületi betegségek bizonyos típusairól (például a gyulladásos ízületi betegségekről) tudjuk, hogy ezek az elváltozások családon belül halmozottan fordulnak elő. Sajnos már az egyszerű ízületi kopásnál is valószínűsíthető bizonyos örökletes tényezők jelenléte, de nagy szerepe van az életmódnak, esetleges korábbi sérüléseknek, vagy akár az ízületet alkotó csontok állapotának is. Ha a kopás már kialakult, sokszor csak műtéttel lehet megoldani a problémát. Az ortopéd sebészetben ilyenkor gyakran használnak ízületeket pótló protéziseket.

Ezeknek hála jól működő, fájdalommentes, jól terhelhető ízületeket kapnak a betegek, nem beszélve arról, hogy idővel a rendszeres mozgáshoz is visszatérhetnek.  

MOZOGJUNK!

#1

Válasszunk olyan mozgásformát, ami azon kívül, hogy nem terheli túl az ízületeket, a szív-, ér-, és légzőrendszer kapacitását sem veszi túlságosan igénybe! Tehát úszást, kerékpározást, nordic walkingot, vagy akár egy egyszerű túrázást, hosszabb sétát.

#2

Ne csak egy részét használjuk a mozgásszervrendszernek! Mozgassuk át a felső és az alsó végtagokat, valamint a törzs és gerincközeli izmokat is.

HOGYAN KERÜLJÜK EL A MŰTÉTET?

Csakúgy, mint az orvostudomány egyéb területein, a mozgásszervek gyógyításában is elsődleges a megelőzés. A legfontosabb a jó mozgásterápia, emellett természetesen a fizikoterápia és egyes porcregeneráló anyagok is tudnak segíteni.


Mivel a kopásos betegségek csak részben függenek öröklött tényezőktől, így az életmódnak kifejezetten nagy szerepe van a kopás elkerülésében.


A porc táplálkozásához alapvető fontosságú a rendszeres, de nem túlságosan megterhelő mozgás. A sportos életmód, vagy akár a kezdeti panaszok megjelenésekor elkezdett mozgásterápia, gyógytorna kifejezetten jó hatású lehet, segít késleltetni a panaszok kialakulását.HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Menta Egészségközpont ortopéd szakorvosa - Dr. Skaliczki Gábor – együttműködésével készült.