Mi áll a tikkelés mögött?

Szimulál-e az a gyerek, akinek mindig fáj a hasa, de az orvosok nem találtak nála semmilyen szervi problémát? Hatással lehetünk-e a gyermek internethasználati szokásaira? Milyen okai vannak a tikkelésnek? Bár nagyon sok tévhit tűnik igaznak, azért ne higgyünk el mindent, ami hallunk!

#1

TÉVHIT: Már megint fáj a hasa a gyereknek, biztos csak nem akar iskolába menni.


TÉNY

A szorongás gyerekeknél sokszor valamilyen betegség formájában jelentkezik. Például fáj a hasa, fáj a feje, levert, hányingere van.


MAGYARÁZAT

A szorongás ugyanis nem csupán gondolati, érzelmi szinten jelenik meg, hanem a testünkben is változást okoz. Ilyenkor a gyerekek nem szimulálnak, hanem valóban fáj a fejük, a hasuk.

#2

TÉVHIT: A gyerek internethasználata szülőként példamutatással egyáltalán nem befolyásolható.


TÉNY

A szülők viselkedése a gyerek egészen kiskorától meghatározó, és ez alól az okos digitális jelenlét sem kivétel.

MAGYARÁZAT
Ha szülőként nehezen teremtjük meg az egyensúlyt a technika és a családdal töltött idő között, a gyerekek jogosan érzik majd igazságtalannak, hogy olyasmit várunk tőlük, amit magunk sem tartunk be. Emellett nem lesz olyan minta előttük, ami a technika okos felhasználására ösztönöz.

#3

TÉVHIT: A tikkelésnek pszichológiai okai vannak.

TÉNY

Az első tünetek megjelenése gyakran egybeesik a kistestvér születésével vagy az iskola kezdetével, ilyenkor automatikusan adódik a feltételezés, hogy ez az esemény súlyos pszichológiai megterhelést okozott a gyermeknek és ezért tikkel - de ez nem így van.

MAGYARÁZAT

Annak ellenére, hogy a tikkek okát nem pszichoterápia segítségével kell megkeresni, több olyan tényezőt ismerünk, amelyek a ticek aktuális súlyosságát befolyásolhatják. Stressz fokozódása esetén például a ticek felerősödhetnek, de hasonló következménye lehet pozitív tartalmú izgatottságnak is.

#4

TÉVHIT: A Tourette-szindrómások folyamatosan káromkodnak.


TÉNY

A Tourette-szindrómát mozgásos vagy hangadásos tic-ek jellemzik. Ezek olyan visszatérően, ismétlődően előforduló mozgások vagy hangadások, amelyeknek nincs célja, funkciója, és nincs a végrehajtásuk mögött szándék vagy tudatos döntés.


MAGYARÁZAT

A hangadással járó tic-ek közül a komplex hangadás kifejezetten ritkán jelentheti obszcén szavak szándékolatlan kimondását (ez a koprolália), amelyet a média előszeretettel jelenít meg a Tourette-szindróma alapvető tüneteként, de ez a valóságban csak elvétve tapasztalható.


A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével jött létre.