A BŐRALLERGIA JÓL KEZELHETŐ?

A bőrallergia is egy túlérzékenységi reakció. Túlzott immunvédekezés olyan anyagokkal szemben, melyek normális körülmények között semmilyen válaszreakciót nem váltanak ki a szervezetünkből. Ki tudja, mi felel ezért a túlzott védekezésért? Dr. Csitos Ágnes, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza a bőrallergiáról mesélt nekünk.

Ahogy azt már korábban is említettük, az allergén szerepét több anyag is betöltheti: mikroorganizmusok, növényi, állati eredetű anyagok (pollen, élelmiszer, állati szőr, atka, méreganyag) fém, vegyszer, de még gyógyszerek is.

MILYEN TÜNETEKKEL TALÁLKOZHATUNK?

A bőrallergia tünetei lehetnek enyhék és lehetnek súlyosak is, azonban az egész szervezetet érintő anafilaxiás sokk reakció szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő.  Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy az allergiás reakció mindig ott jelentkezik, ahol a szervezet találkozik az allergénnel. A bőrrel érintkező anyagok kezdetben többnyire kis területen okoznak kontakt bőrgyulladást. Gondoljunk csak az óraszíjra, ami a kezünket csak azon a helyen irritálja, ahol a bőrrel közvetlenül is érintkezik. 

A különböző allergének a légutakon keresztül támadva szervezetünket felső-alsó légúti panaszokat (tüsszentés, orrfolyás, köhögés), a gyomor-bélrendszert támadva hasi irritációt (hasmenés, hányinger), és emellett gyakran általános tüneteket is okoznak, melynek részét képezik a testszerte jelentkező bőrtünetek is. Az allergiás bőrreakciók két leggyakoribb formája a csalánkiütés, és az ekcéma.

A CSALÁNKIÜTÉS GYORSAN MEGJELENIK

A fent említett bőrtünetek hirtelen, percek, órák alatt jelentkeznek. Leggyakoribb előfordulási formájuk a csalánkiütés. A statisztikák szerint minden ötödik embernek van élete során legalább egyszer ilyen bőrtünete. Ebben az esetben vizenyős, vörös, gyorsan szaporodó viszkető göbcsék jelennek meg a bőrön, sokszor teljesen beborítva azt. Bár elsőre mindez nagyon ijesztő lehet, a borogatás, nyugtató krémek használata, illetve az antihisztamin gyors javulást hoz. A gyógyulás feltétele azonban minden esetben az allergén, a kórokozó kiiktatása. Előfordul, hogy a csalánkiütés fertőzés kapcsán alakul ki, ez általában gyermekkorban jellemző.

AZ EKCÉMÁS TÜNETEK LASSAN ALAKULNAK KI

Alattomosan, hónapok, vagy akár évek alatt alakulnak ki az ekcémás tünetek. Ilyenkor a bőr vörös, száraz, megvastagodott, hámló, vakarásnyomokkal tarkított. Ritkán nedvező, hólyagos reakcióval is találkozhatunk.  Az ekcéma lehet exogén, azaz külső környezeti hatásokra kialakuló krónikus bőrgyulladás, vagy lehet endogén, amikor veleszületett hajlam alapján, több genetikai tényező összjátékaként a bőr már eleve sérülékenyebb és érzékenyebb a külső hatásokra. Az előbbi kialakulásáért sokszor az ember foglalkozása a felelős. A fodrászok vagy az egészségügyi dolgozók speciális anyagokkal történő érintkezése mind-mind kiváltó okai lehetnek az exogén ekcémának.

Természetesen az ekcéma kezelésében is elengedhetetlen a kiváltó okok elkerülése. Az antihisztamin kezelés mellett sokkal nagyobb hangsúlyt kap a bőr hidratálása, nyugtató krémezése. Ha az ekcémának nedvező tünetei vannak, akkor az orvosok szárító, desinficiens kezelést alkalmaznak.

ENDOGÉN EKCÉMA: AZ ATÓPIÁS DERMATITIS

A genetikai tényezők nyomán kialakuló atopiás dermatitis a felnőtteknek egy-két százalékát, a gyermekeknek pedig a tíz-tizenöt százalékát érinti. Mivel ezt a betegséget a genetikai háttér mellett egyénenként különböző környezeti hatások alakítják, olyan tényezők, mint a a lakhely, környezet, étkezés-egyéni diéta, hobbi, szabadidős tevékenységek, stressz, ezért a betegek gondozása, kezelése nagyon összetett folyamat.

A LEGFONTOSABB A KIVÁLTÓ OK FELDERÍTÉSE


Akár csalánkiütésről, akár ekcémáról beszélünk, mindig eliminálnunk kell a kiváltó okokat. Néhány esetben egyértelmű a provokáló tényező: például az eper fogyasztása után egy-két órán belül jelentkező csalánkiütés, vagy a kedvenc fülbevaló viselésekor észlelt fülcimpa gyulladás. Sem az egyszeri csalánkiütés, sem ez utóbbi esetében nem szükséges laborvizsgálatokat vagy különböző teszteket elvégeznünk. Gyakran visszatérő panaszok, vagy súlyos tünetek jelentkezésekor mindig javasolt az alapos kivizsgálás. 

A pontos diagnózis felállításához rutin laborvizsgálat, góckutatás, Prick-teszt, provokációs tesztek, epicutan próba (kontakt allergéneknél a hát bőrére helyezett allergén ragasztás), vérvétel (nutritív, inhalatív) szükséges. Hasznos lehet még, ha a beteg úgynevezett életviteli napló vezet.

Dr. Csitos Ágnes, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza fontosnak tartja, hogy a betegek tisztában legyenek vele:

az orvosok sosem leleteket, hanem mindig személyeket kezelnek.A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza, Dr. Csitos Ágnes együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN:


Mi kell a bőrnek?