MILYEN A JÓ SZEMÜVEG?


Októberi cikksorozatunk folytatásaként a szem betegségei után a sok problémára megoldást nyújtó szemüvegekről lesz szó. Ki tudja például, hogy milyen típusú felületkezeléssel ellátott szemüveglencse a legmegfelelőbb autóvezetéshez? Mi igen!

A jó szemüveg optikailag pontos, illeszkedik a viselő anatómiájához, esztétikus , kényelmes, megfelelő látóteret biztosít a tevékenységekhez.

A szem szakemberei különbséget tesznek a páciens szemüveg viselési szokásai között. Ennek megfelelően a szemüveg lehet olvasó, monitor előtti munkavégzéshez használható, vagy többfókuszú, illetve folyamatosan változó - speciális felületkialakítású- szemüveglencse is, ami közelre és távolra egyaránt használható.

A FELÜLETKEZELÉS ELENGEDHETETLEN


Fontos hogy a szemüveglencsék megfelelő felületkezelésekkel, réteggekkel legyenek ellátva. Ezek nemcsak az élettartamukat növelik meg, hanem a képalkotást is nagyban segítik. Az antireflex rétegek például a zavaró környezeti tükröződéseket csökkentik a minimálisra, és ennek bizony autóvezetésnél is nagy hasznát vesszük, hiszen tompítják a reflektorok fényeit.

A kontrasztfokozó színek a számitógépes munkavégzésnél a betűk, számok, jelek felismerését teszik könnyebbé, a fényre sötétedő lencsék egyes típusai pedig már a szélvédők mögött is tudnak sötétedni, így a fényviszonyok változásához másodpercek alatt alkalmazkodva teremtenek biztonságos környezetet.

A vakító éles fények és az UV sugárzás ellen a minőségi UV-szűrésű, lehetőleg polarizált napszemüvegekkel érdemes felvenni a harcot. Az UV-szűrés ellenőrzését szaküzletekben ingyenesen elvégzik, ami nagyon fontos, hiszen egy nem megfelelő UV-szűrés eredményeként maradandó szemkárosodás jöhet létre.

A KERET ÉS A LENCSE

A szemüvegkeret választásnál - a viseléshez kapcsolódó maximális komfortérzet érdekében - érdemes szakember véleményét kérni. A szemvizsgálat során a számunkra jelentéktelennek tűnő dolgok is fontosak lehetnek: például hogy milyen távol tartjuk a könyvet olvasás közben, vagy hogy a számítógép monitora milyen távolságban van az arcunktól. A progresszív szemüveglencséknél - a legoptimálisabb használat szempontjából - döntő fontosságú az addíció (a távoli és közeli dioptriák közötti érték) korrekt meghatározása.

A szemüveglencse vékonyítása, felületkezelései, fényre sötétedő tulajdonsága, a szemüvegkeret alapanyaga  (műanyag, nikkel mentes fém, aluminium, titán) és a formavilága (damilos, teljes keretes, fúrt) meghatározza hétköznapjaink látás és viselési komfortját.


Napjainkban az emberek felismerték a jó napszemüveg - szemüveg előnyeit. Jobban vigyáznak szemük világára, hangsúlyt helyeznek az UV-szűrés ellenőrzésére, szaküzletben vásárolnak, megbízható márkájú és minőségű termékeket keresnek.


A cikk a Csalogány Optika szakértőjének - Dr. Ürge Andrea szemészorvos – közreműködésével jött létre.