KÉSHET A GYERMEKÁLDÁS A STRESSZ MIATT? 

Egy pár életében teljesen természetes, hogy egy bizonyos idő elteltével gyereket szeretnének. Mikortól kell aggódni, ha nem jön a gyerek? Javítható-e a férfi termőképesség? Mutatjuk a tényeket és az ezzel kapcsolatos tévhiteket is!

#1

TÉVHIT: Egy nőnek elég negyven éves kora körül elkezdeni aggódni a petesejtjei miatt.


TÉNY

A nőknél már harminckét éves korban elkezdődik a teherbeesés esélyének csökkenése.

MAGYARÁZAT

Harminc év fölött, különösen harminchét éves kor után a petesejtek száma drasztikusan lecsökken. Ezt az életkort követően nem csak egyre kevesebb lesz belőlük, hanem a minőségük is romlik.

#2

TÉVHIT: A férfi termőképesség nem javítható. 


TÉNY

A vitaminok szedése feltehetően javítja a spermaelemzési paramétereket.


MAGYARÁZAT

Az antioxidáns vitaminok (A-, C-, E-vitamin, karotinoidok, flavoidok) szedése csökkentheti a spermiumokban az oxidatív stresszt, ez pedig segíti őket abban, hogy sikeresen megtermékenyítsék a petesejteket.

#3

TÉVHIT: A dohányzás nem befolyásolja a férfiak termékenyítő képességét.


TÉNY

Nagyon gyakran a dohányzás az oka annak, hogy a férfiaknál nem megfelelő minőségű spermiumok állapota.

MAGYARÁZAT

A dohányzás csökkentheti a spermiumok számát, valamint befolyásolhatja a mozgásukat és az alakjukat is, melynek köszönhetően  a spermiumok megtermékenyítő képessége is csökken.

#4

TÉVHIT: Ha egészségesen élünk, az életkor nem befolyásolja a terhességet. Ha mégsem jön össze a terhesség, akkor ott az IVF, azzal egészen biztosan sikerül teherbe esni.

TÉNY

Az IVF technológia alkalmazása nem garancia a terhesség létrejöttére.

MAGYARÁZAT

Minél idősebb egy nő, annál valószínűbb, hogy problémái vannak a teherbeeséssel. A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az idősebb nők életébe is megérkezzen a gyermekáldás, de mire egy nő eléri a 35 éves kort, nagyjából feleannyi az esélye annak, hogy áldott állapotba kerül, mintha 19-26 éves kor között lenne. Ha késik a gyermekáldás, érdemes minél hamarabb segítséget kérni.