KÉSHET A GYERMEKÁLDÁS A STRESSZ MIATT? 

Egy pár életében teljesen természetes, hogy egy bizonyos idő elteltével gyereket szeretnének. Mikortól kell aggódni, ha nem jön a gyerek? Javítható-e a férfi termőképesség? Mutatjuk a tényeket és az ezzel kapcsolatos tévhiteket is!

#1

TÉVHIT: Egy nőnek elég negyven éves kora körül elkezdeni aggódni a petesejtjei miatt.


TÉNY

A nőknél már harminckét éves korban elkezdődik a teherbeesés esélyének csökkenése.

MAGYARÁZAT

Harminc év fölött, különösen harminchét éves kor után a petesejtek száma drasztikusan lecsökken. Ezt az életkort követően nem csak egyre kevesebb lesz belőlük, hanem a minőségük is romlik.

#2

TÉVHIT: A férfi termőképesség nem javítható. 


TÉNY

A vitaminok szedése feltehetően javítja a spermaelemzési paramétereket.


MAGYARÁZAT

Az antioxidáns vitaminok (A-, C-, E-vitamin, karotinoidok, flavoidok) szedése csökkentheti a spermiumokban az oxidatív stresszt, ez pedig segíti őket abban, hogy sikeresen megtermékenyítsék a petesejteket.

#3

TÉVHIT: A dohányzás nem befolyásolja a férfiak termékenyítő képességét.


TÉNY

Nagyon gyakran a dohányzás az oka annak, hogy a férfiaknál nem megfelelő minőségű spermiumok állapota.

MAGYARÁZAT

A dohányzás csökkentheti a spermiumok számát, valamint befolyásolhatja a mozgásukat és az alakjukat is, melynek köszönhetően  a spermiumok megtermékenyítő képessége is csökken.

#4

TÉVHIT: Ha egészségesen élünk, az életkor nem befolyásolja a terhességet. Ha mégsem jön össze a terhesség, akkor ott az IVF, azzal egészen biztosan sikerül teherbe esni.

TÉNY

Az IVF technológia alkalmazása nem garancia a terhesség létrejöttére.

MAGYARÁZAT

Minél idősebb egy nő, annál valószínűbb, hogy problémái vannak a teherbeeséssel. A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az idősebb nők életébe is megérkezzen a gyermekáldás, de mire egy nő eléri a 35 éves kort, nagyjából feleannyi az esélye annak, hogy áldott állapotba kerül, mintha 19-26 éves kor között lenne. Ha késik a gyermekáldás, érdemes minél hamarabb segítséget kérni.


#5

TÉVHIT: A stressz meddőséget okoz.

 

TÉNY
Tudományosan nem bizonyított, hogy van-e összefüggés a teherbeesés elmaradása és a stressz között.

MAGYARÁZAT
Szinte minden párnak életében van olyan időszak, amikor több a stressz, mint máskor. Bár nagyon elterjedt nézet, hogy épp a stressz miatt nem jön a gyerek, nem valószínű, hogy ez az állapot terméketlenséget okozna. Nem beszélve arról, hogy az utolsó, amit egy nő hallani akar ilyenkor, az az, hogy túl stresszes vagy ... csak lazíts és megtörténik.


Források: innen és innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?