ORRVÉRZÉS GYERMEKKORBAN: MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNUNK A PROBLÉMÁVAL?

Gyermekkorban gyakran előfordulhat, hogy az orrjáratokból vér ürül. Milyen okai lehetnek az orrvérzésnek? Honnan tudjuk, mikor kell orvoshoz fordulni? A téma kivesézéséhez Dr. Horváth Tamás Phd. fül-orr-gégész szakorvos segítségét kértük.

Szögezzük le rögtön az elején: gyermekkorban szinte mindig a szerencsére ártalmatlan, bár sokszor ijesztően kinéző elülső orrvérzésről van szó, ami az orrsövény első harmadában lévő, kitágult érfonatból származik. Bármilyen életkorban előfordulhat, bár az újszülötteknél és kisgyermekeknél (3-4 éves korig) kifejezetten ritka.

AZ ORRVÉRZÉS LEHETSÉGES OKAI

Ahhoz, hogy megértsük, miért vérzik viszonylag gyakran az orr gyermekkorban, fontos arról is szót ejteni, hogy alaphelyzetben milyen az orr vérellátása. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy kifejezetten jó, ugyanis ez kell ahhoz, hogy betöltse a neki szánt szerepet: a rajta keresztül áramló levegő felmelegítése, párásítása, nedvesítése, illetve a kórokozókkal szembeni védekezés mind-mind ennek a kiváló, bőséges vérellátásnak köszönhető.

De mi okozza az orrvérzést? Az, hogy az orrsövény első harmadában elpattannak az erek. Dr. Horváth Tamás elmondta, hogy ezeknek az ereknek az elpattanása jellemzően két ok miatt történhet meg. Vérezhet az orr egy szimpla helyi fertőzés miatt – ez lehet egy vírusos nátha, vagy enyhe, esetleg csak helyi pörkösödést okozó bakteriális fertőzés – de szintén vérzést okozhat például az orr irritálása, gyakori piszkálása is. Sokszor a két dolog egymást erősíti. Hogyan? Ha a nátha okozta orrfolyás, beszáradt váladék miatt gyakrabban nyúl a gyermek az orrába, akkor a nyálkahártyára száradt váladék leszedése sértheti az alatta lévő erek falát is.

A PISZKÁLÁS CSAK RONT A HELYZETEN

Az otthoni kezelés viszonylag egyszerű: ha éppen vérzik a gyermek orra, az orrszárnyak legalább 5-10 percig történő erős összenyomása segíthet elállítani a vérzést. Ha visszatérően vérzik a gyermek orra, meg kell vele beszélni, hogy ne piszkálja, ne nyúljon bele akkor sem, ha úgy érzi, van ott valami (pörk, beszáradt váladék, és még sorolhatnák). Emellett olajos, vitamin tartalmú orrcseppekkel, spray-kel is meg lehet próbálni javítani a sérült nyálkahártya állapotán.

MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNI?

Ha a fentiek nem segítenek, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

A szakorvos általában egy egyszerű orrbanézést követően meg tudja állapítani a vérzés forrásának helyét, de természetesen előfordulhat az is, hogy ehhez egy endoszkópra van szüksége. Egyéb – például képalkotó – vizsgálatok csak olyan esetben jönnek szóba, ha az orrvérzés valamilyen más betegség tüneteként jelentkezik, de ez gyermekkorban nagyon ritka.

A leggyakrabban - a vérzésforrás azonosítása után – pár percre helyi érzéstelenítős vattát helyeznek be a gyerek orrába, ezt követően pedig vagy egy elektromos csipesszel égetik meg a vérzésforrást, vagy egy gyenge savas (triklórecetsav) pálcával marják meg az érintett nyálkahártyafelszínt. Az eljárások lényege, hogy mindkettőt követően behegesedik a nyálkahártyafelszín, és orrsövény érintett részén a megkezelt ér helyére új, de erősebb falú erek nőnek majd. Ez az eljárás a legtöbbször megoldást ad a problémára, és csak ritkán vérzik ismét ugyanonnan az orr.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?


A cikk Dr. Horváth Tamás Phd. fül-orr-gégész szakorvos együttműködésével készült.