A TUBERKULÓZIS MÁR NEM CSAK A SZEGÉNYEK BETEGSÉGE

Bár a TBC fertőzés kialakulásának az egyik melegágya, hogy ha valaki rossz szociális körülmények között él, a helyzet korántsem ilyen egyszerű, hiszen a csökkent immunitás mellett az alkoholizmust és a kóros soványságot is a betegség kockázati tényezői közé sorolják. 2022 óta világszerte jelentős mértékben nőtt a tuberkulózissal diagnosztizált és kezelt betegek száma, ami nem csak a betegség terjedését, hanem a szűrővizsgálatok számának javulását is tükrözi.

A TBC elleni küzdelemmel napjainkban már a WHO Stop TB programja is komolyan foglalkozik.

A GÜMŐKÓR, VAGYIS A MORBUS HUNGARICUS

A tuberkulózis Magyarországon a XIX. század végén vált népbetegséggé, akkoriban 70-80 ezer ember is meghalt évente a gümőkórban. Ekkor kapta egyébként a "Morbus hungaricus" nevet is. A II. világháború után szintén komoly TBC járvány alakult ki Magyarországon, ekkora tehető a tüdőgondozói hálózat és szanatóriumok létesítésének megszervezése, ami a világon szinte egyedülálló. Magyarországon 2023-ban körülbelül ötszáz új TBC-s beteget diagnosztizáltak. A teljes lakosságra nézve ez azt jelenti, hogy százezer emberből öt új beteget igazolnak. Talán első ránézésre ez nem tűnik soknak, de ha számításba vesszük, hogy a 2013-tól (évi 1012 új beteg) 2021-ig (már csak 326) tartó időszakra jellemző csökkenő tendencia után napjainkban ez a szám újra növekedni látszik, akkor a helyzet már nem annyira rózsás. Az éves TBC-regiszter az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gondozásában történik.

CSEPPFERTŐZÉSSEL TERJED

A klasszikus betegség kialakulásáért a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium felelős.
A csökkent immunrendszerű emberek (gyermekek, dohányzók, cukorbetegek, daganatos betegség miatt kezelés alatt állók, immunszuppresszív vagy ú.n. biológiai terápiában részesülő betegek, illetve  HIV pozitiv betegek) szervezetében könnyebben és gyorsabban alakulhat ki a TBC, ha fertőző beteggel érintkeznek.

A fertőzés ma már főleg cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés), emberről-emberre terjed, míg korábban a nyers tehéntej fogyasztásával a bélrendszeren keresztül is kialakulhatott. Napjaink étkezési kultúrájának a gyökerekhez történő visszatérése miatt mostanában újra sokan fogyasztanak feldolgozatlan tejet, ezért előfordulhat, hogy valaki így lesz TBC-s.

AKI SOKAT UTAZIK, JOBBAN VESZÉLYEZTETETT

Ugyan TBC-vel bárhol a világon találkozhatunk, de a leggyakrabban a Szub-Szaharai Afrikában, Ázsiában, az Indonéz Szigetvilágban és Kelet-Európában fordul elő. Aki sokat utazik, jobb, ha tisztában van azzal, hogy ezeken a helyeken gyakorlatilag bárhol, piacon, utcán találkozhat a szervezetünk a betegségek okozó baktériummal. Sőt, a hosszú repülőutakon is bármikor mellettünk ülhet egy tuberkulózisos beteg úgy, hogy nem is tudunk róla. Itt dől meg az a mondás, hogy a tuberkulózis a szegények betegsége. A jómódú, gyakran utazó embereknél is bármikor számíthatunk erre a betegségre.

Az ukrán-orosz háború kitörése óta hazánkban a 2022. évi adatok szerint nőtt az ukrán eredetű, behurcolt tbc-s megbetegedések, és ezen belül a gyógyszerrezisztens esetek száma. Mivel a bevándorlóknál és a hivatalosan ezekből az országokból származó hazai munkavállalóknál is jelen lehet a betegség, ezért érdemes sokkal jobban figyelni a tünetekre. Sajnos az országba való belépéskor nem minden esetben készül TBC irányú szűrővizsgálat, ezért a pulmunológusok egyre több olyan külföldi pácienst látnak, akik gyakran már csak súlyos tünetekkel kerülnek be az egészségügyi ellátórendszerbe.

SOKÁIG NEM VOLT RÁ KEZELÉS

A TBC gyógyszeres kezelése a háború után még nem volt megoldott, így a betegeket csak klímaterápiával, energiagazdag táplálkozással tudták gyógyítani. Magyarországon ebben az időszakban külön szanatóriumok épültek, ahol a betegek az év teljes egészét, a nap szinte minden óráját úgynevezett pavilonokban vagy kúrafolyosókon töltötték, melyek felülről fedettek, de két- vagy három oldalról nyitottak voltak. Ez azt jelentette, hogy a betegek rengeteg időt töltöttek a szabad levegőn. A gazdagabb társadalmi rétegek betegei a hazai szanatóriumok helyett a meleg tengerpartokon gyógyultak. Az első hatékony gyógyszer az 50-es évek elején vált elérhetővé.


A cikk Dr. Czebe Krisztina tüdőgyógyász együttműködésével jött létre.