HOGYAN UTAZZUNK BIZTONSÁGOSAN?


Külföldi kalandozásaink során számos olyan helyzetbe kerülhetünk, aminek a vége az lesz, hogy napokig, vagy szélsőséges esetben hetekig, hónapokig nyomjuk az ágyat. Érdemes előre tudni, milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és hogy hogyan tehetünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket.

Az első és legfontosabb, hogy utazás előtt készítsünk össze egy kisebb gyógyszeres pakkot! A rendszeresen szedett gyógyszereken kívül az útipatika mindenképpen tartalmazzon fájdalom- és lázcsillapítót, hányinger és hasmenés elleni gyógyszereket, fenistilt, sebfertőtlenítőt, sebkötözéshez használatos eszközöket, ragtapaszt, lázmérőt, valamint antibiotikumot is. Mivel az inzulin a repülőgépek rakterében megfagy, a cukorbetegeknek a számukra előírt inzulinmennyiséget célszerű a kézipoggyászban tárolni. Repülőgépes utazásokkor legyen kéznél a gyerekek számára néhány szem cukorka, aminek elszopogatásával csökkenthetjük a nyomáskiegyenlítés miatt esetlegesen létrejövő fülfájás intenzitását.

Ha olyan országba utazunk, ahol malária is előfordul, mindenképpen készüljünk malária elleni gyógyszerrel is, ami megfelelő dózisban alkalmazva – az alapbetegségek figyelembevételével – felnőttek és gyerekek számára egyaránt alkalmazható.  Ne feledjük, hogy – épp az előbbiek miatt – ezt csak szakember írhatja fel! A fejlődő országokban gyakran találkozhatunk olyan, úgynevezett hamis gyógyszerekkel, amelyek nagyon kevés, vagy egyáltalán semennyi hatónyagot nem tartalmaznak. Ne használjuk ezeket, hanem legyünk előrelátóak, és a szükséges mennyiséget mindig itthonról vigyük magunkkal!

A célországba utazáskor szükséges vakcinák közül bizonyos oltásokat megkaphatnak gyerekek is, sőt, vannak olyan oltások is, amelyeket kifejezetten gyerekek részére fejlesztettek ki. Nagyon fontos, hogy a megkapott védőoltásokról szóló igazolást mindig tartsuk közel magunkhoz, lehetőleg a kézipoggyászban!

MITŐL ÓVAKODJUNK?

Potenciális veszélyforrások:
Szúnyogok, kullancsok, legyek, rovarok, melyek betegségeket terjesztenek.
Mérges állatok: Medúzák, portugál gálya, irukandji, kockamedúza, tüskés rája, kőhal, mérgező korallok.
Kagylók: A nyersen fogyasztott, fertőzött kagylóktól akár Európában is könnyű elkapni a Hepatitis A-t.
Halak: A nem megfelőlen elkészített haltól mérgezést kaphatunk.
Pókok: Fekete özvegy, madárpók.
Skorpiók: A skorpiók marása ritkán okoz halált, bár a csípésük nagyon fájdalmas.
Kígyók: Mivel a kígyómarás nagyon sok esetben közvetlen életveszélyt okoz, első feladatunk a végtag (általában végtagon fordul elő kígyómarás) nyugalomba helyezése. A sérülést sem kivágni, kiszívni, lekötni, hűteni, melegíteni, vagy bármivel is fertőtleníteni! A legfontosabb, hogy a sérültet a lehető leghamarabb szállítsuk orvoshoz, mivel az antivenomot (kígyóméreg elleni szer) a lehető legrövidebb időn belül be kell adni. Nagyon hasznos lehet, ha meg tudjuk figyelni az állatot, és később leírást tudunk adni róla, de mivel ilyenkor minden olyan gyorsan történik, inkább törődjünk a sérült ellátásával és ne foglalkozzunk a kígyó keresésével.
Paraziták: Többféle parazita is okozhat megbetegedést a szervezetünkben: az egysejtűek közül a leggyakoribb a maláriát, leishmániát és álomkórt okozó amőba. A többsejtűek közül a különböző férgekkel – galandférek, orsóféreg – találkozhatunk a legtöbbször. Mivel ezek általában a szennyezett vízzel és a nem megfelelően elkészített étellel kerülnek szervezetünkbe, tartsuk szem előtt a boil it, peal it, cook it or forget it (forrald fel, hámozd meg, főzd meg, de ha egyiket sem lehet, akkor inkább felejtsd el) szabályt, és étkezés előtt, ha lehet, vízfertőtlenítővel kezelt vízzel mossunk kezet.

LEGGYAKORIBB TRÓPUSI BETEGSÉGEK

MALÁRIA

A maláriát nem egy vírus, vagy baktérium okozza, hanem parazita. Az eddig kifejlesztett oltások vírusok és baktériumok ellen hatásosak, egy parazita sokkal komplexebb organizmus. Kutatások és klinikai tesztek jelenleg is folynak egy hatásos vakcina kifejlesztésére. A betegséget szúnyogok terjesztik, méghozzá az Anopheles faj tagjai, melyek napnyugta és napkelte között aktívak, és amelyek nem élnek 2000 méter felett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a betegséget csak a szúnyogok terjesztik a betegséget, emberről emberre nem terjed. A betegség első tünetei

láz, hidegrázás, izomfájdalom és gyengeség, fejfájás, hasi fájdalom, hányás és hasmenés


egy hetes vagy ennél hosszabb lappangási idő után is jelentkezhetnek.

GENNYES AGYHÁRTYAGYULLADÁS

A gennyes agyhártyagyulladás a Meningococcus baktérium által okozott agyburkok gyulladása, mely cseppfertőzés útján főleg közösségekben terjed. A kialakult betegség tünetei a

magas láz, hányás, fejfájás, elesettség, aluszékonyság, és gyakran a tarkótájék merevsége.


A betegséget több baktériumtörzs is okozhatja: Európában a B és C szerotípus a gyakori, míg Afrikában az ACWY. Ennek megfelelően két oltás is létezik, úticélunktól függően ajánlott a megfelelő oltás beadása.

Mindig figyeljünk oda a tünetekre, mert a meg nem kezdett, vagy későn kezdett terápia az életünkbe is kerülhet!


LEGYÜNK ELŐVIGYÁZATOSAK!


Utazás alatt és előtt a leggyakrabban előforduló panaszok közé a hasmenés, láz, és a különböző bőrpanaszok tartoznak. Akik Európából utaznak a tengerentúlra, azok előfordulási sorrendben a maláriával, a – sokszor ok nélküli – hasmenéssel, a krónikus vagy akut bakteriális hasmenéssel, virális – kiütés nélküli – betegségekkel, dengue lázzal, giardiasis-szal, rovarcsípésekkel, bőrbetegségekkel találkoznak a leggyakrabban. A gyógyszeres megelőzés mellett a legfontosabb, ha megfelelő, rovarriasztó szerrel impregnált szúnyoghálót, 30-50 % DEET tartalmú rovarriasztó spray-t használunk a különféle, rovarok által terjesztett betegségek elkerülése érdekében. Nagyon fontos, hogy hosszú ujjú, lehetőleg világos színű ruházatot viseljünk, és a ruha alatt is használjunk rovarriasztót.

A higiénia mellett fontos, hogy lehetőség szerint ne együnk utcai árusnál vásárolt ételt. Csak főtt ételt fogyasszunk, a vizet csak forralás vagy tisztítás után igyuk meg (vagy vegyünk palackozott vizet), és semmiképpen sem igyunk csapvizet, valamint szenteljünk kitüntetett figyelmet a különböző italokba pottyantott jégkockáknak, amikhez általában csapvizet használnak.  A már korábban említett, általános érvényű szabály pedig bármelyik trópusi országba történő utazáskor érvényes: boil it, peal it, cook it or forget it! Bármilyen tünet előfordulása, de legfőképp láz esetén forduljunk orvoshoz!

Hazaérkezés után, sőt akár hónapokkal az utazás után is kezdődhetnek bizonyos betegségek. Bármilyen tünetünk is van, ne felejtsük el megemlíteni az orvosnak, hogy melyik trópusi országban jártunk!HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont  oltóorvosának, Dr. Emmer Gertrúdnak az  együttműködésével készült.