TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATBAN

Reggelizzünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek? Tényleg káros a szervezetnek a késői vacsora? Ezúttal az egészséges étkezéssel kapcsolatban kerestünk megdönteni való tévhiteket!

#1

TÉVHIT: Ha reggel nem vagyunk éhesek, fölösleges reggelizni.


TÉNY

Ha kihagyjuk a reggelit, az energiabevitel hiányából adódóan a teljesítőképességünk és a koncentrációnk is csökken.


MAGYARÁZAT

Ébredés után emberenként változó, hogy ki mennyire hamar lesz éhes. Ettől függetlenül valamit mindenképpen érdemes ilyenkor enni, hiszen a reggelizés fokozza a koncentráló- és emlékezőképességet és a szellemi frissességet is javítja.

#2

TÉVHIT: Nem számít, hogy extra szűz vagy sima olívaolaj, mindkettőt használhatjuk sütéshez, főzéshez egyaránt.


TÉNY

Az extra szűz vagy hidegen sajtolt olajokat csak hidegen érdemes fogyasztani.

MAGYARÁZAT
Az extra szűz és hidegen sajtolt olajak égésfoka alacsony, ezért hosszan tartó hőkezelés hatására káros anyagok kerülnek általuk a levegőbe, melyek belélegezve rákkeltő hatásúak. Sütési, főzési eljárásoknál sütéshez való olívaolajat vagy repceolajat érdemes használni.

#3

TÉVHIT: A hozzáadott cukor káros a szervezetnek.

TÉNY

A sok cukorfogyasztás nem tesz jót a szervezetnek.


MAGYARÁZAT

A hozzáadott cukor szerkezetileg éppen olyan, mint az élelmiszerekben természetesen megtalálható cukor. A lényeg, hogy ezt is, mint a természetes cukrokat, mértékletesen fogyasszuk.

#4

TÉVHIT: Este 6 után már ne együnk semmit!


TÉNY

Sokkal többet számít, hogy miből és mennyit eszünk, mint az, hogy mikor.


MAGYARÁZAT

Egy könnyű vacsora - ha elalvás előtt három órával befejezzük az étkezést - nem jár semmilyen szignifikáns egészségügyi kockázattal.


A cikk Ressely Szarvas Veronikának, a Swiss Prémium Egészségközpont dietetikusának együttműködésével készült.