COVID-19: TÉNYEK ÉS TÉVHITEK


Az egész világ a koronavírusról beszél. Mindenkinek van véleménye, mindenki hallott valahonnan valamit, ami vírus terjedésével, megelőzésével, vagy az általa kiváltott betegség kezelésével kapcsolatos. A WHO rendet tesz a fejekben, összegyűjtötte az eddig megjelent tévhiteket, és azt is, hogy valójában mi az igazság.  Ezekből válogattunk.

#1

TÉVHIT: Ha melegebb lesz az idő, szépen lassan megszűnik a járvány.


TÉNY

Azok az országok is küszködnek a koronavírus járvány okozta problémákkal, ahol jelenleg is meleg az idő. 

MAGYARÁZAT

Még nem tudunk eleget a COVID-19-ről ahhoz, hogy ezt ki lehessen jelenteni. Mivel a COVID-19 is a koronavírusok családjába tartozik, természetesen van rá esély, de a tudomány jelenlegi állása szerint ez egyáltalán nem biztos.

#2

TÉVHIT: A koronavírust a szúnyogok is terjesztik.


TÉNY

Erre jelenleg semmilyen tudományos bizonyíték nincs.


MAGYARÁZAT

A mostani járvány okozta vírus egy olyan légúti vírus, amelyet a fertőzött személyek a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal adnak tovább.

#3

TÉVHIT: Ha egyszer elkapod a koronavírust, soha nem szabadulsz meg tőle.

TÉNY

A legtöbb ember, aki megfertőződött a vírussal, meggyógyul. Azoknak, akik egyéb, krónikus betegséggel is küzdenek (szívbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség), nehezebb dolguk van, de ha az immunrendszerük elég erős, ők is felépülhetnek a betegségből. Ha elkaptuk a vírust (köhögünk, magas lázunk van, légzési nehézséggel küzdünk) és a tünetek nem javulnak, ne habozzunk, mihamarabb kérjünk segítséget!

MAGYARÁZAT

A krónikus betegséggel élő emberek sokszor nehezebben küzdik le a koronavírust. Ennek oka sok esetben még nem tisztázott. Egy, a Nature Cardiology Review szaklapban a napokban megjelent tanulmány szerint például a SARS-CoV-2 vírus által a szervezetben kiváltott gyulladások, valamint az ezekre adott immunválasz elégtelensége miatt jelentős a kockázata annak, hogy egyes COVID-19 betegségben szenvedők esetében a szívelégtelenség és a súlyos keringési rendellenességek hamarabb vezetnek a tünetek súlyosbodásához.

#4

TÉVHIT: A hideg időjárás és a hó elpusztítja a koronavírust.

TÉNY

Teljesen mindegy, milyen az időjárás, a szervezet hőmérséklete állandó. Az emberi test hőmérséklete teljesen független a külső hőmérséklettől – normál esetben 36,5 és 37 Celsius körül mozog.

MAGYARÁZAT

Semmi okunk arra, hogy azt gondoljuk, a hideg megöli a koronavírust. A koronavírust a rendszeres, alapos, szappannal történő kézmosás, vagy a kezünk szintén rendszeres fertőtlenítése pusztítja el.


#5

TÉVHIT: A tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védenek a COVID-19 ellen.

 

TÉNY
A tüdőgyulladás elleni védőoltások (mint például a pneumococcus vagy a Haemophilus influenza B elleni oltás) nem nyújtanak védettséget az új koronavírussal szemben, azonban azok ellen a betegségek ellen, amire kifejlesztették őket, teljesen jól és hatékonyan működnek.

MAGYARÁZAT
Ez az új vírus annyira más, mint a korábban megismertek, hogy kénytelenek vagyunk külön védőoltást kifejleszteni ellene. A WHO támogatásával a kutatók világszerte dolgoznak a mostani koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?