AZ USZODASZEMÖLCS GYORSAN TERJED


Az uszodaszemölcsök nevükkel ellentétben nem csak uszodában szedhetők össze, de mivel nyirkos, nedves környezetben nagyobb eséllyel fordulnak elő, ezért a leggyakrabban az uszodát látogató gyermekek körében találkozunk velük.


De mi okozza a szemölcsöket? Az uszodaszemölcsökért, vagy latin nevén molluscum contagiosumért egy, a poxvírusok családjába tartozó DNS vírust okolhatunk.

APRÓ ELVÁLTOZÁSOK A BŐRÖN

Az uszodaszemölcsök óvodás-kisiskolás életkorban a leggyakoribbak, de érzékeny bőrű személyeknél bármikor jelentkezhetnek. A félgömb alakú, fénylő felszínű bőrelváltozásokat apró, egy-három miliméteres képletek alkotják, jellegzetességük a közepükön található enyhe behúzódás. Érdekességük, hogy kinyomhatók, belőlük kásás tartalom ürül. Jó tudni, hogy a vírus akár 5-8 hétig is lappanghat, mielőtt panaszokat okoz.

A bőrelváltozást okozó vírust felnőttkorban elsősorban szexuális úton terjedő betegségek kapcsán emlegetik.

GYERMEKEK KÖZÖTT GYORSAN TERJEDNEK

A főként gyermekközösségekben terjedő uszodaszemölcsök kezelési metódusairól megoszlanak a vélemények. Míg Magyarországon például igen, addig az északi országokban egyáltalán nem kezelik őket, mert megfelelő bőrállapot mellett - ugyan hónapok alatt, de - spontán visszahúzódnak, eltűnnek a bőrről. A gondot az ekcémás gyerekek kezelése jelenti, mert a sérült, száraz bőrfelszínen vígan szóródik a vírus. Ez ellen pedig csak egyféleképpen védekezhetünk: igyekezzünk a bőrt folyamatos fertőtlenítés mellett hidratálni! A cél a problémás bőrfelület korábbi hidratáltságának visszaállítása.

ECSETELJÜK, FAGYASSZUK VAGY KANALAZZUK?

Mivel az uszodaszemölcs eltávolítása többféleképpen is történhet, ennek meghatározása a kezelőorvos kompetenciájába tartozik. Enyhébb esetekben elég lehet a gyógyszertárakban kapható ecsetelő használata is, de kiterjedt tünetek esetén sokkal hatásosabb, ha fagyasztással vagy kanalazással távolítják el a fölösleges képletet. Ezek előtt a beavatkozások előtt a közvetlen kezelést egy zsibbasztó hatású krémezés előzi meg, ami a fájdalmat hivatott tompítani, azonban az eredmény mindig a bőr immunállapotától függ. A lappangási időnek köszönhetően a száraz-sérült bőrön már akkor is ott lehet a vírus, amikor szabad szemmel még nem látható. Vegyük például a kezelés napját: elmegyünk az orvoshoz a gyerekkel, és az orvos minden látható szemölcsöt eltávolít, de a láthatatlanokkal ő sem tud mit kezdeni. Ezért könnyen lehet, hogy pár hét múlva újra a bőrgyógyászati rendelőben találhatjuk magunkat. Ezért is lényeges, hogy mindig nagy hangsúlyt fektessünk a bőr folyamatos ápolására, hidratálására.  


VISSZAJÖN, MINT A BUMERÁNG

Az arra fogékony száraz, érzékeny bőrű, ekcémás gyermekeknél a kiújulás, újrafertőződés bármikor jelentkezhet. Az ő szüleiknek javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek oda gyermekük bőrhigiénéjére, és arra, hogy a kicsik bőre állandóan hidratált legyen.
A cikk Dr. Csitos Ágnesnek, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyász főorvosának együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: