A PORCKOPÁS NÉPBETEGSÉG

Nem csak annak lehet porckopása, aki az idősebb korosztályhoz tartozik. A nehéz fizikai munka, a túlzásba vitt sportolás, vagy egy-egy nem megfelelően kezelt sportsérülés miatt is kikophatnak a porcok.

A porckopás következményeképpen az érintett ízület tartósan fájdalmassá válik, mozgása (leggyakrabban a térd és a csípőízület) beszűkül és ízületi deformitás alakul ki.

A FÁJDALOM INTŐ JEL

Mikor gondoljunk porckopásra? Ha hosszabb ülést vagy fekvést követően nehéz, esetleg fájdalmas az elindulás vagy ha időjárásváltozáskor ízületi fájdalom jelentkezik, akkor bizony ideje felkeresni a reumatológust. Az ízület környékén megjelenő csontos kinövések (különösen az ujjak esetében) vagy az ízület alakjának deformitásai szintén osteoarthitisre utalnak.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATÓ?

A porckopás röntgenvizsgálattal állapítható meg a legegyszerűbben. A szakorvos az érintett ízületet alkotó csontokról készült röntgenfelvétel áttekintésével következtethet a porcok állapotára. Porcsérülés felmerülése esetén további képalkotó vizsgálatok is szükségesek lehetnek. 

A PORCKOPÁS TÍPUSAI


A porckopásnak, vagy latin nevén osteoarthritisnek két fajtáját különböztetjük meg:

Primer osteoarthritis

A porckopásnak nincs egyértelmű oka. Ilyenkor az öregedéssel a porcban lévő fehérje bomlásnak indul, a porcok víztartalma pedig nő.

Másodlagos osteoarthritis

Ilyenkor a porckopás oka ismert: túlsúly, ismétlődő sérülések, veleszületett porcrendellenesség, köszvény, cukorbetegség, műtét az érintett ízületben, hormonális betegségek.

A FOLYAMAT NEM VISSZAFORDÍTHATÓ

Ugyan a porckopás maga nem állítható meg és nem fordítható vissza, a megfelelő kezelést igénybevéve a kopási folyamat lassítható.

Konzervatív kezelési lehetőségként szóba jöhet a gyógytorna, a fizikoterápia, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, és a gyulladáscsökkentés is. Segít, ha fogyunk egy kicsit, hiszen a testsúlycsökkenéssel egy időben az érintett ízület terhelése is csökken. A gyógyítás során az injekciós kezelést is gyakran alkalmazzák.

Súlyos fokú porckopás, porcsérülés esetén a  pácienseknél opcionálisan a műtéti megoldás is felmerül. Ilyenkor az artroszkópos beavatkozás, a mozaikplasztika és a protézis beültetés jöhet szóba.

A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosának, Dr. Mangel Zsoltnak az  együttműködésével jött létre.