HOGYAN ÉTKEZZEN A GYEREK?

A csapból is az folyik, hogy az egészséges étkezés megalapozását érdemes már gyerekkorban elkezdeni. De hogyan csináljuk? A helyes táplálkozás és folyadékfogyasztás kialakításánál a szülők példamutatása a legfontosabb, ugyanis a gyerekkorban rögzülő minta a felnőttkori táplálkozásra is hatással van.

Tehát a szülők táplálkozása segít abban, hogy a gyerek olyan étkezési mintákat sajátítson el, amelyekkel akár a gyerekkori elhízás is megelőzhető.

HOGYAN SZERETTESSÜK MEG AZ EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉST A GYEREKKEL?

Lépésről lépésre. Nagyon fontos például, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor már a legkisebbeket is bevonjuk az előkészítési folyamatokba, hiszen ezen keresztül könnyebben tudnak kapcsolódni az ételekhez. Mit tehetünk ennek érdekében? Például engedjük meg, hogy a kis dömperrel beborítsák a rózsákra szedett brokkolit a lábasba (természetesen még hideg vízbe, tűzhelyrehelyezés előtt), vagy hagyjuk, hogy ők kenjék meg a kenyerüket vajjal, vagy ők keverjék meg a salátát. Ha tehetjük, vigyük el őket bevásárolni, egészen biztosan imádni fogják, ha ők tehetik be a kosárkájukba a gyümölcsöket a piacon.

NE ERŐLTESSÜNK SEMMIT

A gyerekeknek ideális esetben öt étkezésre van szüksége: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Jó, ha ezek az étkezések változatosak, de ne essünk kétségbe, ha ez nem mindig alakul tökéletesen! Ha belegondolunk, mi felnőttek is sokszor válogatósak vagyunk, ám nagy különbség, hogy mi magunk döntjük el, milyen ételeket, élelmiszereket veszünk a boltban és abból milyen ételt készítünk. A megoldás tehát az lehet, ha hagyjuk a gyerekeket is bevonódni ebbe a folyamatba.  Engedjük meg, hogy maguk tapasztalják ki, mit szeretnek valójában és mit nem. Lehet a formák, textúrák kialakításával is játszani. Előfordulhat, hogy a cukkini karikára vágva nem tetszik, de kis kockákra vágva, vagy a kedvenc bolognai szószukban elrejtve már szívesen fogyasztják. Fontos, hogy ne erőltessünk semmit! Várjunk akár napokat, heteket ugyanannak az ételnek a megkóstoltatásával! Emlékeztessük magunkat arra, hogy ilyenkor az idő a barátunk, és nem az ellenségünk!

Ha azonban valakinek nem gyarapszik a súlya, vagy a válogatóssága olyan mértékű, hogy csak bizonyos élelmiszercsoportokat eszik meg, akkor minden esetben érdemes szakemberhez fordulni.

A FOLYADÉKFOGYASZTÁS MINDEN ÉVSZAKBAN FONTOS

A gyermekek megfelelő folyadékbevitelére muszáj odafigyelni, hiszen ahogy az idősebb korosztály, a gyerekek is hajlamosak elfelejteni inni. Mindig legyen nálunk egy kis víz, hogy meg tudjuk őket kínálni egy-egy korttyal, főleg a meleg időszakban.

Vitamin- és ásványianyagbevitel tekintetében ugyan vannak különbségek egy felnőtt és egy gyermek táplálkozása között, de a makró tápanyagarányok itt is megegyeznek. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hivatalos ajánlását, az Okostányér elvét követni.

Ha tehetjük, étkezzünk együtt a gyerekekkel, emellett pedig ha tehetjük, mutassunk nekik példát nem csak a táplálkozás, hanem a sportolás és az aktív életmód területén is.

A cikk Ressely Szarvas Veronikának, a Swiss Prémium Egészségközpont dietetikusának együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: