A DIAGNÓZIS: REFLUX

Magyarországon a lakosság csaknem felénél fordulnak elő refluxos panaszok. Ha a tünetek gyakran ismétlődnek vagy hosszabb ideje fennállnak, érdemes komolyan venni őket!

Miért? Mert ha nem foglalkozunk velük, hosszabb távon súlyos szövődményeket okoznak.

MILYEN TÜNETEK ESETÉN GONDOLJUNK RÁ?

A típusos tünetek, így a gyomorszájtáji, szegycsont mögötti, mellkasi fájdalom, égő érzés, savas felböfögés, bőségesebb nyálelválasztás, torokban gombócérzés, nyelési fájdalom esetén nagyon könnyű diagnosztizálni a betegséget. A refluxos beteg sokszor panaszkodik böfögésre, csuklásra, hányingerre, émelygésre, de korai teltségérzés, puffadás is előfordul. A szájüregbe visszacsorgó sav a száj nyálkahártyáját és a fogakat is károsíthatja, így nem ritka a fogszuvasodás. Néha a sav mellett epés reflux is előfordul, ilyenkor inkább a keserű szájíz dominál.

A betegség azonban az esetek felében nem típusos tünetekkel jelentkezik. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a beteg panaszaival először más szakorvost keres fel, így hosszabb idő telik el a diagnózis felállításáig, illetve a megfelelő kezelés elkezdéséig. Régóta fennálló köhögés, krákogás, rekedtség, visszatérő felső légúti fertőzések, akár asztmaszerű tünetek vagy orrmelléküreg-gyulladások fenntartásában is szerepe lehet a refluxnak, de a horkolás, és az ezzel összefüggő alvászavar, vagy alvási apnoe hátterében is sokszor reflux igazolódik. Ez utóbbi esetben beszélünk egyébként az úgynevezett csendes, vagy néma refluxról.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATÓ?

Amennyiben típusos tünetekkel jelentkezik, néhány jól irányzott kérdés segítségével - mivel függ össze a panasz megjelenése (étkezés, étel, testhelyzet), mennyi ideig tart, mi enyhíti - nem nehéz megállapítani a panaszok forrását. Mindezek mellett természetesen az étkezési szokásokra, illetve a káros szenvedélyekre, esetleges stresszforrásokra vonatkozó kérdések is az orvosok segítségére lehetnek.

Ha mindezek alapján még mindig kérdéses a diagnózis, akkor fiatal betegnél az úgynevezett protonpumpagátló tesztet végezzük el. Ezekben az esetekben úgynevezett protonpumpagátló gyógyszereket adunk a betegeknek, amelyek a gyomorsavtermelődést hivatottak csökkenteni. A páciensek a segítségükkel - négy hét alatt maximális dózisban adagolva –  képesek teljesen panaszmentessé válni. Amennyiben a beteg panaszai mégsem csökkennek, feltételezik, hogy azok nem a savtermeléssel állnak összefüggésben.

A refluxbetegség diagnosztikájának arany standardja a gyomortükrözés.

MIT TEHETÜNK, HA MÁR TUDJUK A DIAGNÓZIST?

Enyhébb esetekben elegendő lehet az ételmódnak és az étkezési szokásoknak a megváltoztatása, azonban a legtöbb betegnél gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. A gyakori, kis étkezések bevezetése, a változatos, kiegyensúlyozott, mértékletes étkezés, a fűszerszegény étrend, alkohol-, nikotin-, és koffeintilalom, a haspréssel járó tevékenységek kerülése, lehetőség szerint testsúlycsökkentés, az ágy fejvégének megemelése vagy az úgynevezett refluxpárna alkalmazása még a kiváló hatású gyógyszerek mellett is elkerülhetetlen.

A GYÓGYSZERES KEZELÉS

A reflux elleni gyógyszeres terápia fontos szereplői a savlekötők, amik a gyomorsavat semlegesítik. Többnyire recept nélkül kaphatók, tüneti kezelésként használatosak.

Valódi, oki kezelés a savtermelést csökkentő gyógyszerektől várható. Ide tartoznak a H2 receptor blokkolók és a protonpumpagátló szerek. Ezek amellett, hogy csökkentik a gyomor savtermelését, nem csak a tüneteket, hanem a kiváltó okot is megszüntetik. A savcsökkentő szerek mellé a gyomor ürülését elősegítő, illetve a gyomorszáj záróizmát erősítő prokinetikus szereket kapják a refluxos páciensek. Ritka esetben, ha a gyógyszeres kezelés nem eredményes, vagy a betegség már súlyosabb stádiumban van, sor kerülhet sebészeti beavatkozásra is. Milyen mértékű súlyosság jelent műtétet? Vérzés, vagy súlyos nyelőcsőszűkület egészen biztosan.

A hosszútávon kezeletlen reflux komoly szövődményeket okozhat. Ilyen többek között a nyelőcső fekély, a nyelőcső átfúródása, vérzés, vagy az ennek következtében kialakult súlyos vérszegénység. A súlyos fekélyek heggel gyógyulnak, ezek a nyelőcső beszűküléséhez vezethetnek, melyek előbb-utóbb nyelési nehézséget okoznak.

Annak ellenére, hogy a reflux-betegség egy krónikus állapot, a tünetek, panaszok gyakran visszatérhetnek, azonban megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal egyensúlyban tartható és hosszú ideig panasz- és tünetmentessé tehető a beteg.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosának, Dr. Bíró Gizellának az  együttműködésével jött létre.