A COVID-19 ELLENI VAKCINA MEDDŐSÉGET OKOZ?

A meddőség elsősorban azt jelenti, hogy egy személy biológiailag képtelen hozzájárulni a fogamzás folyamatához. A meddőséget sok minden okozhatja, az okokkal kapcsolatban pedig rengeteg tévhit létezik. Mutatjuk, melyek a leggyakoribbak.

#1

TÉVHIT: A koronavírus elleni vakcinák terméketlenséget okozhatnak.


TÉNY

Nincs bizonyíték a COVID-19 elleni oltóanyagok kapcsán felmerülő, a termékenységet befolyásoló mellékhatásokra.

MAGYARÁZAT

Dr. Edward Morris, az angol Királyi Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának elnöke szerint nincs bizonyíték arra, hogy a Covid-19 vakcinák befolyásolnák a termékenységet. A Covid-19 elleni oltások termékenységre gyakorolt hatását semmilyen adat nem támasztja alá, jelenlegi tudásunk szerint ezek a vakcinák semmilyen hatást nem gyakorolnak a nők termékenységére.

#2

TÉVHIT: A meddőség a nők problémája.


TÉNY

A párok körülbelül 50 százalékánál nem a nő áll a terméketlenség hátterében.


MAGYARÁZAT

A férfiak részéről a terméketlenség leggyakoribb oka a spermiumok mennyisége, rendellenes alakja vagy az, hogy spermium képtelen a hatékony mozgásra. Sok férfi szervezete alig, vagy egyáltalán nem termel spermiumot. A férfiak az esetek harmincöt százalékában járulnak hozzá a meddőséghez, az esetek húsz százalékában mindkét parneren múlik a dolog. Az esetek fennmaradó körülbelül tíz százalékában az ok ismeretlen.

#3

TÉVHIT: Az életkor nem befolyásolja a férfiak termékenységét.


TÉNY

A férfiak életkorának növekedésével nő a terhesség eléréséhez szükséges idő, és csökken a fogantatás aránya.

MAGYARÁZAT

A 45 év feletti férfiaknak ötször tovább tart teherbeejteni a partnerüket, mint a fiatalabb férfiak esetében. A spermiumok száma, alakja és mozgása 20 éves kortól folyamatosan csökken, romlik. Emiatt például a 40 éves vagy annál idősebb férfiak gyermekeinél körülbelül ötször nagyobb eséllyel alakulnak ki olyan mentális zavarok, mint az autizmus vagy a skizofrénia.

#4

TÉVHIT: A mindennapos szex növeli a fogantatás esélyét.

TÉNY

Az orvostudomány szerint a fogantatás eredményességét nem az együttlétek gyakorisága, hanem az időzítésük befolyásolja.

MAGYARÁZAT

Az orvosok általában a menstruációs ciklus 11. és 17. napját javasolják a fogamzás legvalószínűbb időpontjának, ebben az időszakban a legvalószínűbb a teherbeesés.


#5

TÉVHIT: Ha már van egy gyerek a családban, nem kell aggódni a meddőség miatt.

 

TÉNY
Ha egy párnak már van gyereke, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a második terhesség is gond nélkül sikerül.

MAGYARÁZAT
Ha egy vagy több gyerek után a következő gyerek megfoganása, kihordása akadályokba ütközik, akkor ezt másodlagos meddőségnek nevezik. Szerencsére a terhességek aránya ebben az esetben nagyobb, mint az elsődleges meddőségnél.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?