A DERÉKFÁJÁS AZ EGYIK LEGGYAKORIBB FÁJDALOMTÍPUS

A derékfájás a felnőtt lakosság nyolcvan százalékát érinti, de már a serdülők körében is előfordul, ráadásul a derékfájósok többsége visszatérő fájdalmakról számol be. A fájdalom közvetlen kiváltó oka lehet egy rossz vagy hirtelen mozdulat, de sokszor minden előjel nélkül lép fel.

Hátterében izomfeszülés, tartáshiba, ízületi kopás, porckorongbetegség, vagy akár ezek kombinációja is állhat.

MI FÁJ, HOL FÁJ?

A fájdalom erősségén túl nagyon sokat számít a kezelési terv felállításában, hogy az orvos megtudja: a fájdalom csak a deréktájat érinti, vagy kisugárzik a fenék, a comb, vagy akár a lábszár, lábfej irányába. Emellett az is lényeges, hogy ezen kívül van-e más panasz. Sokan észlelnek zsibbadást, vagy érzéskiesést, a betegek egy része a láb gyengeségét is észleli, ami sántításhoz, vagy bizonytalan járáshoz vezet.  Ez utóbbit egyébként a lábfejet emelő izmokhoz futó idegek károsodása okozhatja. Ritka, de lényeges panasz a vizelési probléma: ha a derékfájás mellett vizeletelakadást is észlelünk, mindenképpen sürgős neurológiai vizsgálatra van szükség!


KIHEZ FORDULHATUNK DERÉKFÁJDALOM ESETÉN?
Első alkalommal fellépő, ki nem sugárzó fájdalom esetén – ha más panasz nem társul a derékfájáshoz – nem feltétlenül van szükség orvosi vizsgálatra. Ha a fájdalom tartósan fennmarad, reumatológus vagy ortopédorvos felkeresése javasolt.
Visszatérő, ki nem sugárzó, egyéb panasszal nem társuló derékfájás esetén célszerű felkeresni a reumatológust, vagy egy gyógytornászt, aki gerinctornával segít a problémákon.
Tartós, hónapok óta fennálló, vagy régóta vissza-vissza térő fájdalom esetén akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha nem sugárzik ki, és nincs más panasz sem. Ilyenkor elsősorban reumatológushoz, vagy ortopédorvoshoz kell menni.
Erős, kisugárzó fájdalom esetén, különösen akkor, ha a fájdalom mellett zsibbadás, gyengeség vagy vizelési nehézség is észlelhető, elsősorban a neurológushoz segíthet. Tartós, kisugárzó fájdalom, gyengeség vagy vizelési nehézség esetén szintén neurológust érdemes felkeresni.

A DERÉKFÁJDALOM KEZELÉSE

A kiváltó októl függetlenül minden derékfájás esetén jót tesz a fekvés, hiszen ezzel tehermentesítjük a gerincet. Fájdalomcsillapítót erősebb fájdalom esetén érdemes bevenni, de önmagában a fájdalomcsillapítók szedésétől nem várható a fájdalmat kiváltó okok megszűnése. A fájdalomcsillapítókat kombinálhatják izomlazítókkal is, aminek köszönhetően a fájdalom miatt reflexesen összehúzódó gerinctáji izmok feszülése csökkenni fog.

Bár derékfájás esetén sokan végeztetnek orvosi javaslat nélkül is eszközös vizsgálatokat (röntgen, CT, MRI, esetleg laborvizsgálat), ezekkel első körben mindenképpen jó orvoshoz fordulni, többek között azért is, mert így elkerülhetők a felesleges vizsgálatok.

Végül, mint oly sok más tartós probléma esetén, a derékfájás kapcsán sem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A megfelelő testtartás elsajátítása, a hirtelen gerincmozdulatok kerülése (különösen akkor, ha nagyobb terhet cipelünk), és ülőfoglalkozás esetén a megfelelő munkakörnyezet kialakítása (szék, asztal, monitor) segíthet a derék-, és a nyaki, illetve vállfájdalmak megelőzésében is. Emellett – különösen akkor, ha már volt derékfájásunk – fontos, hogy rendszeresen gerinctornázzunk. Gyógytornász segítségével könnyű megtanulni a megfelelő gyakorlatokat, rendszeres végzésük pedig segít a gerincet stabilizáló izomzat helyes működésének kialakításában, a derékfájás megelőzésében.

A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont neurológusának, Dr. Ertsey Csabának az együttműködésével készült.