Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A tinédzserkor átka: az akné

Ha nem is feltétlenül saját tapasztalatból, de bizonyára mindenki találkozott már az akné kifejezéssel. A tinédzserkor hosszan, olykor akár egy teljes évtizedig is elhúzódó bőrbetegségével nagyon sok kamasz küzd.

tovább a cikkre

A futószemölcsöt HPV okozza

Legutóbbi cikkünkben arról ejtettünk szót, mennyi gondot tud okozni egy-egy makacsabb uszodaszemölcs. Nincs ez másként a futószemölcsökkel sem, hiszen ezek a jóindulatú kinövések is könnyedén megkeseríthetik a mindennapjainkat.

tovább a cikkre

Az uszodaszemölcs gyorsan terjed

Az uszodaszemölcsök nevükkel ellentétben nem csak uszodában szedhetők össze, de mivel nyirkos, nedves környezetben nagyobb eséllyel fordulnak elő, ezért a leggyakrabban az uszodát látogató gyermekek körében találkozunk velük.

tovább a cikkre

A mondat, amit soha nem szeretnénk hallani: tetves a gyerek

Így, hogy az iskolakezdés már a küszöbön áll, főleg a hosszú hajú gyerekeket nevelő anyukák fejében fordul meg, hogy mi van, ha a gyerek haja az idén (is) tetves lesz.

tovább a cikkre

Mit érdemes tudni az ekcémáról?

A főként érzékeny bőrű gyerekeket érintő ekcéma a bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyzavara miatt kialakuló betegsége. Bár számos kórképet takarhat, a tünetek kialakulásához minden esetben a bőr hámrétegének sérülése vezet.

tovább a cikkre

Mi a kapcsolat a bárányhimlő és az övsömör között?

A bárányhimlő, vagy másnéven varicella az egyik leggyakoribb és legfertőzőbb gyermekbetegség. Kórokozója, a HHV-3 vírus légúti cseppfertőzéssel jut a szervezetbe. Ez a vírus okozza az övsömört is.

tovább a cikkre

Az óvodáskor betegsége az idősebb gyermekekre is veszélyes lehet

Gyermekkorban a leggyakoribb bőrbetegségek általában bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés következtében alakulnak ki. A száraz bőr miatt kialakult gyulladás, ekcéma mellett gyakoriak a csípések és a traumás sérülések is.

tovább a cikkre