MI OKOZZA AZ IDŐSKORI MAKULA DEGENERÁCIÓT?

Az időskori szembetegségek között gyakran előforduló makula degeneráció, vagyis a sárgafolt sorvadása általában az 50 év fölötti korosztályt érinti, és gyógyítása csak részben lehetséges.

Az időskori makula degeneráció (Age-related Macular Disease, röviden AMD) kimondottan az időskorú embereket érinti. Előfordulásának gyakorisága a korral együtt növekszik. Kialakulásának valódi oka nem ismert, de a családi halmozódás, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és vitaminhiány is éppúgy szerepet játszhat benne.

A makula – vagyis sárgafolt – a szem ideghártyájának kicsi, de  fontos része, ami az éleslátásért felel. Ez a terület az éleslátás helye, de a szemünknek ez a része biztosítja az olvasási képességünket is. A makula a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ha ártalom éri, akkor az éleslátásunk  károsodik. A degeneráció tulajdonképpen az éleslátás helyén lévő ideghártya sejteknek a pusztulását jelenti.

KEZDETBEN NEM OKOZ PANASZT

A betegség eleinte tünetmentes, így csak akkor fedezhető fel, ha rendszeresen járunk szemorvoshoz. Az AMD későbbi fázisában ezekkel a tünetekkel találkozhatunk: torzlátás, olvasási képesség romlás, kontrasztérzékenység csökkenés, a színek tompulása. Jó tudni, hogy a makula degeneráció hirtelen kialakuló látásromlást is okozhat. A diagnózist (a panaszok és a szemfenéki kép alapján) szerencsére nem túl nehéz felállítani, napjaink korszerű képalkotó eszközei pedig kifejezetten segítik a szemészeket a betegség pontos meghatározásában és differenciálásában.

A MAKULA DEGENERÁCIÓ FAJTÁI

Száraz AMD:
Az éleslátás elvesztése  hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll. Lassú, folyamatos látásromlás jellemzi, romlik a központi látás és ezzel az olvasási képesség is csökken.

Nedves AMD:
Az éleslátás helyén levő ideghártya alatti érhártyából kóros érnövekedés kezdődik. Az erek áttörik a két réteg közti finom hártyát, valamint az ideghártyába is betörnek. Vérzés, folyadék kiáramlás indul meg belőlük, ezt követően pedig a terület elhegesedik. Ez okozhatja a központi látás teljes elvesztését.

Kezelését tekintve a szembe adott injekció az érújdonképződést (rendellenes érburjánzást), valamint a folyadék kialakulást megszűntetve látásjavulást okoz. A kezelés után a betegeknek a kiújulás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen kontrollra járniuk.

A LEGJOBB, HA MEGELŐZZÜK

Bár a makula degeneráció javarészt az idősebb korosztály betegsége, speciális, öröklődő genetikai okok miatt előfordulhat, hogy az éleslátás már fiatal korban elveszik. Mivel még mindig nem tudják, egészen pontosan mitől indul be a sejtpusztulás valamint a kóros erek növekedése, ezért egyelőre nincs olyan terápia, amivel a betegség teljesen meggyógyítható. Ami biztos, hogy a prevenció – dohányzásmentes élet, vitaminszedés, helyes étkezés, időskorban is rendszeres mozgás – fontos szerepet játszik az AMD kialakulásának megelőzésében.A cikk a Dr. Meisel Judit szemész szakorvos együttműködésével készült.